snafu pisze:i tu jest cały mykłożysko oporowe zazwyczaj hałasuje włśnie w pozycji neutralnej a uspokaja się gdy wciskamy pedłą sprzęgła i wysprzęglamy skrzynie
Padajace lozysko oporowe czuc na pedale sprzegla i je slychac

snafu pisze:łożysko oporowe gdy dobiega jego kres wywala cały smar na zewnątrz a ten co zostaje jest mocno spieczonyprzez co łożysko obraca się ciężej, na luzie ociera o słoneczko i wydaje charakterystyczny pisk, wystarczy dotknąć pedału by pisk ustał
Faktycznie, mzoe sie tak zdarzyc, ale jak wspomnialem byloby ten stan baaardzo czuc i slychac podczas wyciskania

przemasi pisze:To właśnie miałem na myśliale czasami jak jest źle sprzęgło ustawione, to też jest taki efekt, ale nie wiem, czy występuje w wersji ze sprzęgłem hydraullicznym w mx5
Jest regulacja przy pedale, ale nie slyszalem,zeby ktokolwiek krecil ta srubka

Ja również mam pytanie odnośnie sprzęgła, wydaje u mnie śmieszne dźwięki...
Sytuacja wygląda tak: gdy zostawić auto na jałowym i wysprzęglone, spod auta (na moje ucho właśnie gdzieś z okolic skrzyni) dochodzi taki lekko piszczący dźwięk, podobny do piszczenia paska klinowego tylko że cichszy. Wystarczy jednak nogą delikatnie dotknąć pedału sprzęgła tab by wcisnąć je jakieś 5mm w dół i piszczenie momentalnie ustaje.
Takie jakby "ćwierkanie" ? Ponoc likwiduej sie to smarujac dzwigienke (pręcik) miedzy pedalem sprzegla a serwo.