[S] Mazda MX-5 NB 2000 1.6 Miracle Mahogany Mica

Ogloszenia dotyczące sprzedaży samochodów MX-5

Moderator: Moderatorzy

creidd
Model: Inny

08 lip 2024, 21:19

Hej,

Do sprzedania Mazda MX-5 NB 2000 1.6 Miracle (kolor Mahogany Mica).

W moich rękach od sierpnia 2018 i gdyby nie trochę potrzeba a trochę chęć spróbowania czegoś innego, to bym ją zostawił, bo auto jest świetne!

Auto kupione z przebiegiem 126 500 km, obecnie ~175 000 km.

Auto używane jako daily, więc mam komplet kół letnich (16’, Drag Wheels DR31, stan dobry ze śladami użytkowania, opony Continental 195/45/R16 84H XL DOT0920, bieżnik koło 5mm) + zimowych (15’ oryginalne Enkei, stan średni, opony Zeetex Z-Ice 1000, bieżnik 4,5 – 5mm DOT 2016).

Przez cały czas posiadania Mazdy nie miałem nią żadnej kolizji, czy wypadku, nie zaliczyła też awarii, przez którą gdzieś bym utknął. Z auta korzystam raczej bardziej lokalnie, natomiast zaliczyła wyjazdy do Wrocławia, nad morze, czy do Pragi i wszystko poszło ok, dowiozła nas bezpiecznie w każdą ze stron :)

Auto z małymi wyjątkami serwisowane w 1 miejscu, w warsztacie / stacji diagnostycznej niedaleko mojego miejsca zamieszkania, starałem się wszystko dokumentować, więc mam rachunki / zestawienia / zdjęcia.

Wszystko, co robiłem z autem, chronologicznie (mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem):
1. 12-2018 – próg prawy spawalnie tylnej dolnej części + lakierowanie / próg lewy spawanie części środkowej i tylnej + lakierowanie / błotnik prawy przód wyciąganie wgniotek / konserwacja podwozia + profili zamkniętych
2. 12-2018 – wymiana cewki na nową do Mazdy 323BJ
3. 02-2019 – wymiana płynu chłodniczego / korek chłodnicy / termostat
4. 03-2019 – olej / filtr oleju / olej w skrzyni / wymiana gum przy lewarku
5. 03-2019 – wyciąganie wgniotek
6. 04-2019 – klocki przód Ferodo
7. 09-2019 – kable + świece NGK
8. 10-2019 – klocki i tarcze Textar tył
9. 03-2020 - filtr oleju / filtr paliwa / olej Valvoline 5W40 Maxlife
10. 10-2020 – nowa chłodnica NRF
11. 07-2021 - filtr oleju / olej Valvoline 5W40 Maxlife / filtr paliwa
12. 06-2022 – płyn hamulcowy / tarcze hamulcowe tył
13. 07-2022 – „nowy” używany wydech z Prestige Parts UK, na wygląd jak Cobalt, ale nie mam pewności, brzmienie bardzo ok
14. 08-2022 – tarcze hamulcowe przód TRW / klocki hamulcowe przód TRW / płyn hamulcowy / rozrząd z pompą / filtr oleju / olej Valvoline 5W40 Maxlife / zacisk hamulca lewy tył / zbieżność / przegub mocujący prowadzący lewy dolny / naprawa głowicy (planowanie / regulacja luzów zaworowych / komplet uszczelniaczy zaworowych / prowadnice zaworowe / frezowanie / polerowanie stopek wałków
15. 02/03-2023 – nowy dach z Prestige Parts UK
16. 05-2023 – zacisk hamulca prawy tył / płyn hamulcowy
17. 11-2023 – filtr oleju / olej silnikowy SHELL 5W40 HELIX HX7 / filtr paliwa
18. 11-2023 – przemalowanie hardtopu w kolor auta. Nie jest fenomenalnie, ale rezultat dla mnie zadowalający
19. 12-2023 – wymiana kostek żarówek na ceramiczne

Po drodze dołożyłem jeszcze centralny, ale nie mogę znaleźć daty, był to jakoś 2019/2020.

