[połączony] Car audio w MX-5
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Mirek pisze:Hej wszystkim! Czy ktoś wymieniał głośniki w MX-ie? Jakie polecacie ? Jakie rozmiary się mieszczą? Pzdr Mirek
Ja wymieniałem. 16-ki wchodzą bez problemu, gdyby pokombinować dałoby się zmieścić większe. Sprawa jest o tyle prosta, że jest sporo miejsca na głębokość, ponieważ głośnik znajduje się poniżej trójkątnej szybki, która się nie opuszcza.
Co do konkretnych modeli to wiele zależy od tego czego i jak lubisz słuchać, jakie będą pozostałe składowe systemu audio, no i oczywiście od budżetu Ja u siebie o ile pamiętam mam jakieś Helixy.
tx
-
Ja też mam 16stki - DLS UP6 - system 2 drożny, w połączeniu z dobrym radiem Alpine i wzmacniaczami spisują się bez zarzutu, więc mogę polecić
-
Przemek Vonau pisze:Mogliśmy na cargo dać popis wiochy gdyby np we wszystkich Miatkach top down tą samą stację radiową na max puścić .
Co się odwlecze, to nie uciecze
- Konrad
- Model: NA
- Wersja: BRG TAN
- Kontakt:
Przemek Vonau pisze:Mogliśmy na cargo dać popis wiochy gdyby np we wszystkich Miatkach top down tą samą stację radiową na max puścić .
Jak dzieci, jak dzieci...
ALWAYS BLUE SKY !!!
2004-2019 1.6 NB '99 Bandit
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
-
Konrad pisze:Jak dzieci, jak dzieci...
Konrad, nie zrzędź
I byłoby równie "fajnie" jak kręcenie bączków pod pałacem w Nieborowie
Karol B.
Ongiś ciemnozielona Żabusia NB 1.8. oraz
Czerwony Kapturek NC 20th Anniversary Edition 1.8 nr 1217/2000
Ongiś ciemnozielona Żabusia NB 1.8. oraz
Czerwony Kapturek NC 20th Anniversary Edition 1.8 nr 1217/2000
Cześć Wszystkim! Moje postępy w montażu radia Bose 2 Din są coraz dalej.Radio zamontowane teraz czas na wzmacniacz.Napotkałem jeden problem.Po podłączeniu przejściówki mazda-iso podświetlenie radia działa przy wyłączonych lampach gaśnie natomiast przy ich włączeniu.Który przewód za to odpowiada? Przeczytałem również w necie ,że wiele radioodbiorników posiada możliwość zmiany koloru podświetlenia.Bose było montowane standardowo w NB FL.Czy ktoś z Was eksperymentował z tym?Pzdr Mirek
- Konrad
- Model: NA
- Wersja: BRG TAN
- Kontakt:
Mirek pisze:Cześć Wszystkim! Moje postępy w montażu radia Bose 2 Din są coraz dalej.Radio zamontowane teraz czas na wzmacniacz.Napotkałem jeden problem.Po podłączeniu przejściówki mazda-iso podświetlenie radia działa przy wyłączonych lampach gaśnie natomiast przy ich włączeniu.Który przewód za to odpowiada? Przeczytałem również w necie ,że wiele radioodbiorników posiada możliwość zmiany koloru podświetlenia.Bose było montowane standardowo w NB FL.Czy ktoś z Was eksperymentował z tym?Pzdr Mirek
Nie mam pojęcia który kabel za to odpowiada, ale jest to zbieżne z zachowaniem badziewnego zegarka w NB_bez_FL. Tyle, że on nie gaśnie a przygasa i (o ile się nie mylę) jego jasność reguluje się razem z podświetleniem tablicy rozdzielczej. Całkowite zgaśnięcie podświetlenia w radiu może być spowodowane np. zastosowaniem ledów do podświetlenia. Z fizyki pamiętam, że dioda przy zbyt niskim napięciu nie puszcza nic, a potem, jak napięcie przekroczy wartość progową nagle ziuuuu.
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
-
szukam orginalnego radia do mx 5 z 1990 r. ( nie jestem pewien ale chyba do 1994 r. wychodzily takie same lub tak samo montowane)
Byc moze moga Ci pomoc w serwisie Bose (jesli masz radio Bose) - rog Gagarina i Belwederskiej (wejsie od Gagarina) w dawnym Universusie. A jesli nie pomoga, to moze chociaz powiedza, gdzie da sie to naprawic.
7 zima z MX-5
lkraw pisze:Byc moze moga Ci pomoc w serwisie Bose (jesli masz radio Bose) - rog Gagarina i Belwederskiej (wejsie od Gagarina) w dawnym Universusie. A jesli nie pomoga, to moze chociaz powiedza, gdzie da sie to naprawic.
Przyznam szczerze że nie wiem czy jest to zestaw BOSE ale z pewnością spróbuję podskoczyć do Universusa.
Dzięki za info
Bose w Polsce nie ma serwisu odtwarzaczy samochodowych...
Probowalem sie z nimi skontaktowac w tej sprawie i taka informacje mi przekazali.
Lepiej znalezc speca od odtwarzaczy samochowych roznych marek. Niestety nie znam zadnego godnego polecenia.
Probowalem sie z nimi skontaktowac w tej sprawie i taka informacje mi przekazali.
