Z3 vs MX-5

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pmcomp
Model: Inny
Wersja: BMW Z4 35is Miziak

18 paź 2009, 21:00

irakleo pisze:Wracając do tematu - jesli chcemy sprawiedliwie porównywać Miatę to raczej z Z3 o pojemności 1,8 lub 1,9, zaś dla wersji o pojemności 2,8 trzebaby poszukac bardziej godnego konkurenta o zbliżonej pojemności.....hmm....może Supra albo Skyline hehe

Co będziesz tak daleko szukał ... Miata Fajfa się nada akurat.

:mrgreen:

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Mayk
Model: NB FL
Wersja: 1.6T

18 paź 2009, 21:06

pmcomp pisze:Co będziesz tak daleko szukał ... Miata Fajfa się nada akurat.

Stanowczo za szybka - miatka na 0,5bara sobie poradzi :)
110@???KM
134@???Nm
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Wersja: 2,0

19 paź 2009, 17:18

Mayk pisze:Stanowczo za szybka - miatka na 0,5bara sobie poradzi

hmmmm, ciekawe czyja niech pomyślę :wink:
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
noveek
Kontakt:

20 paź 2009, 10:16

irakleo pisze: Myślę że najlepszym odniesieniem do tej kwestii jest porównanie ilości aut japońskich vs niemieckich biorących udział w popularnych rajdach samochodowych. Nawet dziecko kojarzy ze sportem samochodowym marki takie jak Subaru Impreza czy Evo Lancer....

Tu mały update irakleo od kilku lat subaru zdecydowanie kiepsko wypada w kwestii rajdów samochodowych (mowa oczywiście o WRC), na przedzie są europejskie konstrukcje (citroen, ford), w tym roku subaru wycofało się z WRC, a mitsubishi już nie ma kilka ładnych lat jako fabryczny team.
Swego czasu bmw odnosiło sukcesy z modelem e30 w rajdach samochodowych.

irakleo pisze:BMW kojarzone są głównie z autami codziennego użytku, które ze sportem nie wiele mają do czynienia.

Tu bym nie do końca się z Tobą zgodził. Nie zapominajmy o F1 :mrgreen: haha gdzie bmw sobie świetnie radzi (to była taka złośliwa dygresja).
Również w serialu WTCC bmw model 320si
Obrazek
jest jednym z najlepszych samochodów liczących się w stawce (co prawda w tym roku szala przechodzi na rzecz Seata). Niestety w tym serialu samochody japońskie nie biorą udziału więc trudno porównać.
To tyle w kwestii sportów samochodowych.

Co do Z3 vs Mx-5
- co do właściwości jezdnych nie mogę nic powiedzieć -
Miata rewelacja, Z3 nigdy nie jechałem,

- co do wyglądu bmw to typowe bmw przynajmniej przodem ciężko odróżnić od innych modeli -
Miata samochód z charakterem o niepowtarzalnym wyglądzie.

- co do MX-5 lifestyle nie będę nawet pisał Save the wave :mrgreen: i wszystko jasne
co do bmw przytoczę anegdotę usłyszaną (by Sek- jeśli coś źle przytoczyłem to popraw)

stoi z3 na światłach, kierowca patrzy w lusterko, widzi zbliżające się drugie z3 - banan na twarzy, super pogadamy sobie :mrgreen:
Z3 zatrzymuje się opuszcza prawą szybę bzzzz.
- " Jaki masz motor?"
- "1,9" :mrgreen:
- "pssss" szyba bzzzzz wrrruuum :arrow:
[URL=http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=2896]Moja Mazda MX-5 NA BRG[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
Sek
Model: NA

20 paź 2009, 14:34

noveek poprawka:
znajomy ma 2.8L , a to które podjechało było 3.0L.
fakt faktem, że zamiast pozdrowienie było pytanie o pojemność a potem parsknięcie z pogardą i szyba w górę. :mrgreen:

a wracając do tematu to najlepiej sprawdzić auta na torze. jeśli znajomy nie sprzeda z3 na wiosnę to przetestujemy je na torze. z moich doświadczeń wynika że sam mocny silnik to 50% sukcesu. nie będę już oczerniał z3, ale nawet toyotka mr2 ( żeby tylko nie powstał drugi temat mx5 vs mr2 ) wykazuje tendencje do uciekania przodem w zakrętach co było dla mnie zaskoczeniem( silnik central, masa równo rozłożona - testowaliśmy wersje 156ps i 240ps). w miatce jest inaczej - dlaczego nie wiem.
gwoli wyjaśnienia : byłem przeciwny zakupowi mx5, ale moja ładniejsza połowa się uparła , po zakupie pierwszy drive z leszkiemMX5 i konradem - i ..... przepadłem.
według mnie te auta mają dostarczać frajdy z jazdy a osiągi są sprawą drugorzędną
( zresztą droga ewolucji mx5 też pokazuje że mazda poszła w tę stronę, a nie jak konkurencja w osiągi).
podsumowując:
miata - ogromny fan z jazdy, inne autka jak dla mnie lepsze: osiągi, komfort, wyposażenie itd. itp. , ale fan mniejszy i oto w tym wszystkim chodzi.

