Shell FuelSave 95

"nowe: paliwo

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

PatRRick

21 cze 2012, 14:36

Nie, nie to nie jest promocja. Na innej stacji Lotos cena ta sama.
Znalazłem taki artykuł : http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11874376,Ropa_tanieje_jak_szalona__benzyna___wolniej.html
jest z 6 czerwca, więc zgadzałoby się z odczuciem spadającej ceny benzyny.
Awatar użytkownika
Bardock
Model: Inny
Wersja: S3 1.8T

21 cze 2012, 16:28

i tak ceny rynkowe ropy za baryłkę mają się nijak do cen na stacjach w PL, niestety :neutral:
PatRRick

21 cze 2012, 19:09

Zobaczymy jak długo się ta cena utrzyma. 98 Verva kosztuje jakoś 5.70.
Pawulon
Kontakt:

21 cze 2012, 19:12

PatRRick pisze:U mnie dzisiaj 95 po 5.36 na Orlenie

Kilka dni temu tankowałem to w Gdańsku 5,69. Czy możliwa aż taka różnica ?
- Videorejestratory Samochodowe
- Tusze tonery do Drukarek - pawkor@onet.pl

Pozdrawiam, Paweł
Mały Książe

21 cze 2012, 19:26

PatRRick pisze:Zobaczymy jak długo się ta cena utrzyma. 98 Verva kosztuje jakoś 5.70.

W Poznaniu zwyczajna 95 na stacjach kosztuje więcej. Wiadomo, że przy tych cenach to są grosze, ale ciekawe skąd biorą się te różnice...
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Wersja: 2,0

21 cze 2012, 20:53

Łukasz Kaszuba pisze:ale ciekawe skąd biorą się te różnice...

A to akurat proste - z poziomu chciwości właściciela danej stacji.
Zrobiłem dziś trasę na Dolny Śląsk - w sumie przejechałem 450 km. Ceny na stacjach wahały się od 5,79 do 5,59 na mijanych stacjach przeróżnych marek.
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
Mały Książe

21 cze 2012, 21:04

Właściwie tak.
Chciwość...
Skoro Patryk tankuje swoją Miatkę za 5,36 - a ja swoją za 5,85 - to w skali roku różnica jakaś już tam jest... :) a już na pewno Patryk w stosunku do mnie, ma co któreś tam tankowanie kanapkę i napój gratis... :mrgreen:
callum

21 cze 2012, 22:12

Hmm, jakoś nie chce mi się wierzyć w te różne rewelacje, że ktoś zatankował na taniej stacji i mu więcej spaliła albo pojawił się jakiś problem.

Po pierwsze, jeśli litry są "za małe" to zamiast narzekać dzwonimy do odpowiedniego urzędu (Google pomoże znaleźć), zgłaszamy nasze podejrzenie i natychmiast robią kontrolę. Jeśli wszystko w porządku - nic się nie dzieje, jeśli właściciel oszukiwał -- robią mu z dupy jesień średniowiecza, bo akurat z akcyzy paliwowej budżet ma tyle kasy, że nie pozwala sobie pogrywać.

Po drugie, ja tankuję prawie zawsze na tej samej stacji, to samo paliwo, a spalanie waha mi się w mieście od 11 do 14,5 mimo że mam wrażenie, że styl jazdy mam ciągle ten sam. Tak więc różnice w przebiegu na pełnym baku wynikają, jak sądzę, z tego że nie wyczuwając tego czasem "ciśniemy" bardziej, czasem mniej, czasem są inne warunki drogowe, temperatura powietrza wyższa lub niższa, itepe itede --- a nie z gorszej jakości paliwa. Zwłaszcza, że paliwo na prawie wszystkich stacjach pochodzi z Orlenu lub Lotosu, prawda?

Po trzecie, różne okresowe badania pokazują wyraźnie, że w ciągu ostatnich 15 lat średnia jakość paliwa bardzo się poprawiła. Oczywiście na pewno są pojedyncze przypadki oszustw, ale to już nie jest koniec lat 90., kiedy faktycznie był Dziki Zachód i w obrębie samego Krakowa było kilkadziesiąt stacji z "chrzczonym" paliwem :-)

Co do niepełnego kanistra - kanister mający nominalną pojemność 10 litrów zawsze jest trochę większy, tak samo jak kufel na pół litra piwa ma jeszcze kilka centymetrów "zapasu". Przecież byłoby bez sensu, gdyby trzeba było lać co do kropelki pod korek kanistra, żeby uzyskać 10 litrów. Nawet byłoby to niebezpieczne.

