Podgrzewanie siedzeń nie działa.

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
babar
Model: NB FL
Wersja: Memories

30 gru 2016, 11:49

Cześć.

W mojej NBFL nie działa podgrzewanie siedzeń chyba obu. Nie wiem do końca jak bardzo i gdzie powinny grzać więc nie potrafię tego jednoznacznie zdiagnozować. Gdzie znajdują się maty i jak długo powinny się grzać aby wyczuć, że działa? Bardzo grzeją?

Czy są gdzieś jakieś bezpieczniki od grzania? Szukałem dużo w necie ale nic nie mogę znaleźć na temat grzania.

Jakaś procedura co, gdzie sprawdzić - zmierzyć aby coś się dowiedzieć?
NBFL 1.8 Memories
Nagłośnienie Kraków
Awatar użytkownika
szy
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT-S

30 gru 2016, 13:14

Jeśli grzeją, to grzeją tak, że w obecną pogodę nie przegapisz - robią się gorące jakichś 3-5 minutach. Nie wiem jak w NB, w NBfl powinno grzać zarówno siedzisko jak i oparcie, a raczej jego dolna część.

Pod fotelami znajdziesz wtyczki od grzania - rozepnij je. Zależnie od rocznika auta będą inne, więc najprościej wykręcić fotel, odwrócić go i wyśledzić po kablach która jest od czego.

Jak masz rozpiętą i zidentyfikowaną wtyczkę (albo piny we wtyczce), włącz grzanie i sprawdź woltomierzem czy masz na odpowiednich pinach od strony auta napięcie.
Jeśli nie masz napięcia, to szukasz przyczyny po stronie auta.

Jeśli masz napięcie od strony auta, to sprawdź omomierzem wtyczkę po stronie fotela - sprawny obwód będzie miał kilka ohm rezystancji, niesprawny będzie przerwany.
Awatar użytkownika
wolak4
Model: NB

03 sty 2017, 22:07

Grzeje dość odczuwalnie już po kilku minutach. Dół jak i plecy.
ODPOWIEDZ