[BOSE] [NC] źródło dźwięku aux/bt

Jak zamontować dodatkowe źródło dźwięku aux/bt.

Audiofilie wszystkich województw! Łączcie się!

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Spaniard
Donator
Donator
Posty: 454
Rejestracja: 16 lip 2013, 21:30
Model: NC
Wersja: 2.0 AT
Lokalizacja: Warszawa

07 wrz 2020, 22:53

Cześć, w NC mam radio Bose z ze zmieniarką. Chciałbym podłączyć dodatkowe źródło dźwięku typu aux/bt pod przycisk MEDIA. Przerabiał to ktoś i może podpowiedzieć co, gdzie kupić i jak podłączyć? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzych
Donator
Donator
Posty: 462
Rejestracja: 25 sty 2016, 14:38
Model: NC
Wersja: NC 2.5 + NA 1.8vvt
Lokalizacja: Gorlice/Małopolska

08 wrz 2020, 6:12

Tutaj znajdziesz kilka podpowiedzi:
viewtopic.php?t=24423

Ja w swojej szarej NC zainstalowałem 4 lata temu "zmieniarkę cyfrową" carlink z zestawem głośno mówiącym BT. Współpracuje z przyciskami na kierownicy. Jakość rozmów jest ok, natomiast odtwarzanie dźwięku z karty SD raz na pół roku potrafi się zawiesić przy ręcznym, szybkim przełączaniu utworów, wtedy cały moduł zawiesza się na kilka minut :/. Muzykę można odtwarzać również przez BT.
Od tamtej pory zapewne pojawiły się lepsze, nowsze rozwiązania. Alex chyba instalował coś ostatnio?
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Posty: 3818
Rejestracja: 29 cze 2013, 20:25
Model: NC
Wersja: obecnie brak
Lokalizacja: łódź

08 wrz 2020, 7:48

Alex bohatersko walczy z audio nadal :lol: ale ma radio nie-Bose. Acz z watku powyzej wynika ze w radyjku Bose sytuacja jest podobna. Jesli tak to polecam zmieniarke np. Wefa WF-606 (BT USB AUX). Rozszerza zrodla o wszelkie ktorych brakuje, zachowujac sterowanie z kierownicy, mozna mikrofon do rozmow umiescic w sensownym miejscu. Na cyfrowezmieniarki.pl jest chyba najtaniej, przesylka blyskawiczna
pozdrawiam
Alex :-)
były: czarna NC L5 + RomDrop , czerwona NAfL 1.6/90+ 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
Awatar użytkownika
monkahead
Donator
Donator
Posty: 580
Rejestracja: 31 gru 2019, 8:56
Model: NC FL
Wersja: Summer Edition '12
Lokalizacja: Sosnowiec

08 wrz 2020, 8:39

Tylko że ta Wefa WF-606 nie obsługuje radia z wbudowaną zmieniarką na 6 płyt CD z Mazda 3, a takie samo radio jest w MX5, radio Bose. Moim zdaniem nie zadziała.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Spaniard
Donator
Donator
Posty: 454
Rejestracja: 16 lip 2013, 21:30
Model: NC
Wersja: 2.0 AT
Lokalizacja: Warszawa

08 wrz 2020, 9:08

monkahead pisze:
08 wrz 2020, 8:39
Tylko że ta Wefa WF-606 nie obsługuje radia z wbudowaną zmieniarką na 6 płyt CD z Mazda 3, a takie samo radio jest w MX5, radio Bose. Moim zdaniem nie zadziała.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Taką też informację znalazłem w necie stąd moje pytanie. Trudno mi uwierzyć żeby nikt nie dłubał Bose w NC, jak przeglądałem ogłoszenia większość NC miała Bose, a w dzisiejszych czasach bez Tidal, Spotify czy BT to jaskinia.
Krzych pisze:
08 wrz 2020, 6:12
Tutaj znajdziesz kilka podpowiedzi:
viewtopic.php?t=24423

