Koncowka wachacz
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
Czy ktos sie orietuje czy koncowka wachacza gornego do NA jest dostepna jako elemet wymienny czy trzeba kupic caly wachacz Sprawdzalem na IL na mx5 parts nigdzie tego nie maja.
Już kiedyś poruszałem ten temat i było bez echa....z własnych poszukiwań wiem że raczej nie kupisz tego sworznia, występuje on tylko w komplecie z całym wahaczem za niebagatelną kasę na IL albo w ASO. Jeśli masz wyłącznie sparciałą gumę a sworzeń nie ma dużego luzu to możesz go zreanimować kupując za grosze nową osłonkę gumową w ASO 

Ostatnio zmieniony 06 sie 2009, 12:50 przez irakleo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Sprawa wyglada tak ze wymieniam kompletnie WSZYSTKO w zawieszeniu i wydawalo mi sie normalne ze taka koncowka jest osiagalna wiec najpierw wszystko powyciagalem, wachacze wypiaskowalem pomalowalem i zaczolem kompletowac nowe tuleje itp ale stare poszly do kibla. No i teraz jest problem
jak nie znajde niczego to przyjdzie mi kupic nowe wachacze znalazlem w U.K po 600 zl za sztuke

Flex_luger, ja Cię bardzo przepraszam, wiem, że robię off topic, ale to naprawdę jest waHacz, tak jak pisze irakleo, a nie waCHacz. Sorry, ale patrzeć się na to nie da.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno
"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
-
Wszystkich wrazliwych przepraszam ale uzwam klaiwtury HTPC Nie bede sie rozwodzil wszyscy IT wiedza co to Jeszcze raz przepraszam za orty.
Callum a w sprawie tego WAHACZA masz cos do powiedzenia ?
Callum a w sprawie tego WAHACZA masz cos do powiedzenia ?
Flex_luger pisze:klaiwtury HTPC
a, to ta bez spell checka. Callum wstydź się.

I know I get a lot of stick from the other two idiots about thinking this, but the MX-5 is a car that smiles when you drive it. It wants to be driven, in the way that those husky dogs actually enjoy pulling sledges. - James May
callum - zawsze można dyskretnie zwrócić komuś uwagę na PW
Flex - trochę się pośpieszyłeś z tym piaskowaniem, ja omal nie zrobiłem tego samego błędu. Jeśli chodzi o sworznie fabryczne to są naprawdę pancerne, wykonane przez solidnego producenta, firmę TRW. Jeśli nie rozklepałeś gwintów przy wybijaniu i końcówki nie mają luzów to wymień osłonki dostępne w ASO i zmień smar - ja tak zrobiłem. Czasami tanie zamienniki kupione w hurtowniach wytrzymują o kilka lat krócej niż stary fabryczny produkt.
ps. mam nadzieję że robisz jakąć dokumentację zdjęciową Twojej remontowanej Miaty

Flex - trochę się pośpieszyłeś z tym piaskowaniem, ja omal nie zrobiłem tego samego błędu. Jeśli chodzi o sworznie fabryczne to są naprawdę pancerne, wykonane przez solidnego producenta, firmę TRW. Jeśli nie rozklepałeś gwintów przy wybijaniu i końcówki nie mają luzów to wymień osłonki dostępne w ASO i zmień smar - ja tak zrobiłem. Czasami tanie zamienniki kupione w hurtowniach wytrzymują o kilka lat krócej niż stary fabryczny produkt.
ps. mam nadzieję że robisz jakąć dokumentację zdjęciową Twojej remontowanej Miaty

