Porządne zamontowanie głośników
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Mam taki problem, otóż przy większej głośności słuchanie muzyki jest męczące ponieważ ciągle coś brzęczy. Membrana obija się o maskownice, w drugich drzwiach trzeszczy boczek przy głośniku, jak to zniwelować żeby dawało rade?
1. Po pierwsze wygłuszyć drzwi.
2. Po drugie wyciągnąć głośniki przed fabryczne maskownice
3. Po trzecie zastosować dystanse z MDFu
4. Po czwarte położyć piankę 3-6mm miedzy boczek a drzwi.
Tyle
2. Po drugie wyciągnąć głośniki przed fabryczne maskownice
3. Po trzecie zastosować dystanse z MDFu
4. Po czwarte położyć piankę 3-6mm miedzy boczek a drzwi.
Tyle

Jeśli chcesz aby Twoje auto było bezawaryjne. Nie Tuninguj Go!
Piankę akustyczną z zamkniętymi komórkami aby nie piła wody
np taką http://allegro.pl/gms-012-pianka-wygluszajaca-3mm-butylowa-w-rolce-i2433900409.html
Głośniki muszą wystawać inaczej w NA zawsze będą tłukły o maskownice niestety... chyba że przykręcisz je bezpośrednio do blachy a to średnio profi.
Pozdrawiam

Głośniki muszą wystawać inaczej w NA zawsze będą tłukły o maskownice niestety... chyba że przykręcisz je bezpośrednio do blachy a to średnio profi.
Pozdrawiam
-
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 1.8
coś z tej parafii
nie mogę za cholerę wyjąć głośników, odkręciłem śrubki na froncie a one siedzą jak siedziały! Nadają się tylko do wymiany więc problem jest palący. Gdzie mogą się jeszcze trzymać skubane?

nie mogę za cholerę wyjąć głośników, odkręciłem śrubki na froncie a one siedzą jak siedziały! Nadają się tylko do wymiany więc problem jest palący. Gdzie mogą się jeszcze trzymać skubane?
była czerwona NA 1.6 -> II wice mistrz MMC West 2014 w klasie 1.6
Kolega ma NA
a tam nie ma jajek
tylko zwykłe 16tki lub 13tki. Zapewne zostały podklejone. Możesz podważyć śrubokrętem skoro i tak są do wymiany. Lub po prostu wypchnąć przez środkowy otwór technologiczny 