Ja w swojej szarej NC zainstalowałem 4 lata temu "zmieniarkę cyfrową" carlink z zestawem głośno mówiącym BT. Współpracuje z przyciskami na kierownicy. Jakość rozmów jest ok, natomiast odtwarzanie dźwięku z karty SD raz na pół roku potrafi się zawiesić przy ręcznym, szybkim przełączaniu utworów, wtedy cały moduł zawiesza się na kilka minut :/. Muzykę można odtwarzać również przez BT.
Od tamtej pory zapewne pojawiły się lepsze, nowsze rozwiązania. Alex chyba instalował coś ostatnio?
Dzięki(!) tutaj znalazłem to czego szukałem.
lano
Posty: 71
Rejestracja: 13 maja 2019, 19:07
Model: NC
Wersja: 1.4
Lokalizacja: Poznań

08 wrz 2020, 9:15

Ja do swojego NC 2006 Bose zamówiłem:
https://sklephadron.pl/emulator-zmienia ... -2008.html
https://sklephadron.pl/akcesoria/622-ad ... iarki.html
ale po tygodniu zwróciłem sprzedającemu.
Jakość może i była ok, ale nie podobało mi się emulowanie płyt, nazywanie folderów CD1, CD2, CD3 itp
Awatar użytkownika
Granat
Posty: 71
Rejestracja: 14 cze 2018, 14:18
Model: NC FL
Wersja: Sport

08 wrz 2020, 12:15

Ja u siebie miałem małego dinksa BT (Logitech) za 100 PLN podpiętego pod wejście AUX. Zasilanie szło z USB (czyli z gniazda zapalniczki). Całość była przyklejona do uchwytu na telefon (ale równie dobrze można tez było wrzucić do schowka na rękawiczki). Minus - widać było kilka cm kabli. Jak ktoś by był bardzo uparty i miał trochę czasu to mógłby to połączyć pod deską i wtedy na wierzchu nie byłoby nic.

Widać na focie poniżej.
Załączniki
BT.jpg
BT.jpg (3.15 MiB) Przejrzano 1657 razy
granatnakolach.pl- o motoryzacji, po swojemu.
Awatar użytkownika
BOMI21
Donator
Donator
Posty: 356
Rejestracja: 26 sie 2017, 12:45
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport
Lokalizacja: tak

15 wrz 2020, 12:44

Rozwiązaniem waszych problemów jest coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/12477316 ... 5c0f57UUvy
Awatar użytkownika
format
Donator
Donator
Posty: 78
Rejestracja: 04 cze 2020, 21:00
Model: NC
Wersja: Niseko
Lokalizacja: Katowice

15 wrz 2020, 13:27

BOMI21 pisze:
15 wrz 2020, 12:44
Rozwiązaniem waszych problemów jest coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/12477316 ... 5c0f57UUvy
Z czego brałeś zasilanie do tego modułu?
Awatar użytkownika
BOMI21
Donator
Donator
Posty: 356
Rejestracja: 26 sie 2017, 12:45
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport
Lokalizacja: tak

15 wrz 2020, 18:42

format pisze:
15 wrz 2020, 13:27
BOMI21 pisze:
15 wrz 2020, 12:44
Rozwiązaniem waszych problemów jest coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/12477316 ... 5c0f57UUvy
Z czego brałeś zasilanie do tego modułu?
Z radia. Plus i minus na szybkozłączkach elektrycznych i montaż tego zajmuje dosłownie parę minut. Podłączenie do 12V+ po stacyjce, włącza się z radiem, wyłącza się z radiem, łączy bezbłędnie i szybko, jakość dźwięku rewelacyjna. Sterowania brak :D
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Posty: 3818
Rejestracja: 29 cze 2013, 20:25
Model: NC
Wersja: obecnie brak
Lokalizacja: łódź

16 wrz 2020, 8:32

ciekawe, tez troche myslalem nad takim modulem. Ciekawi mnie ta ja rewelacyjna jakosc, ja juz pare razy nadzialem sie na pierwsze wrazenie, ktore potem bladło, ot słuch płata nam figle ;) . Nie wiem jak w radiu Bose ale w nie-Bose wejscie Media jest jakies dziwne, WEFA na wejsciu CD gra o niebo lepiej niz inne rzeczy na MEDIA. I nie bardzo wiem o co chodzi bo raczej nie o pasmo przenoszenia