Podsumowując, myślę, że znacznie większe różnice finansowe i w spalaniu można uzyskać dzięki stylowi jazdy niż temu, że tu się oszczędzi 5 groszy a tam zatankuje "większe" litry czy "lepszą" benzynę.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator

21 cze 2012, 22:25

callum pisze:Hmm, jakoś nie chce mi się wierzyć w te różne rewelacje, że ktoś zatankował na taniej stacji i mu więcej spaliła albo pojawił się jakiś problem.

No wierzyć nie musisz ale niestety to jest Polska :wink: . Ja jak jestem w Poznaniu to tankuję zawsze na tej samej stacji - jeden konkretny duży Orlen. I nie ma problemu. Kiedyś pojechałem na zlot Sudety Drift i tam tankowaliśmy na takiej małej stacji w Szklarskiej , też Orlenu ale takiej malutkiej - ledwie 2 dystrubutory. Miata po zatankowaniu tam paliwa przestała mieć wolne obroty - poprostu gasła np. przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. A po tankowaniu w Poznaniu wszystko ok. Czary ?

Każda stacja ma swojego właściciela- i jeśli większość dostosowuje się do trzymania jakości to fajnie, ok.

Ale niestety nie wszyscy są uczciwi i wielu forumowiczy potwierdza fakt że poprostu czasem zatankowali kiepskiej jakości paliwo i tyle.
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
Awatar użytkownika
polokokt
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport

22 cze 2012, 9:03

Co do cen, w szczególności hurtowych, to musimy pamiętać iż Pan Rostowski założył pewne wpływy z akcyzy do budżetu. Każdy spadek cen ropy na świecie, nie wpływa korzystnie na te wpływy, jeśli przekładałyby się bezpośrednio na ceny na stacjach. A puki co Orlen i Lotos (dwaj chyba najwięksi dostawcy paliw w hurcie na naszym rynku) to firmy na który duży wpływ ma Państwo, a więc nie trudno się domyślić co tam Ministerstwo Finansów po cichu im szepcze....
callum

22 cze 2012, 11:01

polokokt pisze:Pan Rostowski założył pewne wpływy z akcyzy do budżetu.

Na tym chyba polega zadanie ministra finansów, nie?

Tomai pisze:na takiej małej stacji w Szklarskiej

Muszę przyznać Ci rację, może to jest klucz do problemu -- wielokrotnie czytałem, że najbezpieczniej jest tankować w dużych markowych stacjach przy głównych szosach, bo tam właściciele nawet bez oszukiwania zarabiają takie kokosy, że wolą nie ryzykować, żeby tego nie stracić.

Jak ktoś zarabia milion miesięcznie to bardziej mu się opłaca zwiększać zarobki poprzez otwarcie kolejnej stacji niż przez dolewanie 5% jakiegoś syfu do benzyny albo majstrowanie przy dystrybutorze, żeby "litr" miał 900 mililitrów.

Ja chyba tylko raz w życiu zatankowałem miatę w takiej podrzędnej, lokalnej stacyjce i chyba akurat miałem szczęście, bo nic się nie stało, ale poza tym staram się zawsze tankować na takich "stacjach niskiego ryzyka". Na szczęście jeżdżę tak mało, że te x groszy różnicy na litrze nawet w skali roku nie powoduje bankructwa ;)

A gdybym jeździł dużo? No cóż, kupiłbym kilkuletnią Skodę Octavię i założył gaz, a miatą dalej jeździł tylko dla przyjemności.

Awatar użytkownika
polokokt
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport

22 cze 2012, 11:12

callum pisze:Na tym chyba polega zadanie ministra finansów, nie?

Dokładnie tak, ale potem nie może być zdziwienia, że wzrost ceny na światowych rynkach jest u nas 1:1 a spadek tak już z większym oporem idzie.
PatRRick

22 cze 2012, 12:21

Panowie to nie jednorazowa zniżka. Dzisiaj 95 : 5.29 a 98 verva 5.60 !
zoharek
Wersja: Subaru Outback H6

22 cze 2012, 12:23

No kurde u mnie tak jak patrzyłem to ciągle 5.70 za 95, chyba że dziś coś się ma zmienić, byłoby miło bo jutro tankowanie :D
Awatar użytkownika
dmk
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom, Recaro

22 cze 2012, 17:12

Tomai pisze:Czary ?

