[połączony] Car audio w MX-5
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
Dokładnie. Jutro dryndnę do gościa, i spróbuję dogadać temat, skoro polecasz ten piecyk, a Twoja fachowość w temacie jest niesamowita...
Kaska za sprzęt jest do przełknięcia, więc niech się "muzycznie w Miatce dzieje"
Kaska za sprzęt jest do przełknięcia, więc niech się "muzycznie w Miatce dzieje"
- niemampojeciaa
- Model: Inny
Proszzzzzzzzz 

mam pytanko jeszcze ... gdzie kupić dystanse ... muszę wymontować moje oryginalne mazdowskie głośniczki 20x15 (6"x8") i chciałbym zamontować moje sprawdzone JBL 6"x9"
[ Dodano: 27-06-2012, 19:58 ]
może się to komuś przyda .... otwor we drzwiach u mnie (NBFL) to 175 mm, rozstaw srub mocujących dystanse to 200 mm i tak się zastanawiam czy nie wykombinować jakichś okrągłych głośniczków bez plastikowego dystansu (dystans jest plastkowy o wymiarach na głośnik 200 x 150 mm) mocowanych bezpośrednio do blachy drzwi ... poniżej zdjęcia
[ Dodano: 27-06-2012, 19:58 ]
może się to komuś przyda .... otwor we drzwiach u mnie (NBFL) to 175 mm, rozstaw srub mocujących dystanse to 200 mm i tak się zastanawiam czy nie wykombinować jakichś okrągłych głośniczków bez plastikowego dystansu (dystans jest plastkowy o wymiarach na głośnik 200 x 150 mm) mocowanych bezpośrednio do blachy drzwi ... poniżej zdjęcia
- Załączniki
-
- zdjęcie 1-1.JPG (82.33 KiB) Przejrzano 1276 razy
-
- zdjęcie 2-1.JPG (90.51 KiB) Przejrzano 1277 razy
-
- zdjęcie 3.JPG (120.07 KiB) Przejrzano 1275 razy
-
- zdjęcie 4.JPG (108.06 KiB) Przejrzano 1274 razy
Ale po co robisz taką kombinatorykę? Kup Dystanse z Forda Focusa, Mondeo, Mazdy 6, Mazdy 3 etc tzw redukcja z 5x7 na 165mm i pozamiatane. Lub zakładasz dystans 12mm na otwór 200mm i montujesz system 2 drożny odseparowany 8"... Polecam zajrzeć do linka w moim podpisie
Pozdrawiam
V.

Pozdrawiam
V.
Jeśli chcesz aby Twoje auto było bezawaryjne. Nie Tuninguj Go!
vampirek pisze:Ale po co robisz taką kombinatorykę? Kup Dystanse z Forda Focusa, Mondeo, Mazdy 6, Mazdy 3 etc tzw redukcja z 5x7 na 165mm i pozamiatane. Lub zakładasz dystans 12mm na otwór 200mm i montujesz system 2 drożny odseparowany 8"... Polecam zajrzeć do linka w moim podpisie![]()
Pozdrawiam.
W sumie masz rację ... dzieki ... a powiedz ... mogłbym zostawić te wysokotonowe ktore są i calą instalację jak jest (łącznie z radiem) i podmienić tylko te dolne na 165 mm - tylko na jakie ... znajdzie się cos do 200 PLN? co po wygłuszeniu folia będzie po ludzku ale niekoniecznie audiofilksju gralo? co byś polecił ... pozdrawiam Krzysztof
Nie uzyskasz żadnego efektu bo wtedy Woofery które masz zastosowane w drzwiach będą graly bez zwrotnicy czyli pełnym pasmem. A to dla odmiany niczym dobrym nie skutkuje. Jeśli chodzi o samo radio może zostać. Ale pełne okablowanie wypadałoby wymienić.
Co do wygłuszenia nie opłaca się robić folią dekarską. Lepiej dorzucić pare złotych i zrobić porządnie drzwi. Jeśli chodzi o same zestawy to do 200zł będzie Cieżko Ale już powiedzmy do 300zł można coś bez problemu znaleźć
http://allegro.pl/zestaw-dwudroznych-odseparowany-sinuslive-sl-160-i2439283728.html <-- np taki zestaw dość uniwersalny i tani. Ale dla odmiany jak wiekszość systemów wypadałoby go podłaczyć pod wzmacniacz. Jeśli pod samo radio to np Hertz DSK lub Helix Dark Blue.
Pozdrawiam
V.
Co do wygłuszenia nie opłaca się robić folią dekarską. Lepiej dorzucić pare złotych i zrobić porządnie drzwi. Jeśli chodzi o same zestawy to do 200zł będzie Cieżko Ale już powiedzmy do 300zł można coś bez problemu znaleźć
http://allegro.pl/zestaw-dwudroznych-odseparowany-sinuslive-sl-160-i2439283728.html <-- np taki zestaw dość uniwersalny i tani. Ale dla odmiany jak wiekszość systemów wypadałoby go podłaczyć pod wzmacniacz. Jeśli pod samo radio to np Hertz DSK lub Helix Dark Blue.
Pozdrawiam
V.
Jeśli się nie wygłusza drzwi nie ma sensu.
bo i tak wszystko będzie brzęczeć i telepać. Jeśli wygłuszy się drzwi można pokusić się np o Hertz`a ESK 165 lub Helixa DarkBlue.
u-Dimension EL COMP6 . Wszystko zależy od gustu muzycznego słuchacza.
Pozdrawiam
V.

