Mazda ma fochy, problem z odpalaniem i obrotami

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Marchewa666

18 lip 2014, 23:19

Witam.
Ostatnio na warsztat zawitała Mazda MX5 (1999r, jutro dokładnie sprawdzę), 1,6 albo 1,8 DOCH (nie pamiętam już dokładnie, raczej 1,8 dwuwałek). Problem-z początku elektryka. Dużo z tych mazd miało problem z immobilaiserem, tu było podobnie. Mazda po kapitalce nie odpalała. Dużo rzeczy już wymienionych, sterownik immobilisera, czujniki położenia wału/wałka rozrządu i pare rzeczy jeszcze. Mazda w końcu zaczęła odpalać na innej kostce stacyjki. Ale na luzie przekroczy 6krpm i pada, i już nie odpali do czasu odłączenia jednej fajki, na 3 cyl zapali normalnie, zgaśnie, wkłada się czwartą fajkę i wszystko normalnie chodzi. Czasem gubi iskrę i ogólnie jaja. Wszystkie przekaźniki i bezpieczniki posprawdzane, a to nadal nie to. Po kapitalce-warto dodać-jaja z rozrządem (remont robiony u innego mechanika, od którego przyjechał i już nie odpalała), po przestawieniu kółek na wałkach, zgodnie ze znakami, mazda zrobiła progress i zaczęła lepiej reagować na gaz, ale nadal gaśnie... Także oprócz pomocy co do elektryki, prosiłbym o jakieś schematy, nie wiem czy wałki nie są przypadkiem pozamieniane z ssącego na wydechowy i odwrotnie, minimalna różnica między nimi jest, więc to raczej istotne.
Awatar użytkownika
grzes
Model: NA
Wersja: 93' LE
Kontakt:

21 lip 2014, 17:29

Bede upierdliwy i napisze:

Szkoda mi wlasciciela ktory wybral wasz warsztat.
Trzecia woda po kisielu a Ty pytasz jaka byla pierwsza salaterka.

Nie sadze zeby ktos mial zdrowie zeby szukac zdalnie przyczyn dla obecnego stanu rzeczy.
Ale moze sie myle i nie wszyscy w poniedzialek maja takie odczucia jak ja:)
Gdzie ten warsztat skoro"skąd" wstyd Ci bylo uzupelnic?
NA BRG 95'/ NA 93’/ 95' 1.8T/ Rx8 HP/ NC 1.8+/ Rx8 HP/NB Mazdaspeed 300+/ Rx8 40th /ND SkyFreedom / Rx8 R3/ ND Sky RF AT+
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
Marchewa666

21 lip 2014, 21:08

A bądź se upierdliwy. Co możemy na to poradzić że ktoś zabrał się za coś, czego nie umiał zrobić a my musimy poprawiać. Wstyd mi nie jest, nie zajmujemy się na codzień Mazdami z problemami w elektryce, ba, immobiliserami itp, elektrykę ogółem tak, ale częściej w europejskich autach.
Napisałem tak bo po prostu brakuje nam już pomysłów, wszystko posprawdzane, przekaźniki, przejścia elektryczne, kostki stacyjki, czujniki położenia wału i wałka.
Mamy już progress, mazda w miare normalnie odpala, ale znowu po przekroczeniu 6krpm gaśnie. Gaśnie i gubi iskrę.

Co do właściciela, wcześniej wybrał warsztat, w którym zrobili mu generalny remont-takie dostaliśmy informacje, później okazało się że to tylko pierścienie, generalka ciut słaba. A mx5 kopci jak jacht, olej wpierdziela jak głupia. Właściciel ma to na własne życzenie ;)
ODPOWIEDZ