Ostatnio zmieniony 06 sie 2009, 12:49 przez irakleo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ja_Misiek!
- Model: NB MSM
callum pisze:Flex_luger, ja Cię bardzo przepraszam, wiem, że robię off topic, ale to naprawdę jest waHacz, tak jak pisze irakleo, a nie waCHacz. Sorry, ale patrzeć się na to nie da.
tez troche przywale offtopem ale w pełni popieram kolege callum, nie wiem co to za klawa htpc ale człowiekowi aż się słabo robi jak sie czyta takie cuda wianki. bez urazy oczywiscie, ale tak to odczuwam.
Flex_luger pisze:uzwam klaiwtury HTPC Nie bede sie rozwodzil wszyscy IT wiedza co to
ja_misiek! pisze:nie wiem co to za klawa htpc
Kolega w ten sposób daje nam do zrozumienia, że ma komputer zintegrowany z kinem domowym. Pisze się wtedy często siedząc na fotelu z bezprzewodową klawiaturą na kolanach, a to jak wiemy bardzo wspomnianą czynność utrudnia. Stąd prosi o zrozumienie jego trudnej sytuacji i wyrozumiałość z naszej strony.
R.E.D. pisze:to ciekawe bo w ofercie intercarsu jest do kupienia osobno sworzen i jest identyczny dla na i nb z moog`a za jakies 86zl
sprawdź czy ofercie IC na pewno jest sworzeń wahacza górnego czy przypadkiem dolnego?
-
Smieszna sprawa z ta koncowka Obdzwonilem 100 miejsc i odpowiedz jest zawsze taka sama NIE ale w 101 babka nawiasem mowiac bardzo kumata powiedziala ze juz kiedys sie z takim probleme spotkala i ze dopasowala od innego auta. Zobaczymy ! Co do relacji z moich poczynan to jak zakoncze etap pierwszy to sie pochwale ! ( etap pierwszy to kompleksowa wymiana zawieszenia i odmalowanie moje Miatki)
Ostatnio zmieniony 06 sie 2009, 17:18 przez Flex_luger, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo podobny sworzeń jest w Hondzie....ale wątpię czy przypasuje do Miaty. Poszukaj na zagranicznych forach, maja większe doświadcznie i już zapewne niejednokrotnie kombinowali z tymi wahaczami
Najbardziej irytujący jest fakt że ten sworzeń można bez problemu wycisnąć na prasie i gdyby wystepował on jako część zamienna nie byłoby żadnego problemu z jego wymianą....
ps. przy kompleksowej renowacji zawieszenia polecam zamianę zużytych przez lata tulei metalowo/gumowych na praktycznie wieczne poliuretany. Kwestia 200 dolków a efekt niesamowity
link na przykładową aukcję:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Miata-Energy-Suspension-Master-Bushing-Kit-11-18102_W0QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286Q2em20Q2el1116QQhashZitem45ed6a3754QQitemZ300335904596QQptZMotorsQ5fCarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories

ps. przy kompleksowej renowacji zawieszenia polecam zamianę zużytych przez lata tulei metalowo/gumowych na praktycznie wieczne poliuretany. Kwestia 200 dolków a efekt niesamowity

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Miata-Energy-Suspension-Master-Bushing-Kit-11-18102_W0QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286Q2em20Q2el1116QQhashZitem45ed6a3754QQitemZ300335904596QQptZMotorsQ5fCarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories
-
No i zglebilem temat Nie ma takiego sworznia ktory by pasowal bez zadnego ale do miat Po dotoczeniu tuleji pasuje sworzen od nissana micry Ma on troche mniejsza srednica dlatego ta tuleja ! Ale u gory ma duzy kolnierz ktory idealnie sie opiera na wahaczu Wiec ta tuleja tylko ustala sworzen centralnie w wahaczu Ale z racji tego ze znalazlem tanio wahacze w U.K 600 zl ( IC 1100 zl) zakupilem sobie obydwa nowe
a sworznie od micry i tuleje ktore juz wytoczylem i wmontowalem do starych wahaczy zostana na zmiane

