Mazda mx5, wersja Miracle, rocznik 2000, silnik 1.8, moc seryjnie 140km, skrzynia 6b, dyferencjał ze szperą, przebieg około 179.600km
Nadszedł czas sprzedaży. Auto kupiłem w marcu 2020 roku. W pierwszym roku trochę nią pojeździłem, a później kupiłem motocykl i samochód był używany bardzo rzadko (około 5-7 razy w roku, tylko w ciepłe dni). Przejechałem nią łącznie około 6.000km. Przez całe moje posiadanie była garażowana.
Z wyposażenia posiada: beżowe skórzane wnętrze, drewniana kierownica, lewarek do zmiany biegów i ręcznego, klimatyzacja (sprawna), beżowy dach (w stanie dobrym+, ma kilka zadrapań ale nie przecieka), podgrzewana tylna szyba, elektryczne szyby i lusterka, seryjny windshot, centralny zamek, akcesoryjne radio z bt, zestaw głośnomówiący, wzmacniacz w bagażniku.
Starałem się dbać o auto na tyle ile mogłem. Lista większości napraw w trakcie za mojego posiadania:
Maj 2020: filtr oleju, filtr powietrza, olej silnikowy millers 5w50, filtr paliwa, pasek wielorowkowy, świece zapłonowe, pompa wody, przewody zapłonowe, termostat, płyn chłodzący, zestaw rozrządu, simmering wału, simmering wałka rozrządu
Kwiecień 2021: filtr oleju, filtr powietrza, olej silnikowy millers 5w50, filtr paliwa, przewody zapłonowe
Maj 2022: filtr oleju, filtr powietrza, olej silnikowy millers 5w50, olej przekładniowy, wymiana sterownika airbag, łożysko z piastą, naprawa zacisku tył, czyszczenie skór i dachu oraz jego impregnacja
Marzec 2024: naprawa podłużnica lewa przód, naprawa podłużnica prawa przód, naprawa progu prawego, błotnik przedni prawy
Kwiecień 2024: filtr oleju, filtr powietrza, olej silnikowy millers 5w50, akumulator, pasek wielorowkowy, klemy akumulator, polerowanie kloszy lamp, serwis klimatyzacji
Maj 2024: naprawa zderzaka przód (wymiana belki plastikowej zderzaka, uzupełnienie kierownicy powietrznej zderzaka, spasowanie)
Czerwiec 2024: cztery nowe opony kormoran, wymiana opon i wyważenie kół
19 czerwca 2024: czyszczenie auta, skór i dachu wraz z impregnacją, jednoetapowa korekta lakieru
Na większość powyższych napraw mam dokumenty. Przegląd do czerwca 2025 r., OC do marca 2025 r. (opłacona pierwsza rata z dwóch).
Za mojego posiadania auto nie miało żadnego nieprzyjemnego zdarzenia, natomiast po pewnym czasie od zakupu okazało się, że było uszkodzone w prawy przód. Za poprzednich właścicieli zostało to naprawione, natomiast brakowało kierownicy wlotu powietrza w zderzaku, a także plastikowa belka była trochę pogięta. Dlatego oddałem auto do blacharza, żeby to wszystko zrobił tak jak być powinno. Została wymieniona plastikowa belka i kierownica powietrza. Ponadto samochód został pomierzony i spasowany przedni zderzak (wcześniej był minimalnie za nisko, przez co była szpara pomiędzy zderzakiem a maską).
Jeżeli chodzi o blacharkę to uważam, że jest w bardzo przyzwoitym stanie. Podłoga wygląda ładnie, podłużnice były robione w marcu tego roku. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że auto ma skończone 24 lata więc gdzieniegdzie znajdą są rysy, wgniotki, odpryski czy inne mankamenty.
Starałem się opisać wszystko najlepiej jak umiem i wiem, bez ukrywania niczego. Przy odrobinie chęci i czasu można ją doprowadzić do idealnego stanu.
Auto jest gotowe do jazdy. Wyrażam zgodę na oglądanie auta w dowolnym warsztacie czy stacji kontroli pojazdów, a nawet do tego zachęcam – oczywiście na koszt kupującego.
Przy aucie jest kilka rzeczy do zrobienia, ale niekoniecznie w tym momencie. Z minusów na ten moment:
- podszybie jest pęknięte przy jednej śrubie (plastik)
- na szybie jest jeden malutki odprysk
- hamulec ręczny lewy zacisk trochę gorzej łapie (przez to że wcześniej wymieniony był prawy na mocniejszy)
- czasami przy przyspieszaniu trzeszczy jakaś blaszka w tłumiku końcowym
- prawdopodobnie od długiego nieużywania/rzadkiego używania oba pasy czasem trochę ciężej wyciągnąć (przycinają się), ale bardzo dobrze łapią przy szarpnięciu
- czasami drugi bieg delikatnie ciężej wchodzi
- przy prędkości 115-120 czuć minimalne wibracje
Cena jaka mnie interesuje to 28.499 zł do lekkiej negocjacji na miejscu. Do obejrzenia w Krakowie.
Wrzucam najpierw na forum.
[S] Mazda MX5 NB Miracle
Moderator: Moderatorzy
- łazor
- Donator
- Model: NB
- Wersja: Miracle
Ostatnio zmieniony 01 sie 2024, 19:14 przez łazor, łącznie zmieniany 3 razy.
Mój były mx5 Szczerbatek
- łazor
- Donator
Oferta znowu aktualna. Dałem sobie czas do zastanowienia, ale jednak wyjechałem przez ten okres tylko raz.
Mój były mx5 Szczerbatek
- łazor
- Donator
Auto sprzedane, temat do zamknięcia.
Mój były mx5 Szczerbatek