[S] Mazda MX5 NA COSMO

Bezwypadkowa, mały przebieg, zarejestrowana w Polsce

Ogloszenia dotyczące sprzedaży samochodów MX-5

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Misiekk
Model: NA
Wersja: Limited Edition 97

02 sie 2026, 20:44

Na sprzedaż oferuję wyjątkową Mazdę MX-5 NA w limitowanej wersji Cosmo z 1996 roku.

Od kilku lat moją pasją są Mazdy MX-5 i miałem okazję posiadać kilka naprawdę ciekawych egzemplarzy. Dzięki temu wiem, jak trudno znaleźć dziś zadbaną, oryginalną NA, szczególnie w tak rzadkiej wersji jak Cosmo. Właśnie dlatego zależało mi, aby ten samochód zachować w jak najbardziej fabrycznym stanie.

Samochód został sprowadzony z Niemiec, gdzie przez ostatnie lata użytkowała go starsza pani. Przebieg wynosi zaledwie 116 950 km i jest oryginalny, a stan auta bardzo dobrze to potwierdza – zarówno pod względem mechanicznym, jak i wizualnym.

Największym atutem tego egzemplarza jest jego autentyczność. Samochód jest bezwypadkowy, a zdecydowana większość elementów nadal posiada fabryczną powłokę lakierniczą o grubości 80–110 μm. Powtórnie lakierowane były jedynie dwa elementy. Maska posiada około 280 μm, natomiast lewy tylny błotnik około 200 μm. Błotnik lakierowałem już ja po usunięciu niewielkiej wgniotki. Nie było tam żadnych uszkodzeń powypadkowych, a z całego procesu posiadam dokumentację zdjęciową. Jeżeli chodzi o blacharkę, samochód zachował się naprawdę bardzo dobrze. Konstrukcja auta pozostała seryjna i nie była naprawiana ani odbudowywana. Jedyną wykonaną pracą blacharską była profilaktyczna wymiana zewnętrznej końcówki lewego progu, wykonana po to, aby zachować samochód w jak najlepszym stanie na kolejne lata.

Wnętrze zostało odświeżone z poszanowaniem oryginalnego charakteru wersji Cosmo. Fotele zostały obszyte naturalną skórą, ponieważ fabryczna tapicerka nosiła już ślady upływu czasu. Założony został również nowy dach winylowy, zgodny z fabryczną specyfikacją.

Wyposażenie obejmuje między innymi:

wspomaganie kierownicy,
elektryczne szyby,
ABS,
Poduszka powietrzna kierowcy i pasażera
oryginalne felgi dedykowane wyłącznie wersji Cosmo,
dwa kluczyki.
Silnik pozostaje całkowicie seryjny i pracuje tak, jak powinien. Samochód sprawia wrażenie bardzo dobrze utrzymanego i regularnie serwisowanego przez lata, co widać zarówno po kulturze pracy silnika, jak i ogólnym stanie całego auta. Komora silnika jest czysta, zadbana i zachowała swój fabryczny charakter, bez żadnych modyfikacji.

Przed wystawieniem samochód przeszedł pełny detailing, a lakier został zabezpieczony roczną powłoką ceramiczną. Oczywiście nie jest to nowe auto, dlatego można znaleźć drobne ślady użytkowania czy pojedyncze ryski wynikające z wieku pojazdu, jednak uważam, że prezentuje się naprawdę bardzo dobrze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Samochód jest zarejestrowany i ubezpieczony w Polsce.

Nie wymaga żadnego wkładu finansowego – można wsiąść i od razu ruszyć w drogę.

To ogłoszenie kieruję przede wszystkim do osoby, która szuka zadbanej, możliwie oryginalnej MX-5, a nie kolejnego auta po licznych naprawach czy przypadkowych modyfikacjach. Wiem, jak trudno znaleźć dziś pierwszą generację w takim stanie, szczególnie w wersji Cosmo, dlatego jestem przekonany, że nowy właściciel będzie z tego egzemplarza naprawdę zadowolony.

Na życzenie mogę udostępnić dodatkowe zdjęcia, pomiary lakieru oraz dokumentację z wykonanych prac.

Chętnie odpowiem również na wszystkie pytania i opowiem więcej o historii samochodu.

Telefon: 571-073- jeden trzy sześć

CENA 53800ZŁ
ODPOWIEDZ