Witam,
Dzisiaj zauwazyłem kropelki oleju spływajace po obudowie miski oleju.
Po zgłebieniu tematu widać ze olej leci z góry silnika gdzies okolice mocowania cewek zapłonowych
Silnik 1.6. Mam pytanie czy wiecie skąd może być ten wyciek ? wyglada ze jest to na srodku silnika gdzies u góry ? glowica ?
Tomek
Wyciek oleju z tyłu silnika
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Moduł zapłonowy trzyma sie na podstawie przykrecanej na 3 srubki 2 do gory 3 na dole z takim ala oringiem ona u mnie jest luzna jak odkrecilem 2 górne a goma ktora jest z takim kapturkiem sparciała - czy to może być przyczyna wycieku ??
Tomek
Tomek
- PK.
- Model: NA
- Wersja: + NB
- Kontakt:
- Hehe - wygląda na to, że mam to samo w NA :/
- Dokładnie jak opisujesz jest i też zamierzam z tym powalczyć - dałem nie dawno do mechanika, żeby coś z tym zrobił, ale samochód postał trochę i zabrałem, żeby na zlot pojechać - jak coś ruszę temat - to postaram się napisać..
- Nie wiem na ile się różnią silniki w naszych Miatach - myślę, że są podobne - więc jak chcesz - możesz przeglądnąć sobie rysunki i opisy silnika z NA - dość dokładne - chyba każda śrubka opisana (tylko po niemieckiemu
..) - z tego linku: http://skynet.pk.internetdsl.pl/2017/mx5.pdf ..
- Miałem gdzieś zapasowy silnik do swojej Miatki - jak się do niego dokopię - to postaram się sprawdzić dokładniej jak to w tym miejscu wygląda..
- A jeśli rozgryziesz temat jako pierwszy - daj znać jak poszło i co było - niech inni (..i ja) mają pożytek
..

- Dokładnie jak opisujesz jest i też zamierzam z tym powalczyć - dałem nie dawno do mechanika, żeby coś z tym zrobił, ale samochód postał trochę i zabrałem, żeby na zlot pojechać - jak coś ruszę temat - to postaram się napisać..
- Nie wiem na ile się różnią silniki w naszych Miatach - myślę, że są podobne - więc jak chcesz - możesz przeglądnąć sobie rysunki i opisy silnika z NA - dość dokładne - chyba każda śrubka opisana (tylko po niemieckiemu

- Miałem gdzieś zapasowy silnik do swojej Miatki - jak się do niego dokopię - to postaram się sprawdzić dokładniej jak to w tym miejscu wygląda..
- A jeśli rozgryziesz temat jako pierwszy - daj znać jak poszło i co było - niech inni (..i ja) mają pożytek

- SPAM
- Wersja: #RetroTurboMiata
Uszczelka pod pokrywą,
zaślepka po cas.
uszczelka pod głowica.
W tej kolejnosci bym sprawdzał. Wymiana uszczelki pod pokrywą to tak banalna i tania sprawa ze robiłbym bez szukania. A przy okazji zaślepkę po cas (okrągły korek za wałkiem dolotowym) choć z tego chyba nigdy nie cieknie.
zaślepka po cas.
uszczelka pod głowica.
W tej kolejnosci bym sprawdzał. Wymiana uszczelki pod pokrywą to tak banalna i tania sprawa ze robiłbym bez szukania. A przy okazji zaślepkę po cas (okrągły korek za wałkiem dolotowym) choć z tego chyba nigdy nie cieknie.
Na pewno leci też połączenie skrzynia > silnik na dole skrzyni jest mały otworek i nim leci wiec pewnie uszczelniacz na wale jaki polecacie kupic ?
Usczelke pod pokrywa zaworów mam nową wszystko umyte na razie nigdzie z góry nie kapie a chwile pojeździłem jak był wyciek to lało sie po skrzyni z lewej strony po przeciwnej jak wysprzęglik.
Usczelke pod pokrywa zaworów mam nową wszystko umyte na razie nigdzie z góry nie kapie a chwile pojeździłem jak był wyciek to lało sie po skrzyni z lewej strony po przeciwnej jak wysprzęglik.
- PK.
- Wersja: + NB
- Kontakt:
- To chyba już wszystko opisaliście w tym temacie - ja zamówiłem uszczelkę pod pokrywę i zobaczę na ile u mnie pomoże..
- Jak coś to dołączam zdjęcie silnika od tej strony (chyba to taki..)..

- Jak coś to dołączam zdjęcie silnika od tej strony (chyba to taki..)..

- SPAM
- Wersja: #RetroTurboMiata
combit pisze:Na pewno leci też połączenie skrzynia > silnik na dole skrzyni jest mały otworek i nim leci wiec pewnie uszczelniacz na wale jaki polecacie kupic ?
Elring
Ajusa
REINZ
Ja tylko tych marek używam. Mogą być literówki w nazwach z pamięci pisze.
- thekingisback
- Model: NB FL
- Wersja: Sportive
A właśnie po co jest ten otworek w skrzyni?
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."