Problem po remoncie głowicy, zmiazdzone uszczelniacze
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Model: NA
Witam. Jako że moja mazda (1.6 115ps 1992) potrzebowała remontu, to taki jej zafundowałem. Oddałem do mechanika, serwis bardzo w porządku. Głowica została wyremontowała, było tam planowanie, uszczelniacze zaworowe itd. (jutro się dokładnie dowiem jeżeli będzie to potrzebne co tam było robione). Auto zrobiło już około 3kkm po tym remoncie a w miedzy czasie potrafiła mi zjeść do 2.5l oleju na 900km. Co się później okazało uszczelniacze zostały zmiażdżone. Samochód poszedł na gwarancje i zostały wymienione uszczelniacze na nowe. Teraz jest powtórka z rozrywki, dolałem 2l oleju w przeciągu 800km, tym razem zostały zmiażdżone dwa uszczelniacze. Mechanicy drapią się po głowie, nikt nie ma pomysłu co to jest. Głowica poszła do innej firmy. Dodam jeszcze że czasami ciśnienie oleju skacze tak co 2mm przy stałych obrotach. Może być to pompa oleju? Właśnie mają ją sprawdzać. Pytanie do was, co można jeszcze sprawdzić? Dzieki wielkie!
-
Dobrze że głowica pojechała do innej firmy, może faktycznie zmiażdżyli je przy zakładaniu. Ale dwa razy by popełnili ten sam błąd, ciul to wie
. Olej był uzupełniany. Czekam na dalsze podpowiedzi, dzięki!

-
Wiec było robione tak: remont kompletny całej głowicy, zawory, szlif, pierścienie, planowanie. Powodem była bardzo słaba kompresja na cylindrach, kopcenie z rury itd. Zadzwoniłem do mechanika, podpowiedziałem. Zobaczymy.
-
Uszczelniacze okazaly sie byc zle zalozone przy zakladaniu, zostaly zalozone nowe z innej firmy. Aktualnie zostaly zalozone mocniejsze pierscienie, ktore nic nie daly. No moze oprocz tego ze na zimnym teraz nie kopci, dopiero po rozgrzaniu. Mechanicy DOPIERO teraz szukaja pekniecia bloku.
Cylindrycznosc niby jest w normie, czy przez to moze byc taka konsumpcja oleju?

-
Niestety takich informacji nie posiadam... Jesli blok bedzie caly to sprobuje sie dowiedziec i podam wartosci