artykuł
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Arturro pisze:Super info !
sebna pisze:Nie ma za co Panowie.
Pojawiły się ostatnio głosy u nas na forum, zresztą że słusznymi spostrzeżeniami, że ten artykuł ukazał się w gazecie, której sponsorem (między innymi) jest jeden z popularniejszych sprzedawców opon i felg w USA, który tez sprzedaje felgi - pewno i chińskie i ciężkie (nie wiem nie sprawdzałem). Ogólnie posądzenie było w kierunku nierzetelnych wyników? Czy też artykułu na zamówienie.
Ferguson pisze:Nie wierzę w ten artykuł.
Sam jeździłem na 17 calowych felgach z przodu szerokość 8,5 cala, a z tyłu 10.
Dla porównania założyłem, kiedyś 14calowe stalówki o szerokości 5,5 cala jeśli dobrze pamiętam.
Zrobiłem miało dokładny test (pasażer z stoperem), ale jednak trochę obrazuję różnicę.
Jazda do 100km/h wg wskazań licznika, na stalowych felgach ~9,3s. Osiągnięcie tej samej prędkości wg licznika na większych felgach to ~11,5s.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że na 17calowych felgach prędkość rzeczywista będzie większa.
Ferguson pisze:Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że na 17calowych felgach prędkość rzeczywista będzie większa.
B4ndit pisze:Czemu miałaby się różnić prędkość rzeczywista?
B4ndit pisze:Czemu miałaby się różnić prędkość rzeczywista? No chyba że w Twoim teście średnica felgi + koła była inna w zestawie 14" i inna w zestawie 17" (...)
swimmer pisze:B4ndit pisze:Czemu miałaby się różnić prędkość rzeczywista?
Dlatego że średnica koła się różni. Tylko że to samo jest powodem różnicy w przyśpieszeniu, duża różnica w przełożeniu - nie waga felgi, tak więc z tematem nie ma to nic wspólnego.
Ferguson pisze: ale nie wmawiajcie sobie, że waga kół nie ma znaczenia.
R.E.D. pisze:
najbardziej mnie interesuja roznice miedzy stosowanymi seryjnie zestawami w miatach - miedzy 15, a 16 juz jest ponad 2% roznicy w srednicy opony... 17, to kolejny ponad 1% i moze sie wydawac to malymi wartosciami, ale w sumie byc moze to bardziej sie przeklada na roznice w czasach![]()
problemem jest jeszcze wspomniana wyzej powtarzalnosc przejadow