Idea jest taka aby uniezależnić się choć w jakimś stopniu od upadającego od dłuższego czasu pieniądza jaki mamy w obecnej formie. system działa w sieci, jest dobrze, jeśli nie bardzo dobrze zabezpieczony, informacje o transakcjach są przechowywane na każdym komputerze z osobna. Klient Bitcoin'a działa na zasadzie sieci p2p, podłączamy się do sieci, program przez kilkadziesiąt minut sciąga bloki czyli informacje o wszystkich transakcjach jakie do tej pory były w sieci przeprowadzone kiedykolwiek. Co więcej, bitcoin jest zupełnie zdecentralizowany, łątwy w obsłudze i darmowy.
"Transakcje w Bitcoin są weryfikowane przy użyciu techniki ECC (Kryptografia Krzywych Eliptycznych) zaś sam ruch w sieci jest szyfrowany zestawem funkcji skrótu SHA2 o długości 32-wóch bajtów (256bitów)"-bitcoinorgpl-
Zgoglujcie sobie te terminy żeby się upewnić, z tego co czytałem w internecie teraz najlepszy komputer potrzebowałby prawie 20lat żeby dokopać się do wszystkich zabezpieczeń na wszystkich komputerach a potem je złamać. Jedyne niebezpieczeństwo to to, że stan naszego konta jest przechowywany na naszym komputerze, ale to już od użytkownika zależy w ile miejsc go sobie skopiuje i jak go zabezpieczy.
Każdy użytkownik może mieć ile mu się podoba "numerów" kont. I, uwaga, zamieniając walutę na bitcoiny nie tracimy jej ot tak, wsadzajac ją "gdzieś w ten internet", Bitcoiny można wypłacić na normalną(tak samo wirtualną i nieistniejącą bo przelewem na nasze kono w banku no ale..) walutę i potem wypłacić ją sobie w złotowkach w bankomacie.
Nie wiem czy pomysł mógłby chwycić wśród użytkowników tutaj na forum, mozna by to propagować np kupując rzeczy w giełdzie, z powodzeniem może to zastąpić tradycyjne przelewy bankowe, poza tym, gdy ja przelewam Tobie to pieniądze masz na koncie po chwilce. Nie jestem w żaden sposób związany z ideą Bitcoin, po prostu myśle, że można o tym poinformować grono użytkowników, a nuż, u kogoś z Was pomysł chwyci, nie ma przecież cisnienia

Chyba podstawy wyjaśniłem, jakby co to piszcie, jest pare polskich stron o tym, jest forum, jest skąd czerpać informacje a i sklepów akceptujących zapłatę w bitcoinach jest coraz więcej. Pomijam kwestię tego, że można samemu tworzyć pieniadze ale do tego potrzeba dobrego komputera z nowoczesnymi kartami graficznymi, najlepiej w tandemie(chodzi o szybkość GPU). Na koniec dodam, że waluta ta nie jest bezwartościowa, wszak wartość zależy od tego co dzięki tej walucie można kupić/zrobić.