irakleo pisze: Myślę że najlepszym odniesieniem do tej kwestii jest porównanie ilości aut japońskich vs niemieckich biorących udział w popularnych rajdach samochodowych. Nawet dziecko kojarzy ze sportem samochodowym marki takie jak Subaru Impreza czy Evo Lancer....
Tu mały update
irakleo od kilku lat subaru zdecydowanie kiepsko wypada w kwestii rajdów samochodowych (mowa oczywiście o WRC), na przedzie są europejskie konstrukcje (citroen, ford), w tym roku subaru wycofało się z WRC, a mitsubishi już nie ma kilka ładnych lat jako fabryczny team.
Swego czasu bmw odnosiło sukcesy z modelem e30 w rajdach samochodowych.
irakleo pisze:BMW kojarzone są głównie z autami codziennego użytku, które ze sportem nie wiele mają do czynienia.
Tu bym nie do końca się z Tobą zgodził. Nie zapominajmy o F1

haha gdzie bmw sobie świetnie radzi (to była taka złośliwa dygresja).
Również w serialu WTCC bmw model 320si
jest jednym z najlepszych samochodów liczących się w stawce (co prawda w tym roku szala przechodzi na rzecz Seata). Niestety w tym serialu samochody japońskie nie biorą udziału więc trudno porównać.
To tyle w kwestii sportów samochodowych.
Co do Z3 vs Mx-5
- co do właściwości jezdnych nie mogę nic powiedzieć -
Miata rewelacja, Z3 nigdy nie jechałem,
- co do wyglądu bmw to typowe bmw przynajmniej przodem ciężko odróżnić od innych modeli -
Miata samochód z charakterem o niepowtarzalnym wyglądzie.
- co do MX-5 lifestyle nie będę nawet pisał Save the wave

i wszystko jasne
co do bmw przytoczę anegdotę usłyszaną (by Sek- jeśli coś źle przytoczyłem to popraw)
stoi z3 na światłach, kierowca patrzy w lusterko, widzi zbliżające się drugie z3 - banan na twarzy, super pogadamy sobie
Z3 zatrzymuje się opuszcza prawą szybę bzzzz.
- " Jaki masz motor?"
- "1,9"
- "pssss" szyba bzzzzz wrrruuum