Nie czary, a znów fizyka. Bardzo często na stacjach, na których rzadziej pojawiają się klienci w zbiornikach zbiera się więcej syfu i wody. Wystarczy, że zassałeś jakieś badziewie.

Swoją drogą kiedyś w małomiasteczkowym shellu postanowili znajomemu zalać V-Powera. Skończyło się wymianą pompy paliwowej i wtrysków. Okazało się, że nikt od kilku miesięcy tego paliwa nie tankował na tej stacji i cały możliwy syf trafił wprost do baku jego auta. Nie pamiętam jak się skończyło procesowanie ze stacją, ale chyba pokryli koszty naprawy samochodu.

A Orlen omijam szerokim łukiem - nie dlatego, że mają słabe paliwo, tylko dlatego, że nie dość, że ceny mają najwyższe w okolicy, to jeszcze na każdej stacji obsługa jak za komuny - chamska i opryskliwa.

Przypomina mi się sytuacja, gdy kiedyś potrzebowałem ciśnieniomierza. Zjechałem zatankować, ale ciśnieniomierz na stacji był popsuty. Poszedłem więc do kas, a tam wisi na ścianie ciśnieniomierz, za bagatela 30zł (w kartoniku). Zapytałem, czy mógłbym go na chwilę pożyczyć, żeby sprawdzić jedno koło... usłyszałem, że zwariowałem. :bang:
Jest: MX-5 NDRF 2.0 - viewtopic.php?f=22&t=26399
Była: MX-5 NB 1.8T - viewtopic.php?f=22&t=2932
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
Kurak
Model: NA
Kontakt:

23 cze 2012, 20:06

dmk pisze:A Orlen omijam szerokim łukiem - nie dlatego, że mają słabe paliwo, tylko dlatego, że nie dość, że ceny mają najwyższe w okolicy, to jeszcze na każdej stacji obsługa jak za komuny - chamska i opryskliwa.

Ja jestem fanem Bliskiej (chociaż mam do niej daleko) i Lukoila, mimo że tam ZAWSZE blokują mi dystrubutor bo nie mam tablicy z przodu i muszę łazić i się tłumaczyć. A Auto jest charakterystyczne i łatwo zapamiętać i ja też nieco oryginalny jestem :P
swimmer

23 cze 2012, 21:28

Kurak pisze:Ja jestem fanem Bliskiej

+1, praktycznie zawsze na bliskiej tankuję, jakość paliw jest ok, ceny najlepsze w wawie, dobre hotdogi, dobra obsługa.
irakleo

24 cze 2012, 10:43

Co do jakości paliw na stacjach....ręce opadają jak czytam te bzdury :bang:
W Polsce mamy dwie rafinerie - Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. oraz Grupa "Lotos" S.A. i wszystkie stacje, niezależnie czy to BP, Shell, Lukoil, Statoil itp. są zaopatrywane przez przez tych dwóch producentów. Codziennie przejeżdżam pod bramą gdańskiego Lotosu i widzę wjeżdżające tam ciężarówki/cysterny - j.w. BP, Shell, Statoil itd....nawet Orlen :mrgreen: Ze względów ekonomiczno logistycznych np. stacje Orlenu w 3-mieście są zaopatrywane z rafinerii Lotos do której jest o 270 bliżej niż do Płocka :wink: Podobnie jest w woj.zachodniopomorskim w którym wszystkie stacje zaopatrywane są z niemieckiej rafinerii w Schwedt położonej przy samej granicy. Oczywiście zdarzają się w PL prywatne stacyjki "krzak" których właściciele coś tam sobie kombinują pogarszając jakość sprzedawanego paliwa, ale wszystkie "markowe" stacje sprzedają identyczne paliwo o bardzo zbliżonej jakości.
Szczupak

24 cze 2012, 11:57

irakleo - to chociaż żeby się zbliżyć do tematu możesz nam wyjaśnić w tej teorii skąd w takim razie shell bierze w całej Polsce ten cały fuelsave? aczkolwiek teorię znam i zwykle tankuję na orlenie ;)
Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
Awatar użytkownika
dmk

