gwinty i inne elementy
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
lukasjogabonito pisze:Dzięki za odpowiedzi. Czyli sprężyny + amortyzatory. Budżet ograniczony niestety. Ale jeszcze do wiosny trochę
ew. jakieś dobre zamienniki do b6?
lukasjogabonito pisze:ew. jakieś dobre zamienniki do b6?
ree pisze:Obawiam sie, ze przy ohlinsie, bilstein jest tanim zamiennikiem
Luca pisze: Zastanawiam się nad zestawem Eibach Pro Kit - jaki model? Pytanie czy po założeniu tych sprężyn nie będzie mi nic obcierało zważywszy, że koła to 17". Z góry dzięki za rady.
remik pisze:Luca pisze: Zastanawiam się nad zestawem Eibach Pro Kit - jaki model? Pytanie czy po założeniu tych sprężyn nie będzie mi nic obcierało zważywszy, że koła to 17". Z góry dzięki za rady.
to dobry zestaw, taki kompromis między jazdą po polskich drogach i skutecznością , chyba - że chcesz ustawień typowo torowychPro kit nie obniża za wiele 2-2,5 cm , a odnośnie kół - to nie masz się czego obawiać, poza tym zostajesz pewnie przy oem-wej średnicy kół , średnica felgi nie ma tutaj nic do rzeczy ...
Hantkus pisze:Remik w Anni nie było kół 17". Tylko Speed wychodził z 205/40/17 co i tak jest większym kołem niż 195/50/15(o niecałe 20mm) a więc auto musi stać wyżej o jakiś centymetr...
Remik w Anni nie było kół 17". Tylko Speed wychodził z 205/40/17 co i tak jest większym kołem niż 195/50/15(o niecałe 20mm) a więc auto musi stać wyżej o jakiś centymetr...imho Twoja Anni stoi wysoko właśnie dlatego że masz 17'. Jaki masz rozmiar opon? Sprawdź w kalkulatorze jak duże masz odchylenie średnicy koła względem 195/50/15
Luca pisze:Remik w Anni nie było kół 17". Tylko Speed wychodził z 205/40/17 co i tak jest większym kołem niż 195/50/15(o niecałe 20mm) a więc auto musi stać wyżej o jakiś centymetr...imho Twoja Anni stoi wysoko właśnie dlatego że masz 17'. Jaki masz rozmiar opon? Sprawdź w kalkulatorze jak duże masz odchylenie średnicy koła względem 195/50/15
Mam opony Maxxis MA-Z1 205/40ZR17. Pisząc "wysoko" bardziej miałem na myśli odległość górnej krawędzi opony od krawędzi nadkola.
Obecnie mam dość sztywne zawieszenie. Nie wiem czy sprężyny są oryginalne od Anni? Na nierównościach czasem podskakuje nerwowo. Może to także kwestia niskiego profilu opony. Samochód jeździł wcześniej w Niemczech a tam wiadomo, że drogi są lepsze.
Reasumując. Chciałbym nadać Anni bardziej rasowego wyglądu a teraz wygląda jak taczka. Nie chce jednak iść w zawias regulowany na tor. Szukam kompromisu.
Hantkus pisze:w Anni nie było kół 17". Tylko Speed wychodził z 205/40/17 co i tak jest większym kołem niż 195/50/15(o niecałe 20mm)
Luca pisze: Pisząc "wysoko" bardziej miałem na myśli odległość górnej krawędzi opony od krawędzi nadkola.
R.E.D. pisze:dokladnie o to chodzi - wyglada ta wneka jakby stala na standardowych sprezynach - moze ktos kiedys wymienial i nie wiedzial, ze to anni![]()
Luca pisze:Dzięki chłopaki za te wszystkie rady. Obecnie nie jestem w stanie sprawdzić jakie mam ET - samochód zimuje. Tak czy inaczej przed zakupem sprężyn wskazane będzie spotkanie na jakimś spocie aby można na żywo ocenić czy aby nie będzie obcierać.
Kierunek mam obrany. Dzięki.
I jeszcze jedno pytanie - sprawność B6 - jak najlepiej zweryfikować?
matpilch pisze:(...)pamiętaj, że dla mas liczy się moment, bo przecież powyżej 3500rpm silniki wybuchają.
Rafa1981 pisze:A jaki jest sens Eibach Pro Kit z B6?
Sprężyny 1200-nówki
B6-1000 za używki...
Za całość 2200, to nie lepiej poszukać gwintowanego?
Sam się zastanawiam, który zestaw lepiej...
Pozdr
Rafa
Rafa1981 pisze:A jaki jest sens Eibach Pro Kit z B6?
Sprężyny 1200-nówki
B6-1000 za używki...
Za całość 2200, to nie lepiej poszukać gwintowanego?
Sam się zastanawiam, który zestaw lepiej...
remik pisze:Realnie za 1700-1800 , bo te Twoje sprężyny chyba za drogo. Imho, najlepszy stosunek ceny do jakości. No chyba że wystarczy gwint tuningowy , na ulice - to rzeczywiście ...
matpilch pisze:(...)pamiętaj, że dla mas liczy się moment, bo przecież powyżej 3500rpm silniki wybuchają.
Rafa1981 pisze:
Remik
Te 25 mm to jest 25mm? Czy zbliża się do H&R 35mm-chce się upewnić zanim podejmę decyzję.
Rafa
Hantkus pisze:A gwint za 2k to wybacz ale nadaje się tylko do showcara.