Immobilizer padł, miał tak ktoś ?

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Neo
Model: NC FL
Wersja: 2.0 KOKA

05 lis 2017, 10:40

Cześć wszystkim. Taki mnie spotkał przypadek....
Auto po wymianie spalonego bezpiecznika STOPU mialo dziwne objawy. Na desce zapalaly sie i gasly kontrolki ABSu, kontroli trakcji i hamulca recznego ( podczas jazdy ). Mysle spoko, pojadę gdzieś, z diagnozuje... Tylko po zgaszeniu auta, już nie odpalilo.
Po przekreceniu stacyjki po 3 s gasnie kontrolka immo i następnie zaczyna mrugac przez chwilę, a później mrugnie raz, przerwa i znowu 6 razy. Podejrzewam, że to jakiś kod bledu.
Wszystkie bezpieczniki i kable sprawdzone, w aucie nie ma dodatkowego alarmu.Aku sprawny, a auto nie kręci, tak jakby immo odciął zasilanie ( pompy nie słychać ). Drugi kluczyk sprawdzony, to samo...
HELP ! Moze komuś przytrafila się taka sytuacja ?
"Szczęście, to stan umysłu ... Live to Ride"
2017 - 2020 1.8 NCFL Kirei - Miśka
2020 - na zawsze razem 2.0 NCFL Cocaine
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

05 lis 2017, 11:44

wydaje mi sie ze problem z immo to skutek czegos. Juz poczatek byl dziwny: spalenie sie bezpiecznika (to nie jest normalna sytuacja, zwykle jest jakas przyczyna, mam nadzieje ze nie dales wiekszego niz byl), potem to mruganie kontrolek. Jesli nie znasz sie na prądzie i nie masz dokumentacji niewiele mozesz zrobic sam. Sprawdz czy wszystkie polaczenia pod maska, wiązki przewodow, w bagazniku itd sa na miejscu i nieuszkodzone. Moze byc jakies zwarcie we wiazce z powodu zamokniecia, gryzoni itd.

Ja ostatnio znalazlem usmazone jajeczko (sporo mniejsze niz kurze) na cewce zaplonowej wiec przypadki bywaja naprawde rozne.
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
ODPOWIEDZ