Zmień instalatora skoro takie głupoty Ci plecie.
Uszczelka nie zapewnia sztywnego montażu głośnika a blacha na drzwiach do najsztywniejszych nie należy.... Dystans z MDFu lub HDFu ew dla bardziej wymagających z Alu.
Ponadto skoro tak twierdzi instalator. To mniej więcej tak jakbyś poskładał Rurę wydechową zamiast spawania na Modelinę. będzie ok tylko nie długo.
Pozdr.
V.
Uszczelka nie zapewnia sztywnego montażu głośnika a blacha na drzwiach do najsztywniejszych nie należy.... Dystans z MDFu lub HDFu ew dla bardziej wymagających z Alu.
Ponadto skoro tak twierdzi instalator. To mniej więcej tak jakbyś poskładał Rurę wydechową zamiast spawania na Modelinę. będzie ok tylko nie długo.
Pozdr.
V.
- Morfi
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.8 vvt
Mogę zrobić dystanse z alu. Jakiej grubości powinien być? Chcę żeby głośniki wyglądały na montaż standardowy. Czy ktoś ma może rysunek techniczny dystansów?
montego blue ze "świnką w środku", wersja kanadyjska
NAFL 1,8L
NAFL 1,8L
- Morfi
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.8 vvt
1. czy małe otwory w drzwiach (jakies 3cm średnicy) też trzeba zamknąć alu czy wystarczy sama mata butylowa?
2. Czy pomiędzy drzwi a boczek trzeba dawać piankę? Jeśli tak to czy może być "zwykła" pianka pod panele podłogowe?
3. Jakiej grubości dystanse do NA?
2. Czy pomiędzy drzwi a boczek trzeba dawać piankę? Jeśli tak to czy może być "zwykła" pianka pod panele podłogowe?
3. Jakiej grubości dystanse do NA?
montego blue ze "świnką w środku", wersja kanadyjska
NAFL 1,8L
NAFL 1,8L
Dlatego używa się materiałów do tego przeznaczonych...
1. na małe otwory w zupełności wystarczy mata butylowa.
2. wypadałoby dać. Ponieważ tłumi ona rezonanse. Nie może to być zwykła pianka. Musi to być piana zamknieto - komorowa np z oferty GMS.
3. Dystans 10mm stoczony dookoła w stożek aby nie obijał się o blachę lub klasyczny i przeklepać blachę na drzwiach. Dodatkowo uszczelnienie dystansu sylikonem dookoła.
Pozdr.
V.
1. na małe otwory w zupełności wystarczy mata butylowa.
2. wypadałoby dać. Ponieważ tłumi ona rezonanse. Nie może to być zwykła pianka. Musi to być piana zamknieto - komorowa np z oferty GMS.
3. Dystans 10mm stoczony dookoła w stożek aby nie obijał się o blachę lub klasyczny i przeklepać blachę na drzwiach. Dodatkowo uszczelnienie dystansu sylikonem dookoła.
Pozdr.
V.
szanowne grono!
przy modach w moim aucie , po wytlumieniu drzwi udalo mi się okazyjnie dostac owalne 4 drożne Hifoniscy, ale pomylilem wymiary i zakupilem je o wymiarze 6*9 i dlatego zdecydowalem się zamontowac 16,5 cm Phlipsy, ktore mialem w piwnicy.
mowa tu o dobrym, dwukanalowym glosniku na gumie i z metalową membraną.
po wykonaniu solidnych, dobrze pasujących dystansow/reduktorów zamontowałem jeden, i ku mojemu sporemu zaskoczeniu stwierdzilem, ze stracilem sporo basu w tej czesci auta!
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/543/wwwwwwwwwwwg.jpg/]
[/URL]
bylo to dla mnie totalnym zaskoczeniem, ze ori glosnik o kiepskiej jakosci wykonania, minimalnym magnesie itp. gra lepiej niz ten "lepszy"...
całość zdemontowalem i ori. głosnik powrócil do drzwi.
czy ktos moze wie, w czym tkwi problem?
dodam, że otwór dla glosnika został wycięty jak największy, dystans b. dobrze przylega do drzwi i jest solidnie przkręcony...
pozdr.
E
przy modach w moim aucie , po wytlumieniu drzwi udalo mi się okazyjnie dostac owalne 4 drożne Hifoniscy, ale pomylilem wymiary i zakupilem je o wymiarze 6*9 i dlatego zdecydowalem się zamontowac 16,5 cm Phlipsy, ktore mialem w piwnicy.
mowa tu o dobrym, dwukanalowym glosniku na gumie i z metalową membraną.
po wykonaniu solidnych, dobrze pasujących dystansow/reduktorów zamontowałem jeden, i ku mojemu sporemu zaskoczeniu stwierdzilem, ze stracilem sporo basu w tej czesci auta!
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/543/wwwwwwwwwwwg.jpg/]

bylo to dla mnie totalnym zaskoczeniem, ze ori glosnik o kiepskiej jakosci wykonania, minimalnym magnesie itp. gra lepiej niz ten "lepszy"...
całość zdemontowalem i ori. głosnik powrócil do drzwi.
czy ktos moze wie, w czym tkwi problem?
dodam, że otwór dla glosnika został wycięty jak największy, dystans b. dobrze przylega do drzwi i jest solidnie przkręcony...
pozdr.
E
Enduro pisze:dobrym, dwukanalowym glosniku
Chyba 2 drożnym

Enduro pisze:bylo to dla mnie totalnym zaskoczeniem, ze ori glosnik o kiepskiej jakosci wykonania, minimalnym magnesie itp. gra lepiej niz ten "lepszy"...
Kto powiedział, że oem głośniki mazdy są kiepskie? (poza tobą)
Enduro pisze:czy ktos moze wie, w czym tkwi problem?
Pewnie w źródle dźwięku, i głośniku.
gdybyś przeczytał mój post i go w pełni zrozumiał,to raczej na pewno nie napisałbyś, że za pogorszenie się jakości dzwięku odpowiada jego źródło
E.
E.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, 21:27 przez Enduro, łącznie zmieniany 1 raz.