@Spaniard Oczywiscie ze waga ma znaczenie, mozna nawet policzyc jakie ma znacznie, troche wyzej Terminator to policzyl. Wielkosc roznicy energii na osi dla kol z plusminus 2-3kg na kole, jest zaniedbywalna. Nie wiem czy jestes kosmita czy jak, ale zeby czuc takie roznice to musialbys miec cialo zdolne do odczuwania, przykladowo, roznic na poziomie 0.1C temp zewnetrznej.Spaniard pisze: ↑07 kwie 2022, 9:23Waga felgi, waga opony, mieszanka, bieżnik, ciśnienie, szerokość opony nawet w tym samym rozmiarze... Do tego jeszcze temp. powietrza, ciśnienie atm., wilgotność, paliwo i pewnie sporo więcej. Zmiennych jest multum i spore pole do zmyłki wyników.
W przypadku osiągów liczy się waga koła na osi napędowej. Nie jestem fizykiem, dlatego proszę się nie śmiać ze słownictwa tylko merytorycznie poprawić, ale chyba zgadzamy się, że wprawienie z tą samą siłą w ruch obrotowy koła lżejszego przy ceteris paribus, będzie skutkować jego "łatwiejszym" rozpędzeniem a przy hamowaniu (oś przednia), łatwiejszym zatrzymaniem.
Z jakiegoś powodu producenci robią lżejsze felgi, tak samo w sporcie używa się felg nawet z mieszanki magnezowej które ważą po 4 kg. No coś w tym musi być.
Na drodze 1kg na kole przy ceteris paribus raczej się nie odczuje. 2kg i więcej dla mnie osobiście jest odczuwalne.

@Sun Wiekszosc OEM felg na allegro wazy tyle co OEM. Plus minus 1kg. Jak jakas felga wazy 2kg mniej niz standard OEM, to juz wolaja za to srogie PLN.
np - viewtopic.php?p=553502#p553502