Podgrzewanie bagażu
Moderator: Moderatorzy
- Tomai
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: 2,0
Witam, takie pytanko : czy u was w bagażniku po 3 -4 godzinnej jeździe też cały bagaż -ciuchy np. jest gorący - tzn - tak naprawde gorący ? . ( podejrzewam że to od wydechu chyba ? )
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
na ostatnim spocie w wawie gadaliśmy o tym - diagnoza zdecydowanie od wydechu Yoosef wykombinował aby wcisnąć wate izolującą ciepło....
Pozdrawiam
Jaro
MX-5 NA 1.6T
Jaro
MX-5 NA 1.6T
Tak mi się skojarzyło z piwem które eksplodowało w bagażniku Yanika podczas zlotu w sudetach... może to wcale nie od zakrętów tylko właśnie od ciepła ? (albo jedno i drugie
)

- Tomai
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: 2,0
Bardock pisze:a ja myślałem, że to mój wzmak
może lepiej zamontuj go z tyłu oparcia fotela pasażera dla bezpieczeństwa.
Wracałem w niedzielę ze Świnoujścia, jechałem około 5 godzin, jeszcze w domu po przyniesieniu bagaży z parkingu wszystko gorące !
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
Dizajer pisze:Tak mi się skojarzyło z piwem które eksplodowało w bagażniku Yanika podczas zlotu w sudetach...
Kurcze, człowiek się dopiero teraz dowiaduje co się tam w ogóle działo

Tomai pisze:Witam, takie pytanko : czy u was w bagażniku po 3 -4 godzinnej jeździe też cały bagaż -ciuchy np. jest gorący - tzn - tak naprawde gorący ? . ( podejrzewam że to od wydechu chyba ? )
W NBfl też tak jest. Bagaż trochę izoluje wykładzina podłogi, ale wszystko pod spodem jest mocno gorące.
Qbatron pisze:Jak to wniesie butla lpg? Do tej pory najdłuższe trasy robiłem ok 100km
Z tego co mi wiadomo jeden z zagazowanych klubowiczy robił naprawdę długie trasy (kilka tysięcy kilometrów) i nadal żyje...
Pozdr
eM
Ostatnio zmieniony 04 sie 2009, 21:42 przez majkel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Model: NA
Ja miałem tylko ciepłe rzeczy. Nigdy nic jakiegoś tam gorącego, ani eksplozji. Nawet jeżdżąc po bliskiej Europie.
Mam serię.
Mam serię.
Może zależy to od położenia ukł. wydechowego
Bliżej, dalej zderzaka, 1.lub 2. końcówki...itp.

Bliżej, dalej zderzaka, 1.lub 2. końcówki...itp.
516 566 767
Piszę poprawnie po polsku.
Piszę poprawnie po polsku.
-
Dla mnie to nowość o czym piszecie, nigdy mi nie podpadło, że w bagażniku robi się cieplej. Teraz zwrócę na to uwagę (mam tłumik z dwoma końcówkami...) 

Żałuję że mieszkam w Poznaniu, albo inaczej.... żałuję, że jeżdżę mx-5, albo jeszcze inaczej.... szkoda, że te auto jest takie tanie, bo zaczynają nim jeździć niewłaściwi ludzie!
JTMX-5NBFL pisze:Dla mnie to nowość o czym piszecie, nigdy mi nie podpadło, że w bagażniku robi się cieplej. Teraz zwrócę na to uwagę (mam tłumik z dwoma końcówkami...)
Ja też nie zauważyłem podgrzewania bagażu a już kilkukrotnie robiłem trasę Wawa -> 3city -> Wawa... Będę musiał zwrócić na to uwagę. Ostatnio miałem tak załadowany bagażnik, że od samego ścisku mogło się tam robić gorąco

Don't look to the eyes of a stranger, don't look through the eyes of a fool, don't look to the eyes of a stranger, somebody's watching when the light goes down ]:->
http://mx-5.pl/viewtopic.php?p=39847&sid=e0de7fcc500695cc45a6e4ad62f0b87f#39847
http://mx-5.pl/viewtopic.php?p=39847&sid=e0de7fcc500695cc45a6e4ad62f0b87f#39847
ja tez mam dwie koncowki tlumika a sama puszka jest od gory oslonieta blacha ta fabryczna i nie zauwazylem zeby bylo tam gorecej niz powinno. poza tym wydaje mi sie ze po jezdzie po miescie juz powinno byc goraco i ze nie potrzeba do tego wiecej niz 100 km.
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
Dizajer pisze:Tak mi się skojarzyło z piwem które eksplodowało w bagażniku Yanika podczas zlotu w sudetach... może to wcale nie od zakrętów tylko właśnie od ciepła ? (albo jedno i drugie)
nie ma takiej możliwości - puszki piwne były ewidentnie poprzecinane ostrymi krawedziami - prawdopodobnie od akumulatora i mocowania akumulatora - niestety na SD zdjałem oslonke.
Czy ten sam problem zauważyliście też w zimie? Bo może nagrzewa się po prostu pokrywa bagażnika i po pewnym czasie zaczyna oddawać ciepło "do środka"?
Tym latam dla przyjemności: Saab_olot 9-3 2.0T Maptun (240PS i 355Nm, FWD)
Tym gościnnie: MB E500 4matic (V8, 388KM i 530Nm, 4x4)
A tym za karę: VW Polo 1.4 (90KM i kilka Nm, FWD)
Tym gościnnie: MB E500 4matic (V8, 388KM i 530Nm, 4x4)
A tym za karę: VW Polo 1.4 (90KM i kilka Nm, FWD)
U mnie pomiędzy tłumikiem końcowym a podłoga bagażnika jest jeszcze taka osłona z blachy, wygląda na fabryczną. Może jej brak powoduje to grzanie, warto sprawdzić.