Czy ktos probowal podlaczac zmieniarke WEFA w radiu Bose? jbc moge udostepnic, pod warunkiem ze ktos mi ja odlaczy od mojego radyjka i podlaczy z powrotem, bo mi sie juz nie chce tego robic po raz kolejny (zwlaszcza bawic z ta srubka z boku radia) :lol:
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2020, 13:09 przez Alex, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Alex :-)
były: czarna NC L5 + RomDrop , czerwona NAfL 1.6/90+ 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
Spaniard
Donator
Donator
Posty: 454
Rejestracja: 16 lip 2013, 21:30
Model: NC
Wersja: 2.0 AT
Lokalizacja: Warszawa

16 wrz 2020, 12:45

format pisze:
15 wrz 2020, 13:27
BOMI21 pisze:
15 wrz 2020, 12:44
Rozwiązaniem waszych problemów jest coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/12477316 ... 5c0f57UUvy
Z czego brałeś zasilanie do tego modułu?
Jest to nawet dostępne na allegro za kilka dyszek natomiast nigdzie nie jest napisane, że współpracuje z radiem Bose. Jeżeli masz takie w NC i potwierdzasz, że bangla to dzisiaj zamawiam i dziękuję :winner:
michałwd
Posty: 32
Rejestracja: 17 lip 2019, 9:26
Model: NC
Lokalizacja: SPI

16 wrz 2020, 14:07

Będzie działało z radiem Bose w NC. Mam takie u siebie ale:
Ja postanowiłem zrobić sobie "dobrze" 😜z tego co miałem w szufladzie w gratach...
Walała się taka plytka, wymiary 25x15mm
Obrazek
Zasiliłem ją miniaturową przetwornicą step down (zasilanie płytki 5v), podłączyłem pod odpowiednie piny w radiu i działa elegancko 👍
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Posty: 3818
Rejestracja: 29 cze 2013, 20:25
Model: NC
Wersja: obecnie brak
Lokalizacja: łódź

16 wrz 2020, 15:30

Opisz dokładnie co i jak, może się komuś przydac

przy użyciu Tapatalka

pozdrawiam
Alex :-)
były: czarna NC L5 + RomDrop , czerwona NAfL 1.6/90+ 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
michałwd
Posty: 32
Rejestracja: 17 lip 2019, 9:26
Model: NC
Lokalizacja: SPI

16 wrz 2020, 18:25

Alex pisze:
16 wrz 2020, 15:30
Opisz dokładnie co i jak, może się komuś przydac

przy użyciu Tapatalka
Generalnie najłatwiejszym sposobem jest podłączenie np. czegoś takiego >> https://allegro.pl/oferta/adapter-modul ... 9460944228
Jakby nie działało, piszcie w tym temacie, postaram się pomóc.

Ja sprawę rozwiązałem za pomocą części zalegających w szufladzie ;)

Płytki bluetooth
Przetwornicy step down
Przewody uniwersalne

Obrazek
Obrazek

Pierwsze co należy wykonać po wlutowaniu przewodów w pady (IN+, IN...) przetwornicy to podłączenie jej pod źródło napięcia np. 12V (zaciski IN+, IN-) oraz wyregulowanie napięcia na zaciskach OUT+, OUT- do poziomu ok 5V (najlepiej 4,5-4,9) za pomocą potencjometru na niej umieszczonego. Oczywiście trzeba posiadać choć najprostszy multimetr aby dokonać pomiaru i regulacji.
Następnie lutujemy do płytki bluetooth, 3 przewody do złącza oznaczonego GND(2męsko-żeńskie, 1 męsko-męski), po jednym (męsko-żeńskim) do wyprowadzeń R i L.
Przewody z przetwornicy lutujemy do płytki bluetooth odpowiednio OUT+ do VCC 5V, OUT- do GND (ten poprzedni męsko męski ;)
Następnym krokiem jest wymontowanie radia (nie będę opisywał bo poradników na forum i Youtube jest pewnie pełno ;) oraz podłączenie do odpowiednich pinow w wolnym gnieździe na tyle sprzętu.