Lepiej znalezc speca od odtwarzaczy samochowych roznych marek. Niestety nie znam zadnego godnego polecenia.
www.miata.com.pl
www.mx-5.com.pl
www.mx-5.pl
www.mx-5.com.pl
www.mx-5.pl
www.elektroda.pl
dział radia samochodowe, zrzesza wszystkich fanatyków i znawców tematu:) zarejsetrój się i zapytaj kto by dżwignął tą sztange w twoim okręgu. Ja miałem pytania z kosmosu i ONI wszystko wiedzieli...WSZYSTKO:) przez net tego pewnie nie da rady, ale ustawisz się z kimś i sprawa gotowa (pewnie nawet za relatywnie niewielkie pieniądze).
dział radia samochodowe, zrzesza wszystkich fanatyków i znawców tematu:) zarejsetrój się i zapytaj kto by dżwignął tą sztange w twoim okręgu. Ja miałem pytania z kosmosu i ONI wszystko wiedzieli...WSZYSTKO:) przez net tego pewnie nie da rady, ale ustawisz się z kimś i sprawa gotowa (pewnie nawet za relatywnie niewielkie pieniądze).
Czy ktos z Was probowal w swojej Mx-5 zabudowac lekko bagaznik wrzucajac niskie tony wlasnie w to miejsce? Czy efekt takiej instalacji bedzie zadowalajacy zwazywszy na ograniczony dostep komory bagaznika do kabiny?
Znajomy ktory pracowal w Klinice Dzwieku namawia mnie na takie rozwiazanie i nie wiem czy warto ograniczac w ten sposob i tak juz uboga przestrzen bagazowa...
Co doradzaja wytrawni Miatowicze?
Znajomy ktory pracowal w Klinice Dzwieku namawia mnie na takie rozwiazanie i nie wiem czy warto ograniczac w ten sposob i tak juz uboga przestrzen bagazowa...
Co doradzaja wytrawni Miatowicze?
Siwy pisze:Czy ktos z Was probowal w swojej Mx-5 zabudowac lekko bagaznik wrzucajac niskie tony wlasnie w to miejsce? Czy efekt takiej instalacji bedzie zadowalajacy zwazywszy na ograniczony dostep komory bagaznika do kabiny?
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś.
dostep z bagaznika do kabiny jakis jest - jak mi sie wylalo w bagolu kiedys troche paliwa to z zamknietym dachem nie dalo sie wytrzymac
mi znajomy rowniez polecal bagol, a konkretnie miejsce zapasu - waga sie raczej nie zwiekszy, a przestrzen bagazowa w zaleznosci od zabudowy
przy okazji chcialem sie spytac czy zapasy w aerozolu niszcza opone, na ktorej zostana uzyte?
mi znajomy rowniez polecal bagol, a konkretnie miejsce zapasu - waga sie raczej nie zwiekszy, a przestrzen bagazowa w zaleznosci od zabudowy
przy okazji chcialem sie spytac czy zapasy w aerozolu niszcza opone, na ktorej zostana uzyte?
R.E.D. pisze:mi znajomy rowniez polecal bagol, a konkretnie miejsce zapasu - waga sie raczej nie zwiekszy, a przestrzen bagazowa w zaleznosci od zabudowy
jedyny efekt jaki będzie, to to, że wszyscy wokół będą słyszeli, że jedzie samochód.
Jeśłi już - to przećwiczcie sobie rozwiązanie stosowane np w Toyotach MR2. Tam głośnik niskotonowy montowany jest pod siedzeniem kierowcy. Sprawdza się doskonale.
pod siedzeniami jest strasznie ograniczone miejsce co zmusza do wyboru glosnikow o niskiej glebokosci montazu
szczerze mowiac to nie slyszalem na zywo samochodu z oddzielnym bagaznikiem i zabudowa, ale skoro ludzie takie zabudowy robia, to chyba nie sa az takie zle
znalazlem jeszcze inne rozwiazanie:
[url]http://www.moesrealm.com/miata/subwoofer.html[/url]
szczerze mowiac to nie slyszalem na zywo samochodu z oddzielnym bagaznikiem i zabudowa, ale skoro ludzie takie zabudowy robia, to chyba nie sa az takie zle
znalazlem jeszcze inne rozwiazanie:
[url]http://www.moesrealm.com/miata/subwoofer.html[/url]
wszystko mozna zabudowac, ale w przypadku miaty wydaje mi sie ze zabudowa bagaznika moglaby sluzyc tylko i wylacznie do uszczesliwienia ludzi naokolo, ale sadze ze nie samego kierowcy...
a subwoofer pod fotelem bedzie mial tak maly magnes ze nie bedzie i tak gral dobrze!
Dobre glosniki z przodu - 2 woofery i 2 wysokie a jesli tego malo to dolozyc srednie i zrobic nowa zabudowe boczkow. Ew woofer pomiedzy fotelami. Nic innego sensownego raczej sie nie da zrobic. A w bagazniku mozna wtedy umocowac wzmacniacze i kondensator.
a subwoofer pod fotelem bedzie mial tak maly magnes ze nie bedzie i tak gral dobrze!
Dobre glosniki z przodu - 2 woofery i 2 wysokie a jesli tego malo to dolozyc srednie i zrobic nowa zabudowe boczkow. Ew woofer pomiedzy fotelami. Nic innego sensownego raczej sie nie da zrobic. A w bagazniku mozna wtedy umocowac wzmacniacze i kondensator.
www.miata.com.pl
www.mx-5.com.pl
www.mx-5.pl
www.mx-5.com.pl
www.mx-5.pl