awaria skrzyni biegów

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

myszor
Model: Inny

21 kwie 2017, 20:01

Mam pytanie z rodzaju głupich....
Zostawiłem na godzinkę w aucie ciotkę z 7 letnim synkiem w samochodzie i jak wsiadałem zauważyłem że syn bawi się zawzięcie drążkiem zmiany biegów wrzuca ,,3''i przerzuca na ,,4'' bez wciskania sprzęgła a silnik był wyłączony-kluczyk do auta miałem w kieszeni. Jadąc do domu zauważyłem że te biegi wchodzą trochę inaczej niż zwykle.
Czy przez takie,, przekładanie'' może coś w skrzyni biegów uszkodzić ? Bo może też być tak że mi się zdaje że te 2 biegi wchodzą z większym oporem niż pozostałe....
Będę wdzięczny za mądre odpowiedzi a za głupie dziękuję :roll:
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

21 kwie 2017, 20:56

myszor pisze:Mam pytanie z rodzaju głupich....
Zostawiłem na godzinkę w aucie ciotkę z 7 letnim synkiem w samochodzie i jak wsiadałem zauważyłem że syn bawi się zawzięcie drążkiem zmiany biegów wrzuca ,,3''i przerzuca na ,,4'' bez wciskania sprzęgła a silnik był wyłączony-kluczyk do auta miałem w kieszeni. Jadąc do domu zauważyłem że te biegi wchodzą trochę inaczej niż zwykle.
Czy przez takie,, przekładanie'' może coś w skrzyni biegów uszkodzić ? Bo może też być tak że mi się zdaje że te 2 biegi wchodzą z większym oporem niż pozostałe....
Będę wdzięczny za mądre odpowiedzi a za głupie dziękuję :roll:

wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne, trzeba by mieć sporo siły żeby uszkodzić coś w skrzyni na postoju - koła w skrzyni się nie obracają.
rrutek
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 1.6 '92

22 kwie 2017, 10:26

Nie ma opcji, żeby coś uszkodzili. Prawdę mówiąc obstawiam, że ten większy opór, który wyczułeś to bardziej kwestia autosugestii ;)
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
ODPOWIEDZ