Obrazek

I tak.. Jak pewnie łatwo się domyślić, przewód R z płytki bluetooth podłączamy do pinu 2C, L do 2E, GND do 2D i 2F (Po podłączeniu GND do 2G nie bardzo chciało działać - dokładnie nie pamiętam o co chodziło).
Zasilanie przetwornicy (IN+, IN-) - jak kto woli, można po stacyjce, jak ktoś wcześniej wspomniał, można do 2O lub 2P (należy sprawdzić bo znów nie pamiętam;)
No i najważniejsze - 2M należy zewrzeć do masy (podłączyć do GND lub obudowy radia) aby uaktywnić AUX (przycisk MEDIA:)
Po sprawdzeniu że wszystko działa, izolujemy/pakujemy w obudowę, jak kto woli. Należy uważać aby nigdzie zwarcia nie zrobić :diablo:
Ja odizolowałem płytki kawałkiem plastiku czy tam gumy na wymiar, spiąłem trytytką, owinąłem taśmą i znów trytytką przypiąłem do nawiewu pod deską rozdzielcz... Styknie, i tak nie widać :lol:

Parujemy telefon, puszczamy muzyczkę czy tam audiobooka :lol: (co kto woli;) , w nagrodę za dobrą robotę, dopijamy browarka ciesząc się że wreszcie można usłyszeć coś więcej niż sygnał z radia lub CD ;)

Może komuś, kiedyś się przyda ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lipekm
Donator
Donator
Posty: 209
Rejestracja: 27 maja 2020, 10:03
Model: NC FL2
Wersja: 2.0 Sport + aut
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

18 wrz 2020, 11:54

36,16 zł 15%OFF | Bluetooth stereo Aux in adaptor cable For Mazda 3 5 6 2 M3 M6 MX5 RX8
https://a.aliexpress.com/_BOH5cj

Tu znalazłem wariację tego ustrojstwa, z wejściem 3,5? Czyli może nie trzeba tracić Jacka podłączając BT? Opisu brak, może ktoś wie, czy gniazdko AUX przy zapalniczce podłącza się właśnie męskim Jackiem 3,5? Nie mam dziś auta i nie mam jak zejść sprawdzić, poza tym endoskop dopiero idzie, więc na razie musiałbym pół auta rozebrać 😅
Yacht Club :slinotok:
Team Koza :kciuk:
Team Leniwiec :git:
White Pearl Sloth
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Posty: 3818
Rejestracja: 29 cze 2013, 20:25
Model: NC
Wersja: obecnie brak
Lokalizacja: łódź

18 wrz 2020, 12:21

michalwd: dlaczego przetwornica zamiast prostego stabilizatora typu 78L05 lub podobnego? mniej zaklocen byloby.

Myslalem zreszta ze upchnales to wewnatrz radia np. w okolicy zaslepki Bose sound costam
pozdrawiam
Alex :-)
były: czarna NC L5 + RomDrop , czerwona NAfL 1.6/90+ 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
michałwd
Posty: 32
Rejestracja: 17 lip 2019, 9:26
Model: NC
Lokalizacja: SPI

18 wrz 2020, 18:09

Leżała w szufladzie to użyłem 😉 Wierz mi, nie ma żadnych zakłóceń, gra czysto (jak na bt) i poziom sygnału jest bardzo dobry.
Poza tym kombinuję jeszcze parę rzeczy w związku z elektryką/elektroniką dla miatki to przyda się jej obciążalność 😉
Awatar użytkownika
Apc
Posty: 93
Rejestracja: 24 wrz 2020, 15:53
Model: NC
Wersja: 2.0
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

27 paź 2020, 16:16

Czy możecie polecić sprawdzone rozwiązanie do MX5 z radiem BOSE? Chodzi o bluetooth z zestawem głośnomówiącym. Potrzebny głównie do rozmów telefonicznych. Streaming muzyki to mało ważny dodatek.
Obrazek
mareknc
Posty: 15
Rejestracja: 10 cze 2021, 12:24
Model: NC
Wersja: 1.8
Lokalizacja: Nad Bałtykiem

