toczenie z oporem?
słabo idzie na luzie
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Poradźcie proszę, czemu lekka mx-5tka słabo się toczy? tarcie klocków o tarcze czy coś innego? zauważyłem, że moja toyota sama toczy się na lekkim spadku przed garażem, a MX-5 - nie. W tym samym miejscu z górki gdzie toyota na luzie rozpędza się, to mx-5 nieco zwalnia. Nie grzeją się tarcze. Gdzie może tkwić przyczyna oporów? niezależnie od wył/włącz. silnika.
"młodość to poczucie otwartości życia" L.Kołakowski
-
- Model: NA
- Wersja: 1.6
Wydaje mi się, że to normalne. W mojej też mam wrażenie, że powinna na luzie "kulać" się lepiej. Spowodowane jest to moim zdaniem budową układu przeniesienie napędu tj. odcinka dyferencjał->osie->koła. W samochodzie przednionapędowym układ jest znacznie prostszy i wskutek tego ma mniejsze tarcie i opory.
Sprawdzić możesz też czy przypadkiem nie masz luzów/wycieków na łożyskach półosi w dyferencjale.
Sprawdzić możesz też czy przypadkiem nie masz luzów/wycieków na łożyskach półosi w dyferencjale.
Zaintrygował mnie temat...
U mnie nie zauważyłem jakiś większych oporów, moja się kula nawet na najmniejszym spadku... Jeszcze jutro w miarę możliwości ocenię sprawę, mogę od razu powiedzieć, że np na podjeździe lekko się kula. Na światłach gdy jest niezauważalny spadek muszę hamulec trzymać bo zjeżdża...
U mnie nie zauważyłem jakiś większych oporów, moja się kula nawet na najmniejszym spadku... Jeszcze jutro w miarę możliwości ocenię sprawę, mogę od razu powiedzieć, że np na podjeździe lekko się kula. Na światłach gdy jest niezauważalny spadek muszę hamulec trzymać bo zjeżdża...
110@???KM
134@???Nm
134@???Nm
-
- Model: NA
weberski, ja z poczatku tez miałem takie wrażenie że coś słabo sie toczy.
Po jakimś czasie uzmysłowiłem sobie, że tak naprawdę bardziej czuć prędkość w MX5 niż np w Clio którym również śmigam. Popatrz na prędkościomierz gdy dasz na luz w swojej Toyocie i mx5 na tej samej drodze i przy tej samej prędkosci.
Ja gdy jest lekko z górki, choć nawet nie widać (np światła) to też się staczam i trzeba trzymać na hamulcu.
A jak po przetestowaniu tak jak mówię wyjdzie Ci że sie znacznie słabiej toczy auto, to wypadało by zacząć od sprawdzenia łożysk.
Po jakimś czasie uzmysłowiłem sobie, że tak naprawdę bardziej czuć prędkość w MX5 niż np w Clio którym również śmigam. Popatrz na prędkościomierz gdy dasz na luz w swojej Toyocie i mx5 na tej samej drodze i przy tej samej prędkosci.
Ja gdy jest lekko z górki, choć nawet nie widać (np światła) to też się staczam i trzeba trzymać na hamulcu.
A jak po przetestowaniu tak jak mówię wyjdzie Ci że sie znacznie słabiej toczy auto, to wypadało by zacząć od sprawdzenia łożysk.
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
weberski, moze po prostu zapiekly ci sie tuleje w zaciskach? Pohamuj troche (najlepiej bardziej niz troche) i sprawdz, ktora felga jest najcieplejsza (temp. na kolach jednej osi powinna byc taka sama), wyjmija zacisk,wyczysc tulejki, posmaruj pasta miedziowa wutha i voila
30 minut roboty i problem z glowy, czesto w mx'ach zdarzaja sie takie rzeczy.

OK, zacznę od tarcz/hamulców, łożyska trudniej sprawdzić pewnie, chociaż w innych autach zaczynają buczeć wpierw niż hamować.
Z dyferencjałem - to przekonuje mnie.
Czy w dyfrze po 80k km (o ile przebieg uczciwy) może się zlasować olej? auto ma 5 lat.
Dzięki wszystkim za rady!
Z dyferencjałem - to przekonuje mnie.
Czy w dyfrze po 80k km (o ile przebieg uczciwy) może się zlasować olej? auto ma 5 lat.
Dzięki wszystkim za rady!
Fiveopac pisze:posmaruj pasta miedziowa wutha
czytalem, ze odradza sie stosowanie miedziowych past do hamulcow z abs`em :neutral:
co do oleju - ja wymienilem ale jednoczesnie w skrzyni, wiec nie wiem czy jest jakas roznica

- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
R.E.D. pisze:czytalem, ze odradza sie stosowanie miedziowych past do hamulcow z abs`em :neutral:
Eee? To znaczy ze maja pracowac na sucho? Mialem 2 auta z abs i wszystki byly smarowane miedziowa pasta i dzialaly idealnie. To siakis miejski mit