można i bez pierścieni, żeby weszły standardowe maskownice,
Zgadza się ale nie wszystkie głośniki tam wejdą bez pierścieni. co więcej przy założeniu Dystansu 5-6mm jest możliwość zastosowania ori Maskownicy która chciał nie chciał blokuje dźwięk który wydobrywa się z Wooferów.
cabriofun pisze:ja moge powiedzieć że bardzo dużo charakteru,
nadaje przetwornikom sam radioodtwarzacz,
moj zestaw Hertz ESK z tweeterami w słupkach,
No właśnie

Co do samego radia Wszystkie nowe radioodtwarzacze są zazwyczaj wykonywane u małych chińskich rączek. Co nie wróży nic dobrego. A wysokie radia kosztują i tego się nie przeskoczy.
Co do tego Tematu zrobiłbym małe podsumowanie:
Novek zakładając ma budżet do ~300-400zł na zakupy:
Radio ma jakie ma więc tu poki co zmian nie przewiduje. Soniaki są strasznie przekoloryzowane z samego założenia i każde dołozenie na EQ kończy się jazgotem przykre ale prawdziwe. Ale to pozostawię w gestii autora. Bo pod kątem gustu muzycznego może nie wyjdzie tak źle.
Mamy wygłuszone drzwi więc ten element nam wypada poki co nie wiem jak to jest wykonane ale załóżmy ze dobrze.
Osobiscie bym wybrał System Sinuslive z Wooferem SL16 + Tweeterem Neo cena ~270zł Lub tak jw. było opisane Helix Dark Blue. Oba systemy to podobna półka cenowa. Jednakże jeśli chodzi o Woofer Sinusa przy odpowiednim zasileniu zapewni nam bardzo dobry wykop z dołu gdzie przy założeniu ze nie montujemy Subwoofera jest dobrym rozwiązaniem.
Następnie ukierunkowałbym tweetery Neo same w sobie sa Jedwabne i przyjemne dla ucha. zakładamy że montaż ominie modyfikacje słupków wiec w ori Miejscach w NA na boczku wypadałoby je ustawić wg swoich potrzeb.
Do kompletu wymieniłbym przewody głośnikowe na 1.5mm^ koszt nie powinien przekroczyć 50zł jeśli dobrze poszukamy.
I podpiąć do kompletu wzmacniacz, Do powyższych systemów śmiało mogę polecić Stara linię sony która dobrze trzyma cenę:
Sony XM 4045 <- rozwojowa 4ch
Sony XM 6020 <- 2ch o przystepnej mocy i cenie z założeniem ze zostajemy przy przednim systemie.
Piece charakteryzują się naturalnym brzmieniem produkcja jest Made In Japan. A więc sprawdzona konstrukcja
Lub stare modele Alpine choć ich nie lubie (czarne Serie z żebrowaniem)
To tak jeśli chodzi o podsumowanie Tematu.
PS. Postaram się wieczorem napisać temat o wygłuszeniu Montażu i Laminowaniu słupków.
Pozdrawiam
V