[połączony] Świece zapłonowe do MX-5

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
misiekrk
Model: NA
Wersja: NA6 115

11 lip 2017, 12:35

hej,
mógłby ktoś jasno napisać czy Denso K16TT będzie ok do NA 1,6 115? Jazda na codzień, czasem do czerwonego pola plus weekendowe wypady w góry po zakrętach. Zero jazdy torowej. Do tej pory jeździłem na NGK BKR6 i chciałbym sprawdzić Denso. Wypowiedzi z tego wątku plus różne dane w katalogach trochę mi namieszały w kwestii wyboru ciepłoty świecy w moim silniku i nie wiem czy iść w K16 czy K20... W manualu od mojego auta z 1993r mam BKR5, BKR6 i BKR7 :lol:
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

04 cze 2018, 7:22

mialem ostatnio problemy z odpalaniem (dluuuugo trzeba bylo krecic) a i na niskich i srednich obrotach auto bylo niechetne do jazdy. Zorientowalem sie ze swiece maja juz 25kkm. Wymienilem - znowu Denso K20TT - pomoglo ;)

Bardzo przegiałęm z terminem?
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

04 cze 2018, 10:55

Alex pisze:mialem ostatnio problemy z odpalaniem (dluuuugo trzeba bylo krecic) a i na niskich i srednich obrotach auto bylo niechetne do jazdy. Zorientowalem sie ze swiece maja juz 25kkm. Wymienilem - znowu Denso K20TT - pomoglo ;)

Bardzo przegiałęm z terminem?

interwał wymiany w mojej instrukcji dla Twojego silnika jest podany 25 tys mil. Internety mówią 20 tys km (wydaje się trochę mało)
U siebie wymieniłem świece (były założone oryginalne) po przebiegu 60tys mil i nie było śladu zużycia na nich.
ODPOWIEDZ