Kupiłem tłumik. Ładny, nierdzewka, wygląda fajnie, ponoć porządny. Ale jak zerknąłem pod auto to w zasadzie nie ma go do czego przymocować. Reszta układu jest w takim stanie że lepiej za jednym razem zrobić całośc w zasadzie od kolektora.
I tu pytanie o koszty takiej roboty. Chodzi mi o wyspawanie wydechu od kolektora aż do końcowego. Za i przeciw katalizatora powiedzmy, że znam.
Zapytałem u kolegi w warsztacie. Nie jest to podwórkowy zakład, w sprawaniu wydechów mają doświadczenie i usłyszałem cenę 850zł na gotowo. Dużo? Mało?
Czy może, jeśli nie mam żadnych planów co do zwiększania mocy w aucie wybrać inną drogę? Ale kupno katalizatora, tłumika środkowego i robienie tego będzie pewnie niewiele tańsze? A tu przynajmniej mamy nierdzewkę.
Spawanie wydechu. Koszty. Sens :)
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Model: Inny
- Wersja: Kombi :(
Można i tak, ale tłumik np nie jest w takim tragicznym stanie więc wymiana na inny używany jest bez sensu. Lepiej wtedy łatać układ. Ale mi chodzi o zrobienie tego raz, porządnie i mieć spokój na zawsze póki Miata będzie u mnie w garażu 

- dmk
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom, Recaro
Masz dziury w wydechu? Jaki masz przebieg? W porównaniu do mojej poprzedniej Toyoty w Maździe wydech wydaje mi się być dość pancerny i wytrzymały 

Jest: MX-5 NDRF 2.0 - viewtopic.php?f=22&t=26399
Była: MX-5 NB 1.8T - viewtopic.php?f=22&t=2932
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
Była: MX-5 NB 1.8T - viewtopic.php?f=22&t=2932
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
-
- Model: Inny
- Wersja: Kombi :(
dziury nie, ale szczególnie na łączeniach korozja jest straszna :/ o ile kat wygląda w miare tak przy tłumiku rura wylotowa nieciekawie. Tragedii nie ma, jak już pisałem. Coś oczyścić coś podspawać i można z tym żyć.
Przebieg teraz to jakieś 140tyś
Przebieg teraz to jakieś 140tyś