Dojrzałem właśnie do wymiany audio w samochodzie i zastanawiam się czy wystarczy wymienić jednostkę centralną i głośniki w drzwiach (po ich wyciszeniu) i to już da słyszalny efekt przy jeździe z opuszczonym dachem powyżej 60-80 km/h? Czy to nie da istotnej różnicy i warto powalczyć o jakieś dodatkowe źródło dźwięku za plecami? Czy głośniczki w akcesoryjnym windshocie coś dają? Może ktoś zabudował głośniki w jakiś alternatywny sposób?
Będę wdzięczny za wszelkie info o Waszych doświadczeniach.
[NB/NBFL] Wyciszenie drzwi i wymiana głośników vs dodatkowe głośniki za oparciami?
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- tomasz01
- Donator
- Model: NA
Mogę odpowiedzieć troszkę na temat a troszkę niebardzo... w NA po dołożeniu fabrycznych głośników w zagłówki foteli (głośniczki o mocy bodajże 1,5 czy 2 W) różnica była znaczna - może nie przestrzenna ale jednak grały nie tylko z nóg ale tak bardziej dookoła.
Patrząc po tym doznaniu, wnioskuję iż w NB w windschocie też dadzą różnicę
Patrząc po tym doznaniu, wnioskuję iż w NB w windschocie też dadzą różnicę

- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Uważam że wygłuszenie drzwi jest zawsze dobrym pomysłem.
Głośniki w zagłówkach - trochę uzupełniają średnie tony i to tyle. Ja mam je (w NC) ustawione raczej subtelnie.
Bas najfajniej dodaje MSSS czy też moja jego wersja (bo oryginału nie słyszałem) jak zrobiłem w NC. Przyda się radio z regulowanym wyjściem na subwoofer by to odpowiednio odciąć
Głośniki w zagłówkach - trochę uzupełniają średnie tony i to tyle. Ja mam je (w NC) ustawione raczej subtelnie.
Bas najfajniej dodaje MSSS czy też moja jego wersja (bo oryginału nie słyszałem) jak zrobiłem w NC. Przyda się radio z regulowanym wyjściem na subwoofer by to odpowiednio odciąć
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
- Scyzor
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Memories II
Czyli warto spróbować... Dzięki!
Bardziej chodzi mi o to żeby w ogóle coś słyszeć. Powyżej 100 km/h top down, muszę bardzo głośno dawać radio, żeby dało się trochę wyraźniej słyszeć co emitują głośniki. Tak sobie... Dlatego założyłem, że jak będzie coś na wysokości uszu - będzie lepiej z definicji.
Muszę powalczyć z gościem, który ma mi to robić, bo zaczął marudzić że nie ma gdzie wzmacniacza zamontować...

- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Głośniki w windszocie to z jednej strony lepiej - bliżej uszu ale z drugiej gorzej bo z tyłu zamiast z przodu. By słuchać audiobooków albo wiadomości, rozmawiać przez telrfon ok pomaga, do muzyki niezabardzo bo to nienaturalne.
Ja jadąc ok 100kmh też zwykle daje głośno, by było słychać jak najwięcej i po prostu cieszyć się muzyką i jazdą. Za cicho to ogólnie dla mnie bez sensu bo jak mam się domyślać co leci to już lepiej wyłączyć audio.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Ja jadąc ok 100kmh też zwykle daje głośno, by było słychać jak najwięcej i po prostu cieszyć się muzyką i jazdą. Za cicho to ogólnie dla mnie bez sensu bo jak mam się domyślać co leci to już lepiej wyłączyć audio.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Alex
182HP/242Nm
Alex

Zależy jak duży ma być ten wzmacniacz. Ja mam dwukanałowy i mieści się bez problemu za tapicerką bagażnika. Dorobiłem tylko uchwyt z blachy, który jednocześnie trzyma wzmacniacz i bezpieczniki żeby nie latały. Przykręciłem to do śruby od amortyzatora.Scyzor pisze: Muszę powalczyć z gościem, który ma mi to robić, bo zaczął marudzić że nie ma gdzie wzmacniacza zamontować...![]()
Moje doświadczenia z montażem audio:
- kabel audio od radia do bagażnika puściłem progiem po stronie pasażera - tutaj zalecam kupić kabel 3m bo 2,5m będzie na styk lub zabraknie tych kilku centów żeby wyjąc radio. Ja tak zrobiłem i musiałem go przedłużyć

- kabelek sygnałowy do uruchamiania wzmacniacza musi być podłączony pod wyjście 12V z radia (różne radia mogą mieć kilka wyjść o różnych napięciach), napięcie na tym kabelku musi zanikać po wyłączeniu radia bo szybko rozładujesz aku.
- jak już chcesz wymieniać głośniki i wygłuszać drzwi to warto dać lepsze kable do nich. Te seryjne są grubości piczego włosa

- w drzwi bez problemu się mieszczą głośniki 8" a jeśli chodzi o soprany to po seryjnych głośnikach zostają 2 otwory montażowe więc też bez większego problemu da się założyć nowe i wykorzystać stare otwory montażowe + DIY uchwyt stabilizujący.
Teraz są dostępne całkiem fajne nieduże wzmacniacze więc nawet 4-kanałowy się zmieści. Najlepiej go zamontować w bagażniku, żeby nie puszczać grubego kabla zasilającego przez wnętrze samochodu. Pamiętaj, żeby dać bezpiecznik między aku a wzmacniacz

PS. Gdzie udało Ci się kupić windshota z głośnikami w kolorystyce memories? A jeśli to nie tajemnica to czy droga taka przyjemność?
- Załączniki
-
- photo 1.jpg (3.46 MiB) Przejrzano 2418 razy
-
- photo 2.jpg (3.44 MiB) Przejrzano 2418 razy
-
- photo 3.jpg (3.64 MiB) Przejrzano 2418 razy
-
- photo 4.jpg (2.27 MiB) Przejrzano 2418 razy
-
- photo 5.jpg (2.92 MiB) Przejrzano 2418 razy
-
- photo 6.jpg (2.99 MiB) Przejrzano 2418 razy
-
- photo 7.jpg (2.66 MiB) Przejrzano 2418 razy
A gdyby seryjne głośniki w windshocie okazały się za słabe to można pobawić się w ich wymianę na 3,5"
https://www.mx5france.com/forum/viewtop ... 24&t=32819
https://www.mx5france.com/forum/viewtop ... 24&t=32819
- Scyzor
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Memories II
Dzięki za garść praktycznych porad. Zarzuciłem na razie temat, chwilowo w ogóle zaparkowałem inwestycje w Mię.... Inne wydatki się pojawiły

Znalazłem na grupach giełdowych na FB. Kosztował mnie jakoś 450zł. Ale póki co leży i się kurzy. Nie wiem czy nie zrezygnuję z planowanej modyfikacji, bo nie wykombinowałem prostego sposobu na montaż tych głośników i wysokiego windshota, z którego z pewnością nie zrezygnuję.