Minusy:
1. Dach materiałowy – stan samego materiału bdb, stelaż też, natomiast nie mogę sobie poradzić z wodą przedostającą się do uszczelek nad szybami, może to kwestia regulacji, nie wiem / trzeba mu pomóc przy składaniu / ogrzewanie szyby nie działa
2. Widać od dołu zapocenie na łączeniu skrzyni z silnikiem (uszczelniacz na wale?), w warsztacie mówili, żeby się tym nie przejmować i zrobić kiedyś przy okazji wymiany sprzęgła
3. Purchel na lewym progu + coś zaczyna się dziać na końcówce progu, mam termin do blacharza-lakiernika, ale dopiero na wrzesień. Jak auto do tego czasu się nie sprzeda, to naturalnie oddam do zrobienia, natomiast będzie to odzwierciedlone przez podniesienie ceny
4. Centralny bagażnika nie działa
5. Fotel kierowcy przydałoby się odświeżyć, ale to nie tak, że jest w fatalnym stanie z dziurami itp. - do indywidualnej oceny po zdjęciach
6. Lakierniczo auto prezentuje się ogólnie dobrze, natomiast ma kilka rys / wgniotek / są miejsca, w których tak jakby schodził bezbarwny? Najlepiej ocenić po zdjęciach / na masce w 2 rogach utlenił się lakier / bagażnik ma odbarwienie od położonej kiedyś folii, natomiast blacharsko oprócz wspomnianego progu samochód jest w mojej ocenie w bdb stanie

Co dodaję do auta:
1. oryginalny dolot, gdyby ktoś chciał wrócić do serii
2. zestaw K&N do czyszczenia filtra stożkowego
3. zestaw Sonax do impregnacji dachu
4. 2 stelaż dachu ze starym (ściągniętym) poszyciem Vinyl (z grzaną szybą) – może ktoś będzie chciał przerobić na bikini top
5. dla chętnych – kompletnie niepotrzebny następnemu właścicielowi plik z zapisem tankowań od października 2018!
6. oryginalne osłony przeciwsłoneczne – dość szybko został zastąpione przez zaślepki druk 3d
7. hardtop w kolorze aut
8. komplet kół zimowych
9. Air breeze scoop z drukarki 3D

Przegląd do 23.06.2025 / OC do 02.02.2025 (zapłacone w całości).

Cena: 23 500,00 zł do rozsądnej negocjacji.

Auto do obejrzenia w Malcu (kod pocztowy 32-651), niedaleko Oświęcimia.

Zapraszam do kontaktu i zadawanie ew. pytań tutaj / na PW / telefonicznie pod nr 697 trzy 9 trzy 40 dziewięć (o kontakt prosiłbym jakoś między 9:00 do 21:00, jak nie odbiorę, to proszę o SMS, oddzwonię). Możemy podjechać na dowolną stację / warsztat (w granicach rozsądnego zasięgu km i na koszt kupującego), możecie też zabrać ze sobą osobę bardziej obeznaną w temacie samochodów, nie mam nic przeciwko. Rozumiem też, że ktoś z dalszych okolic mógłby być zainteresowany, wiem, że to czasami jest problem i ktoś niechętnie chce jechać po 24-letni samochód przez pół Polski nie wiedząc, co zastanie na miejscu, dlatego też można też wynająć rzeczoznawcę lub np. możemy się umówić na wideo-rozmowę, pokażę co tam ktoś będzie chciał zobaczyć.

Gdyby ktoś chciał sprawdzić auto na historiapojazdu.gov albo kupić jakiś raport, to tutaj dane: Nr rejestracyjny KOS 1043C, data pierwszej rejestracji 02.08.2000, VIN: JMZNB186200147643. Zauważycie, że była zmiana właściciela w 2021, ale to tylko dlatego, że wcześniej auto było zarejestrowane na mojego tatę, żeby nie wykończyła mnie składka OC :)

Obrazek

Więcej zdjęć tutaj: 1) https://imgur.com/a/mx-5-part1-67gi0d7 2) https://imgur.com/a/j7bs5mH
ODPOWIEDZ