u-Dimension EL COMP6 . Wszystko zależy od gustu muzycznego słuchacza.

Pozdrawiam
V.
-
- Model: Inny
- Wersja: DC2R K20 inside
Mask pisze:dzięki VAMPIREK za pomoc ... mam pytanie do "ziomali" czy w Poznaniu możecie kogoś polecić do montażu audio ? wiem że kiedyś jeździłem do firmy niedaleko Malty ... ale to już było bardzo dawno...
Na Warszawskiej (róg św. Michała - z tego co pamiętam) - jest cały czas Autoradio - dwa razy tam robiłem instalacje , wszystko OK . Ale nie mam porównania z innymi .
- Donek
- Model: NA
- Wersja: Sunburst Yellow
vampirek pisze:Jeśli się nie wygłusza drzwi nie ma sensu.bo i tak wszystko będzie brzęczeć i telepać. Jeśli wygłuszy się drzwi można pokusić się np o Hertz`a ESK 165 lub Helixa DarkBlue.
u-Dimension EL COMP6 . Wszystko zależy od gustu muzycznego słuchacza.![]()
ale jakbym wygluszyl drzwi to warto je wymieniac? bedzie wyraznie slyszalna roznica? czy to radio nie jest w stanie odtworzyc jakich dzwiekow jak radia lepszej jakosci? i np czy seria ESK Hertza nie jest bardziej pod wzmacniacz i do takiego radia nie powinno sie dac serie DSK? pozdr
Seria ESK jest serią rozwojową Zagra pod samym radiem jak i pod wzmacniaczem
Jak wygłuszysz drzwi to poczujesz różnice już na seryjnych głośnikach. Ponieważ utworzysz Przetwornikowi komorę do zagrania której w tym momencie nie ma. Chętnie udostępnię swoje auto na odsluch ale u mnie z serii nic nie ma 

- Donek
bardzo chetnie poslucham przy jakiejs okazji jak gra u Ciebie. tylko zastanawiam sie czy jezeli nie mam w planach zadnego wzmacniacza to czy seria ESK nie bedzie grala zbyt cicho na tym fabrycznym radiu a jak wiadomo podczas jazdy top down trzeba radio troche rozkrecic zeby cos bylo slychac? czy to radio da rade je jakos napedzic? z tego co wiem DSK sa raczej pod samo radio i wtedy gra dosc glosno nie mowie ze czysto ale glosno 