06 paź 2021, 21:12

Odgrzebuję informacyjnie ;) ja zamontowałem u siebie WEFA WF 606 (z BT) i działa jak należy z BOSE (wersja ze zmieniarką), rocznik 2008.
Jakość dźwięku z USBo niebo lepsza niż odtwarzanie z płyt CD MP3, sterowanie z kierownicy (także odbieranie/odrzucanie rozmów telefonicznych)
Spaniard
Donator
Donator
Posty: 454
Rejestracja: 16 lip 2013, 21:30
Model: NC
Wersja: 2.0 AT
Lokalizacja: Warszawa

01 lis 2021, 11:08

Ktoś wie czy ta Wefa zadziała z radiem Bose z polifta?
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Posty: 3418
Rejestracja: 14 wrz 2008, 9:11
Model: NC
Wersja: 2.0 Power by Five
Lokalizacja: Poznań / Kaźmierz

01 lis 2021, 12:09

Spaniard pisze:
01 lis 2021, 11:08
Ktoś wie czy ta Wefa zadziała z radiem Bose z polifta?
Niestety nie zadziała.
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Jest NC 2.0 174KM 199Nm
bjorm
Donator
Donator
Posty: 1844
Rejestracja: 13 lis 2013, 14:16
Model: NC
Lokalizacja: NO/PL

01 lis 2021, 12:59

Nie zadziala. Z tego wlasnie powodu wrocilem do przedliftowego radia gdzie wefa dziala super + sterowanie z kiery dziala.
マツダ恋人 || 2.5 NC 235KM/325Nm + 2.0 NC 175KM/205Nm ||
Kiedyś: NCFL 20th A + 1.8 || NBFL Mem + Mem || będzie: ... RX-9 Genesis ||
Spaniard
Donator
Donator
Posty: 454
Rejestracja: 16 lip 2013, 21:30
Model: NC
Wersja: 2.0 AT
Lokalizacja: Warszawa

01 lis 2021, 15:03

Jest coś innego na rynku co zadziała?
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Posty: 3818
Rejestracja: 29 cze 2013, 20:25
Model: NC
Wersja: obecnie brak
Lokalizacja: łódź

05 lis 2021, 20:58

Chiński moduł BT działający na wejściu AUX a nie MEDIA jak Wefa? Serio

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

pozdrawiam
Alex :-)
były: czarna NC L5 + RomDrop , czerwona NAfL 1.6/90+ 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
Awatar użytkownika
lipekm
Donator
Donator
Posty: 209
Rejestracja: 27 maja 2020, 10:03
Model: NC FL2
Wersja: 2.0 Sport + aut
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

11 lis 2021, 10:21

Serio @Alex właśnie tak mam podłączone w NCFL BOSE. Chiński BT np stąd:

https://allegro.pl/oferta/adapter-modul ... 9460944228

Zasilanie podpięte pod zasilanie z głównej kostki, sam moduł podpięty pod dolną kostkę (aux). Aby nie tracić fabrycznego BT i sterowania z kierownicy podpiąłem się równolegle pod istniejącą kostkę. Trzeba zamienić prawy z lewym, bo kanały są na odwrót. I do tego nie można wpiąć gniazda Jack 3,5, należy zostawić luźną wtyczkę, bo inaczej nie działa.

Można dostępna po wciśnięciu aux, oczywiście sterowanie tym BT nie działa z kierownicy, działa w pełni w standardowym zakresie radia.
Załączniki
IMG_20210720_131736.jpg
IMG_20210720_131736.jpg (4.45 MiB) Przejrzano 55 razy
IMG_20210720_131807.jpg
IMG_20210720_131807.jpg (4.67 MiB) Przejrzano 55 razy
IMG_20210720_122104.jpg
IMG_20210720_122104.jpg (4.13 MiB) Przejrzano 55 razy
Yacht Club :slinotok:
Team Koza :kciuk:
Team Leniwiec :git:
White Pearl Sloth
ODPOWIEDZ