- KyRy
- Moderator
- Model: NA
- Wersja: Chiquita
- Kontakt:
ree pisze:Sworzeń górnego wahacza przedniego, mimo iż da się go wymienić, z tego co wiem sam jako część nie występuje. Jedne co można dostać to jego gumową osłonkę, w aso (około 20pln).
a ma ktoś może jakieś namiary skąd można dorwać taką osłonkę i jak to wygląda?
edit: to coś takiego? --> http://www.fox.rzeszow.pl/OSLONA-SWORZNIA-WAHACZA-PRZOD-GORNEGO-MAZDA-MX-5%284,269,250193%29.aspx
Ostatnio zmieniony 27 sie 2013, 10:07 przez KyRy, łącznie zmieniany 1 raz.
Są: Chiquita | 93LE | Błękitna Laguna
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
http://www.mx5parts.co.uk/upper-ball-joint-boot-mk1225-p-417.html
Takie tam małe gumowe. Kilka razy już kupowałem i zawsze gdzieś mi się zawieruszyło.
Takie tam małe gumowe. Kilka razy już kupowałem i zawsze gdzieś mi się zawieruszyło.
I know I get a lot of stick from the other two idiots about thinking this, but the MX-5 is a car that smiles when you drive it. It wants to be driven, in the way that those husky dogs actually enjoy pulling sledges. - James May
KyRy pisze:ree pisze:Sworzeń górnego wahacza przedniego, mimo iż da się go wymienić, z tego co wiem sam jako część nie występuje. Jedne co można dostać to jego gumową osłonkę, w aso (około 20pln).
a ma ktoś może jakieś namiary skąd można dorwać taką osłonkę i jak to wygląda?
edit: to coś takiego? --> http://www.fox.rzeszow.pl/OSLONA-SWORZNIA-WAHACZA-PRZOD-GORNEGO-MAZDA-MX-5%284,269,250193%29.aspx
Ja kupowalem w aso dostepne bez problemu, tylko trzeba Panu dobrze wytlumaczyc, ze to istnieje. Nr czesci z epc pomaga. Z tego co pamietam 25pln.
Witam po przerwie i odgrzewam wątek. Czy coś się zmieniło, lub nowe pomysły w temacie sworzeń wahacza przedniego góra . Czy faktycznie tak jest, że jest to niewymienialny element wahacza górnego, którego cena jest kosmiczna. Używany i tani może być gorszy od mojego. Czy ma sens wymiana wyłącznie osłony tego sworznia - takiej http://www.fox.rzeszow.pl/OSLONA-SWORZNIA-WAHACZA-PRZOD-GORNEGO-MAZDA-MX-5%284,248945,250193%29.aspx Czy wymiana samej osłony jest wykonalna i zlikwiduje luz na sworzniu. Problem postał przy ostatniej rejestracji mojej NA. Myślałem, że to auto pancerne, a jednak nie
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Rover pisze:sworzeń wahacza przedniego góra . Czy faktycznie tak jest, że jest to niewymienialny element wahacza górnego, którego cena jest kosmiczna.
nawet jesli bylby niewymienialny mozna dac do regeneracji, potrafi to niezle wyjsc
Rover pisze: Czy ma sens wymiana wyłącznie osłony tego sworznia. Czy wymiana samej osłony jest wykonalna i zlikwiduje luz na sworzniu.
owszem wymiana jest wykonalna ale luzu w zaden sposob nie zlikwiduje bo i jak? Oslona jak sama nazwa wskazuje tylko oslania sworzen przed syfem czyli wydluza (znacznie) jego zywotnosc. Wymiana ma sens tylko wtedy kiedy guma sie rozerwie ale sworzen jeszcze jest ok.
Rover pisze:Myślałem, że to auto pancerne, a jednak nie![]()
niestety, tak dobrze to nie ma

pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Dzięki Alex za info
Regeneracja i owszem. Można też dać to do zrobienia kumatemu mechanikowi dysponującemu prasą.
Sam sworzeń można kupić. Czy ktoś wie jaka jest średnica gniazda sworznia – górny wahacz z przodu, strona prawa NA 1991. Do tego gumowa osłona sworznia i 2 tuleje metalowo gumowe. Czy to wszystkie niezbędne elementy ?
Regeneracja i owszem. Można też dać to do zrobienia kumatemu mechanikowi dysponującemu prasą.
Sam sworzeń można kupić. Czy ktoś wie jaka jest średnica gniazda sworznia – górny wahacz z przodu, strona prawa NA 1991. Do tego gumowa osłona sworznia i 2 tuleje metalowo gumowe. Czy to wszystkie niezbędne elementy ?