Problem z wykrywaniem kluczyka w ND'19

Auto nie reaguje na kluczyk, trzeba używać mechanicznego, problemy z zapaleniem miaty

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Fenirzo
Model: ND
Wersja: 2.0

18 cze 2024, 12:20

Przez zimie padł mi akumulator, jedno z ogniw było poniżej min i nie trzyma prawidłowo napięcia. Objawem było wariowanie kontrolek, ale po podładowaniu ogólnie samochód zachowywał się prawidłowo do momentu ponownego rozładowania (na następny dzień). Wymieniłem akumulator na wartę i problem ogólnie wydawało by się ustał. Ale z czasem pojawił się nowy - kluczyk jest losowo wykrywany [a właściwie niewykrywany] - wymieniłem baterię, testowałem też na zapasowym kluczyku, który nie był zbytnio używany.

Po jakimś czasie przy zbliżeniu kluczyka do przycisku start/stop, auto za którymś razem zaskakuje, ale czasami w trakcie jazdy miga pomarańczowy i-stop [nie przypominam sobie, żeby tak miało być...]. Po zgaśnięciu zwykle znowu jest problem z jego działaniem i po kilku-kilkunastu sekundach wykrywa [klikam też na imobilizerze i diody się świecą]. Auto najczęściej mogę otworzyć tylko fizycznym kluczykiem - nie reaguje też klapa bagażnika z kluczyka.

Tutaj małe demko: https://photos.google.com/album/AF1QipO ... AVegSocwbz

Co może być przyczyną i w którą stronę iść z ewentualną diagnostyką/naprawą. Czy polecacie jakiś serwis w okolicy Bielska-Białej, który mógłby mi ten temat rozwiązać, czy pozostaje tylko ASO serwisu?

Z góry dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