pozdr
Wroniasty

20 paź 2009, 15:11

Sek, co do MR2 - to jak większość aut z centralnym motorem do pewnego momentu jest podsterowna - jak przekroczysz pewną prędkość w zakręcie jest już nadsterowna. Tyle, że ten moment przejścia z podsterowności w nadsterowność jest dosyć gwałtowny i np. w egzemplarzach SW20 sprzed liftu bardzo łatwo zrobić bączka. Generalnie wymaga to po prostu jaj i umiejętności, np. moje próby driftu MR-2 nagminnie kończyły się wyprzedzeniem przodu przez tył :lol:
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Wersja: 2,0

20 paź 2009, 18:46

Sek pisze:miata - ogromny fan z jazdy, inne autka jak dla mnie lepsze: osiągi, komfort, wyposażenie itd. itp. , ale fan mniejszy i oto w tym wszystkim chodzi.

O tak tak, pięknie to ująłeś FUN Fun fun...... :mrgreen:

O to w tym wszystkim chodzi. :mrgreen:
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
Sek

20 paź 2009, 18:55

wroniasty, nie mam nic do MR2 (broń Boże) chodziło mi tylko o to że jedne auta na papierze wyglądają zajefajnie a już podczas jazdy nie jest tak różowo, a inne odwrotnie.
tak jak napisałeś prowadzenie MR2 wymaga jaj i umiejętności, a w miacie masz to w serii :mrgreen:
nie znam się szczegółowo na MR2, te które testowałem były z lat 92 i 93 obie w serii bez modów i obie miały problemy z latającym przedem. co prawda problemy te były dokuczliwe dopiero na szutrze. moja wiedza o autach tego typu jest "średnia krajowa" i dlatego patrzę na nie jak laik: biorę prospekt producenta a tam nic tylko wsiąść i rajdować, a jak wyjadę z salonu to przy pierwszym dodaniu gazu dzwon.
ale wracając do tematu. ja ze swoją opinią o z3 poczekam do wiosny i toru (może też i ta 240konna MR2 z nami się wybierze), i po organoleptycznych testach zawyrokuje.
na razie jest tak że: mocne auto ( poza 1.8L), z zewnątrz wygląd auta ok, wewnątrz stylizacja przedpotopowa (rzecz gustu oczywiście), a jakość jazdy to zobaczymy wiosną.

pozdr
irakleo

22 paź 2009, 15:25

skoro temat zboczył na MR2 to i ja nie mogę się powstrzymać:

http://allegro.pl/item791116954_toyota_mr2.html
Sek

22 paź 2009, 18:56

piękna sztuka
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

22 paź 2009, 19:32

Swietny kanciak, podobnie jak Nissan s12 :cool:
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

22 paź 2009, 21:07

A mnie się z3 bardzo podoba z wyglądu :smile: Nie wiem jak jeździ, ale wygląd ma super. Jedno z najładniejszych BMW.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
callum

22 paź 2009, 21:27

Max89 pisze:Jedno z najładniejszych BMW.

Zgadza się, ale "jedno z najładniejszych BMW" nie znaczy "ładne na tle innych samochodów" :D Tak jak "ładna Skoda" niekoniecznie oznacza "ładny samochód" :D

A tak serio - od początku strasznie mi się podobały te wyloty z boków (nie wiem, czy to atrapy, czy jakąś funkcję pełnią), przypominają mi myśliwce z II Wojny Światowej typu Spitfire, one tam miały rury wydechowe z silników zdaje się :) I chyba o takie skojarzenie chodziło projektantom - jak w myśliwcu: długi przód, kabina pośrodku czy wręcz bliżej tyłu.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
Awatar użytkownika
Akar.Zaephyr
Kontakt:

23 paź 2009, 3:04

Mnie tam się z3 podoba z wyglądu :)
Oglądając któryś z Zakupów Kontrolowanych zgrzeszyłem nawet myślą że chciałbym takie :D
Potem jednak przyszła refleksja że Miatą jeździ się łatwo i przyjemnie i nie wiem czy chciałbym roadstera którego bym się bał. Jednak frajda z jazdy jest ważna a nie martwienie się przed każdym zakrętem czy nie przedobrzę? A może odrobinkę zwolnić? Nie, Miata to Miata :)

Przyznam jednak że też podobają mi się wyloty po bokach - do tego auta bardzo pasują, w Miacie wyglądałoby to brzydko. Wykończenie wnętrza wygląda świetnie w porównaniu z NA no ale z3 to też konstrukcja dużo młodsza.

