Ponieważ własnie wróciłem z urlopu, stwierdziłem, że czas nadszedł aby ściągnąc z półki pozyskany od kolegi AGENt'a model Miaty i spróbować "coś" z niego zrobić. W międzyczasie jeszcze wpadł w moje ręce drugi identyczny zestaw Tamiyi więc będąc zabezpieczonym jeśli chodzi o części zamienne rozpakowałem pierwszy zestaw.
Jakby nie patrzeć sam model jest dość prosty jeśli chodzi o złozenie "z pudełka". Części sa dość starannie dopasowane, więc powinien sprawić sporo frajdy, nawet, jeśli ktoś wcześniej nie parał się modelarstwem. Stwierdziłem więc, że sobie przedłużę zabawę.
Z zestawu Tamiyi można skeić całkiem efektowny model miaty w wersji NA, jednak gotowy samochodzik nie ma m.in:
-otwieranych drzwi, maski, klapy bagażnika,
-otwieranych przednich reflektorów,
-składanego dachu (!) - można sobie tylko wybrać opcję top-up i top-down z perseningiem,
oraz jeszcze paru rzeczy, które moim zdaniem taka zabawka powinna mieć. I właśnie nad tym czymś zamierzam się pogimnastykować. Nie wiem jaki będzie efekt moich prac - sklejałem wprawdzie niegdyś to i owo - ale nigdy nie był to samochód... Jeśli chodzi o odwzorowanie, to będę chciał zeby model był wiernym klonem mojego auta (kolor wyposażenie itd.). Nie wiem ile czasu zajmie mi praca nad miatką, ale chciałbym żeby była gotowa na XX-lecie tj. na 27.09. Jeśli kogo zainteresuje temat to tutaj będę informował o postępach w pracy. Licze też na wszelkie rady i sugestie ze strony forumowiczów - modelarzy.

Pozdrawiam