Witam
dwa miesiące temu zakupiłam mazde mx5 z przebiegiem 63000 km, teraz na liczniku jest 32480 km!
co jest nie tak??
dziekuje
licznik sie cofa!?!
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
A nie jest przypadkiem czerwona na whitewallach, nie przejawia tendencji do jeżdżenia samopas i nie nazywa się Christine? 

I know I get a lot of stick from the other two idiots about thinking this, but the MX-5 is a car that smiles when you drive it. It wants to be driven, in the way that those husky dogs actually enjoy pulling sledges. - James May
-
Ja wiem, że to rada na poziomie Tech Supportu TPSA, ale może przez przypadek przełączyłaś sobie z licznika przebiegu na licznik pomocniczy, taki który można samemu wyzerować?
- pmcomp
- Model: Inny
- Wersja: BMW Z4 35is Miziak
olga pisze:Witam
dwa miesiące temu zakupiłam mazde mx5 z przebiegiem 63000 km, teraz na liczniku jest 32480 km!
co jest nie tak??
dziekuje
Ja bym sie raczej przejmował jak by było odwrotnie

Ciekawe ce będzie jak dojedziesz do zera:
- przejdzie na minusy

- zostanie na zerze
- przejdzie na 99999 km i znowu zacznie sie cofać.
Ta ostatnia opcja, chyba najbardziej prawdopodobna, jest też najmniej optymistyczna.
Sorry ale ci nie pomogę, za świeży jestem.
Pozdro
pmcomp
(BMW Z4 E89 35is)
(BMW Z4 E89 35is)
A nie wyswietla Ci przypadkiem 3248,0? Jesli tak, to tak jak sugeruje Moondancer po zakupie przelaczylas licznik pokazujacy przebieg calkowity na dzienny i od tamtej pory go nie kasowalas. Nie wiem jak to jest w mx-5, ale zwykle gdzies na tej konsoli z zegarami znajduje sie przycisk lub pokretlo, ktore po nacisnieciu zmienia wyswietlanie z km total na dzienne, przebieg do nastepnej wizyty w serwisie itp.
Sprobuj sie tym pobawic i daj znac czy zadzialalo
Sprobuj sie tym pobawic i daj znac czy zadzialalo

Tym latam dla przyjemności: Saab_olot 9-3 2.0T Maptun (240PS i 355Nm, FWD)
Tym gościnnie: MB E500 4matic (V8, 388KM i 530Nm, 4x4)
A tym za karę: VW Polo 1.4 (90KM i kilka Nm, FWD)
Tym gościnnie: MB E500 4matic (V8, 388KM i 530Nm, 4x4)
A tym za karę: VW Polo 1.4 (90KM i kilka Nm, FWD)
olga, Nowy ma prawdopodobnie rację. Tuż koło licznika kilometrów masz taki mały, czarny przycisk. Naciskając go przełączasz na kolejne funkcje wyświetlacza, które się nazywają zdaje się TRIP A, TRIP B i TOTAL, czy jakoś tak. Ten ostatni to całkowity kilometraż samochodu. Natomiast pierwsze dwa tryby to takie Twoje własne tryby
które możesz wyzerować i dzięki temu możesz np. liczyć sobie długość jakiejś trasy. Przykładowo: wybierasz się w góry, zerujesz sobie taki liczniczek i po dojechaniu na miejsce wiesz dokładnie, ile kilometrów zużyłaś. A po to są dwa, że drugi można zerować np. kiedy tankujesz paliwo i wtedy możesz sobie policzyć, jakie masz zużycie paliwa na 100 km (pod warunkiem, że tankujesz do pełna, oczywiście).
Aha, żeby wyzerwać te liczniki A albo B musisz przejść do danego licznika, po czym jeszcze raz nacisnąć ten czarny guziczek i przytrzymać wciśniętego tak koło sekundy czy dwóch, aż licznik się wyzeruje. Licznika całkowitego oczywiście zerować się nie da

Aha, żeby wyzerwać te liczniki A albo B musisz przejść do danego licznika, po czym jeszcze raz nacisnąć ten czarny guziczek i przytrzymać wciśniętego tak koło sekundy czy dwóch, aż licznik się wyzeruje. Licznika całkowitego oczywiście zerować się nie da

"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno
"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
witam
sprawdzilam,
mam trzy mozliwosci pomiaru:
Trip A
Trip B (liczniki te, jak zauważyła Karolina, pokazują stan do 1000 km)
oraz ODO z wartoscia 32480, wiec zakladam ze jest to calkowity przebieg (ktory jeszcze jakiś czas temu byl 63 000
)
wiec problem jest gdzie indziej,
czy montaż radia mógł spowodować zwarcie i zmianę wartości na liczniku?
bardzo dziekuję za odpowiedzi
pozdrawiam
sprawdzilam,
mam trzy mozliwosci pomiaru:
Trip A
Trip B (liczniki te, jak zauważyła Karolina, pokazują stan do 1000 km)
oraz ODO z wartoscia 32480, wiec zakladam ze jest to calkowity przebieg (ktory jeszcze jakiś czas temu byl 63 000

wiec problem jest gdzie indziej,
czy montaż radia mógł spowodować zwarcie i zmianę wartości na liczniku?
bardzo dziekuję za odpowiedzi
pozdrawiam
Olga
- majk
- Model: NB FL
- Wersja: 1.6 Turbo
Ja nie wiem, za dobrze wam bo sobie NB pokupowaliście i teraz nie wiecie który licznik jest do czego
było NA brać 

Była: MX-5 NA 1992
Była: MX-5 NBFL 2002
Była: MX-5 NB 1999
Była: MX-5 NA 1.8T 1994
Była: MX-5 ND RF 2017
Była: MX-5 NA 1.6 1996
Jest: MX-5 NBFL 2001 1.6T
Była: MX-5 NBFL 2002
Była: MX-5 NB 1999
Była: MX-5 NA 1.8T 1994
Była: MX-5 ND RF 2017
Była: MX-5 NA 1.6 1996
Jest: MX-5 NBFL 2001 1.6T
Ja nie wiem, za dobrze wam bo sobie NB pokupowaliście i teraz nie wiecie który licznik jest do czego było NA brać
Ej moment

NB rulez !

Jest ryzyko - jest przyjemność
olga, ile przejechałaś km przez te 2 miesiące ?
Licznik NB ma kilka ustawień; sam gdy kupiłem swoją przez chwilę bawiłem się różnymi.
Jeżeli nic nie było "grzebane" w liczniku to podłączenie radia nie powinno mieć wpływu na przebieg.
Mam instrukcję do NB, ale niestety dopiero w poniedziałek mogę sprawdzić te ustawienia kilometrów; spróbuj "pobawić" się przyciskiem od licznika, na różnych wyświetleniach przytrzymaj przez kilka sekund i zobacz co będzie.
Licznik NB ma kilka ustawień; sam gdy kupiłem swoją przez chwilę bawiłem się różnymi.
Jeżeli nic nie było "grzebane" w liczniku to podłączenie radia nie powinno mieć wpływu na przebieg.
Mam instrukcję do NB, ale niestety dopiero w poniedziałek mogę sprawdzić te ustawienia kilometrów; spróbuj "pobawić" się przyciskiem od licznika, na różnych wyświetleniach przytrzymaj przez kilka sekund i zobacz co będzie.