Moje zdanie jest więc takie że autko naprawdę ładne i szanuję ten model (jak i wiele innych) ale odnalazłem już swoją filozofię :) Zoom-Zoom :D
"Klucznik" Akar
Ex-owner of 409.945th Miata
Current ND2 dreamer.
Sek

23 paź 2009, 6:26

Akar.Zaephyr podzielam twoje zdanie odnośnie z3. jeśli dobrze pamiętam to nawet w top gear padło stwierdzenie, że niemcy robią dobre auta, mocne ale ... tylko do jazdy na wprost.
co do wlotów to też mi się podobają i skojarzenia z miśliwcami z II w.ś. to mają chyba wszyscy ( a jak dla mnie to +).
sylwetka auta z boku jest ładna, mnie tylko jakoś nie pasują szerokie błotniki z tyłu w mocniejszych wersjach (tak jakoś kojarzą mi się z szerokimi błotnikami własnej roboty w 126p :mrgreen: - sam nie wiem dlaczego), ale to rzecz gustu.

pozdr
callum

23 paź 2009, 7:05

Sek, a podobają Ci się te "muskularne" nadkola w NC? Mi akurat tak, ale ktoś mówił, że to takie pójście w stronę BMW (!!), nie rozumiem tego stwierdzenia, teraz większość aut tak ma, jeśli chcą wyglądać dynamicznie i "sportowo".

Kubaaa

23 paź 2009, 11:47

callum pisze:
Max89 pisze: A tak serio - od początku strasznie mi się podobały te wyloty z boków (nie wiem, czy to atrapy, czy jakąś funkcję pełnią), przypominają mi myśliwce z II Wojny Światowej typu Spitfire, one tam miały rury wydechowe z silników zdaje się :) I chyba o takie skojarzenie chodziło projektantom - jak w myśliwcu: długi przód, kabina pośrodku czy wręcz bliżej tyłu.

Dobrze Ci przypominają bo BMW właśnie zaczęło swoją działalność w 1916 roku produkując świetne silniki lotnicze (min do kultowego trójpłatowego Fokkera z I wojny światowej), a sam znaczek BMW nawiązuje do tej lotniczej historii marki, przypominając białe płaty śmigła na niebie :)
Sek

23 paź 2009, 12:01

callum w NC mi się podobają. być może dlatego, że moim zdaniem są wpasowane w całą linię auta. w z3 jest tak jakby były doklejone do wersji z silnikiem 1.8.
w miatce są takie same we wszystkich wer. silnikowych i jest ok. dla mnie bmw wygląda tak jakby projektańci zaprojektowali fajne auto ( a takim z3 jest) dla silnika 1.8 , a potem inżynierowie stwierdzili że silnik za słaby i trzeba większego, a to znowu pociąga za sobą zmianę trakcji i szerokości gum... i trzeba było zrobić szersze błotniki.
z regóły takie zabiegi producenci stosują tylko w topowych wersjach, a bmw zrobiło coś w rodzaju zwężenia auta w wersji podstawowej.
ale to jest moje zdanie odnośnie wyglądu, co przy innych + i - z3 nie zmienia mojego zdania że jest to nadal fajne autko, ale nie aż tak jak MX5

pozdr
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

23 paź 2009, 12:57

Kubaaa, warto też wspomnieć o tym co kryje się pod skrótem BMW. :wink:

Bayerische Motoren Werke - Bawarskie Zakłady Silnikowe
Początki działalności firmy związane są właśnie z lotnictwem, auta przyszły z czasem...
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
callum

23 paź 2009, 18:22

Kubaaa pisze:(min do kultowego trójpłatowego Fokkera z I wojny światowej)

To ten, którym latał von Richthofen?
Sek, w ogóle wg mnie NC jest ładna, ale wolę ją po FL, dlatego, że wcześniej do jej raczej sportowej i lekko muskularnej sylwetki nie pasowały mi reflektory, które były takie... sympatyczne i poczciwe. Wiesz, to tak jakby koleś starał się grać twardziela i "gangsta", ale miał pucułowatą, rumianą buzię :D Niby się da, ale nie jest łatwo ;)
Dżunior, co do BMW masz rację - przecież ich produkty nie dotarły do Polski na masową skalę dopiero po 1989 roku, mieliśmy okazję dobrze zapoznać się z nimi we wrześniu 1939 :/

Kubaaa

25 paź 2009, 13:36

Dżunior pisze:Kubaaa, warto też wspomnieć o tym co kryje się pod skrótem BMW. :wink:

Bayerische Motoren Werke - Bawarskie Zakłady Silnikowe
Początki działalności firmy związane są właśnie z lotnictwem, auta przyszły z czasem...

A jeszcze wcześniej nazwa brzmiała Bayerische Flugzeug Werke Bawarkie Zakłady Lotnicze (Samolotowe..?) ;)
Kubaaa

25 paź 2009, 13:42

callum pisze:To ten, którym latał von Richthofen?

Dokładnie ten :D
ODPOWIEDZ