zgodnie z namową Vampirka nabyłem Helixy a dokładnie wybór padł na B62 C. Próbuje póki co własnych sił choć dziękuję za chęć pomocy ze strony wyżej wymienionego. Po wymontowaniu oryginalnych głośników postanowiłem pozostawić oryginalną wiązkę kabli i podpiać pod nie nowe głośniki. Do drzwi prowadzi para kolorów zielony i zółty z zielonym, później biegną do momentu gdzie dziwnie się rozdzielaja i dalej jedna para zółtozielonego z zielonym trafia do niskotonowego a druga para do tweetera. Nie mam pojecia dlaczego i gdzie sie rozdzielaja bo zwrotnicy tu zadnej nie ma a z radia wyglada na to ze wychodzi tylko jedna para. Pytanie nr 1. czy moge podłączyć nowe głosniki pod starą wiązkę? (szczerze to nie chce mi sie wszystkiego rozgrzebywac na nowo) Nr 2 czy zwrotnice od Helixow podłączam pod zółtozielony z zielonym dochodzące do niskotonowego a drygą pare - tą do tweeterów olewam? a moze podłączyć bez zwrotnicy tak jak seryjne ? (tylko to wydaje sie bez bez sensu skoro mam w nowym komplecie zwrotnice). Nr 3 który z tych dwóch kolorów to + a który - ? i jeszcze jedna dygresja a mianowicie z oryginalnego radia w nbfl z kostki wychodzi tylko jedna para zoltozielonego i zielonego ... a do prawych i lewych drzwi docieraja te same kolory ... w kwestii uprzedzenia balans działa w radiu w porzadku.
Juz jestem po ... Powiem tak .zakladalem Helixy b62 c....Wczoraj skonczylem ... Fabrycznie to jest tak ze idzie do kazdej pary drzwi po jednym zielonym i zoltozielonym kablu ... Zielony to minus a zoltozielony plus .... W okolicy niskotonowych rozdzielaja sie na dwa przewody , po prostu sa zmostkowane i tyle .. Jeden do nisko a drugi do wysokotonowych ... Ja wykorzystalem tylko jeden z nich ... Podlaczylem zwrotnice i zalozylem nowe w miejsce starych glosnikow ... Helixy graja wysmienicie ... Naprawde o niebo czysciej i ok 50 % glosniej od fabrycznych ... Naprawde dzieki Vampirkowi dokononalem wlasciwego zakupu . Jestem zadowolony ze moglem pozostac przy fabrycznym radiu i to nawet bez wzmacniacza.. Pozdro
Cieszę się że mogłęm pomoc. Generalnie to nie jest typowy mostek a "Bi-Wiring" No ale generalnie chodzi o to samo. Teraz Polecam wygłuszyć drzwi do kompletu a będzie Pan mega zadowolony 

- Donek
vampirek, seria ESK Hertza zagra pod radiem podobnie jak te Helixy b62c co poleciles koledze Mask? ESK maja 100W w RMSie a te Helixy 50W. Nie wiem sam juz co kupic. Zaczynam tez myslec o jakims zestawie DLSa
ESK jest zestawem rozwojowym DB to system typowo budżetowy do seryjnych odtwarzaczy bez wiekszych możliwosci rozbudowy
Każdy jeden zestaw DLSa wymaga Wzmacniacza. Osobiscie polecam do Miaty R6a
Można śmiało pytać kolegi Barteleca bo ma właśnie zastosowany taki system.
Radio Clariona z serii 509
Wzmacniacz Helix HXA 400
Wygłuszenie drzwi
+ System R6a pędzony przez w/w wzmacniacz na mostkach
Pozdrawiam
V.

Każdy jeden zestaw DLSa wymaga Wzmacniacza. Osobiscie polecam do Miaty R6a

Radio Clariona z serii 509
Wzmacniacz Helix HXA 400
Wygłuszenie drzwi
+ System R6a pędzony przez w/w wzmacniacz na mostkach
Pozdrawiam
V.
- Donek
mialem juz wczesniej zestaw DLS K6 w gral zupelnie wystarczajaco pod radiem. ja mam zamiar zostac przy seryjnym radiu bez wzmacniaczy, wyglusze tylko drzwi i zmienie glosniki. to mam brac te ESK jak nie chce juz nic rozbudowywac czy nie ma sensu i lepiej np te Helixy?