zatrzaśnięty zamek

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Phill
Model: NA

01 lip 2017, 9:33

Witam.
Mam problem, moja NA strzeliła na mnie focha i nie chce mnie wpuścić do środka a wsiadanie do tego auta normalnie jest na tyle niewygodne, że przez drzwi pasażera to już tragedia :lol: . Zamknąłem drzwi normalnie kluczykiem, gdy otwieram kluczyk się przekręca ale nie odblokowuje drzwi, to samo przesuwką od środka, da się ją przesunąć ale drzwi jak były zamknięte tak dalej są. Ktoś ma jakiś pomysł jak się "dobrać" do wnętrza zamka przez zamknięte drzwi ? :lol: nie chciałbym czegoś urwać/zepsuć :oops:
Downhill, Cars & Rock'n Roll
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miata na '91 http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=22281
Awatar użytkownika
thekingisback
Model: NB FL
Wersja: Sportive

01 lip 2017, 17:47

Miałem identycznie, ale naszczescie miałem ściągnięty boczek drzwi, to wystarczyło przewiercic zamek. U mnie okazało się ze nie puścił zamek się nie otwierał. Skończyło się ma wymianie zamka
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."
Awatar użytkownika
Phill

01 lip 2017, 18:21

Problem rozwiązany, udało się jakoś wytargać boczek z zamkniętych drzwi. Przyczyną była pęknięta sprężynka mechanizmu, troche się nagimnastykowałem aby ją wyciągnąć, podgiąć i założyć. Docelowo trzeba będzie gdzieś kupić taka sprężynkę bo teraz klamka chodzi dosyć twardo. na pierwszym foto wrzucam schemacik zamka a na drugim jest widoczna problematyczna sprężynka. Może kiedyś komuś się przyda ;)
Załączniki
img-12-lower-clip-1a-1.jpg
widoczna sprężynka, która pękła
img-12-lower-clip-1a-1.jpg (310.98 KiB) Przejrzano 451 razy
img-01-overview-1.jpg
schemat mechanizmu
img-01-overview-1.jpg (176.79 KiB) Przejrzano 451 razy
Downhill, Cars & Rock'n Roll
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miata na '91 http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=22281
rrutek
Donator
Donator
Wersja: 1.6 '92

02 lip 2017, 7:32

Na ebayu są. Teoretycznie w jakimś sklepie specjalistycznym też byś coś dobrał. Przerabiałem to samo :D
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
ODPOWIEDZ