24 cze 2012, 21:32

Szczupak pisze:irakleo - to chociaż żeby się zbliżyć do tematu możesz nam wyjaśnić w tej teorii skąd w takim razie shell bierze w całej Polsce ten cały fuelsave? aczkolwiek teorię znam i zwykle tankuję na orlenie ;)

Z działu marketingu.
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
LubMich

25 cze 2012, 10:27

Pracowałem trochę na Lotosie.. i irakleo ma w pełni rację.. zdarzają się natomiast wyjątki i jakaś marka wynajmuje cały zbiornik (najczęściej min to 20.000m3) i w tym zbiorniku może sobie umieszać co się jej podoba.. ale czy dotyczy to w/w tego już nie wiem.
callum

25 cze 2012, 23:04

dmk pisze:
Szczupak pisze:skąd w takim razie shell bierze w całej Polsce ten cały fuelsave?

Z działu marketingu.

Poza tym podejrzewam, że mogą sobie zażyczyć, żeby producent dodał do paliwa przeznaczonego dla nich odpowiednie dodatki, lub ewentualnie dodać je we własnym zakresie (w co wątpię, bo chyba nie mają w Polsce odpowiedniej infrastruktury).

irakleo

26 cze 2012, 9:17

callum pisze:
dmk pisze:
Szczupak pisze:skąd w takim razie shell bierze w całej Polsce ten cały fuelsave?

Z działu marketingu.

Poza tym podejrzewam, że mogą sobie zażyczyć, żeby producent dodał do paliwa przeznaczonego dla nich odpowiednie dodatki

dokładnie tak :kciuk:
reasumując, tankując Pb95-na wszystkich stacjach tankujemy identyczne paliwo :wink: omijamy małe, prywatne stacyjki.
Szczupak

16 lip 2012, 18:13

no cóż, w sumie wypadałoby się wyspowiadać.
od razu na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem entuzjastą takich wynalazków, ale połączenie promocji w Lidlu, (15gr mniej na litrze), promocji na shellu(bon na 15zł do Lidla), czy też najbardziej faktu, że Shell był najbliższą stacją, jak mi się skończyło paliwo poskutkowało wlaniem w siebie 40l tego wynalazku. za całość zapłaciłem chyba 217zł, co po odjęciu dodatkowego bonu daje bardzo ładny wynik :D
bak się skończył, zatankowałem następny już na BP, ale...
na 40l fuelsave'a przejechałem 450km! praktycznie w całości w mieście i okolicach, nie zmieniałem stylu jazdy, w zasadzie wszystko bez zmian. jedyne co, to fakt, że ten bak zszedł szybko, bo teraz codziennie dojeżdżam do pracy, a zazwyczaj bak mi starczał na miesiąc ;) nie wiem, z czego to wynika, ale zazwyczaj mam dość równą średnią 10l/100km, a tu mi ładnie wynik skoczył :D
Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
DEXTER

16 lip 2012, 20:33

Szczupak pisze:ale połączenie promocji w Lidlu, (15gr mniej na litrze), promocji na shellu(bon na 15zł do Lidla)

Ja tankuje zawsze na Shellu, a rodzice zawsze kupują w lidlu ;)
I ostatnio tankuje po 5,50-5,55 ;)

Nie przeliczałem czy coś ten Fuel Save oszczędniejszy.
Awatar użytkownika
dmk

16 lip 2012, 22:57

Promocja lidl+shell się skończyła - nie ma punktów ani bonów chwilowo ;-)
Mały Książe

16 lip 2012, 23:41

Na Shellu, na którym dzisiaj byłem, wisiał plakat, że promocja trwała do 15.07. :smile:
DEXTER

17 lip 2012, 17:02

Racja panowie, rozpędziłem się :P
Mały Książe

17 lip 2012, 18:04

Jest jeszcze na niektórych stacjach Orlen jakieś coś, że jeśli tankujesz w sobotę/niedzielę, i płacisz gotówką, to dostajesz 10 groszy rabatu na paliwa, albo 20 groszy rabatu (na te "lepsze"), nie dotyczy to gazu... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator

17 lip 2012, 18:09

Łukasz Kaszuba pisze:Jest jeszcze na niektórych stacjach Orlen j

Tylko podczas wakacji jest rabat 10 gr/l, dotyczy tylko soboty i niedzieli i tylko płatności gotówką.
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
ODPOWIEDZ