Światło mijania

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Babul

29 wrz 2016, 21:09

Witam, dziś jak stałem w korku zauważyłem że mazda zaczyna sie grzać, temperatura skoczyła prawie pod full, jendak jak zacząłem jechać odrazu spadła. Pomyślałem ze wentylator sie nie załącza i podpoiłem na krótko do lewego światła (były 3 przewody 1 gruby czerwony, czerwony, czarny) wpiąłem sie w czerwony i czarny. Pojechałem sie przejechać, jak wróciłem reflektor nie świeci a wentylator nie chodzi ;/. Sprawdziłem żarówkę jest ok(dla pewności włożyłem nowa), miernikiem sprawdziłem napięcie i na długich(tym grubym) jest napięcie a na mijania( tym chudym )nie ma. Bezpieczniki na 99% ok nie mam rozpiski żadnej bezpieczników jest jakiś konkretny bezpiecznik od lewego mijania? Jeśli nie to czego jutro szukać no i przy okazji pod co podpiąć wentylator na krotko (nie chce ciągnąc kabli do aku z tylu)
MikeyMike
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: Bezmiatowy :(

30 wrz 2016, 7:55

Babul pisze:podpoiłem na krótko do lewego światła
Elektromechanik płakał, jak czytał :bang:

Rzeczywiście, "na krótko " można było podpiąć, ale do akumulatora. Wiem, że w bagażniku jest, ale można go było wyciągnąć na przykład... Ja w tej sytuacji ostawiałbym czujnik temp. silnika. albo termostat się uwalił w pozycji zamkniętej. Po twoich kombinacjach "na krótko", może teraz być też do wymiany wentylator (choć niekoniecznie). Ale ja tam g***o wiem, może niech się też ktoś mądrzejszy wypowie. :oops:
Babul

30 wrz 2016, 8:37

Wiem wiem :) chciałem zrobić to jak najszybiej i taki glupi pomysł wszedł mi do glowy :), wentylator chodził na krotko ale mniejsza z tym :D jak to mowia skapy traci 2 razy :D teraz nie dosć ze musze do aku ciagnac na krotko to i naprawic musze switało. Bardziej chodzi mi co moglo sie stac ze lewe mi tylko nie swieci :D a napiecia nie ma tylko na mijania :/ który bezpiecznik, przekaznik? sprawdzic :lol: Z gory dzieki
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator
Model: NA

30 wrz 2016, 11:41

Napraw to jak Bóg przykazał, a nie będziesz ciągnął przewody do akumulatora :facepalm:
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Awatar użytkownika
PR7EMEK
Model: NB FL
Wersja: Sportive

02 paź 2016, 21:26

Babul, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie bezpieczniki są opisane w samej skrzynce, tzn. nad bezpiecznikiem jest skrótowy opis od czego on jest :)
ODPOWIEDZ