irakleo pisze:W pierwszych NA 1,6 wszystko jest inne i trzeba zmieniać wraz z wałem i półosiami. Zanim tak właśnie zrobiłem miałem przez jakiś czas VSLD które do pierwszych NA pasuje P&P
to wiem.
irakleo pisze:Następnie wstawiłem do siebie Torsena z NA 1,8 wraz z wałem i półosiami. NB i NBFL mają półosie, dyferencjały i wały identyczne jak NA 1,8, wyjątkiem jest NBFL w automacie jaką posiadam.
to się nie zgadza tak do końca, bo w NA występuje na pewno wersja dyfra z torsenem który ma półosie "skręcane",
tutaj fotka:

ten po lewej.
kwestia tylko taka, czy te składane półosie coś wnoszą w zmianę wymiarową dyfra, czy nic.
natomiast w NB takiej wersji już nie ma, pół ośki w całości bez "składania" przy dyfrze.
czy to coś w ogóle zmienia, te półośki, tego nie wiem, nie zamierzam montować OBX-a, chodzi mi tylko o usystematyzowanie faktów.
Osobiście skłaniam się ku opcji: próba montażu wkładu torsen nie koniecznie pochodzenia miatowego, jeżeli taka opcja jest nie możliwa z względów konstrukcyjnych i braku spasowania do obudowy, wtedy muszę przejść na dawcę pochodzenia mazdowego, najprościej NA/NB, tylko dalej nie wiem, czy dyferencjał 1.8 otwarty przyjmnie sam wkład z torsenem z NA/NB, a może inaczej, czy cały dyfr LSD z NA/NB będzie p&p z moimi półośkami/wałem, czy sytuacja jest taka sama jak w przypadku kompletu 1.6 = też swapujemy.
dobra, plan jest taki, rozbiorę otwarty dyf z NA 1.8, zobaczymy jak w miejsce otwartego mechanizmu wpasuję się chociażby torsen pochodzenia EVO, akurat do takich mam dostęp bo leży kilka w robocie zgruchotanych, zobaczymy czy "torsen jakiś tam = torsen do miaty", o ile obudowa z otwartym mechanizmem przyjęła by w ogóle torsena miatowego do siebie.