Pocenie sie bagaznika

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
tmx89
Model: NA

09 mar 2010, 23:04

Witam . Moj problem ( i innych uzytkownikow tez ) z ktorym walcze od kupna auta to pocenie sie bagaznika... Wykladzina byla wyprana a dalej sie poci ... Nie wiem czy to jest spowodowane odprowadzeniem oparow z akumulatora czy moze nieszczelnoscia ukladu wydechowego . Pocenie bagaznika objawia sie dziwnym smarem ( tluszczem ) na rzeczech ktore w nim leza...Mysle tez na wywierceniem jakiejs dziurki ktora moze odpowietrzy bagaznik ... bo juz naprawde mi brak pomyslow HELP
Obrazek
Obrazek
DieSpinnePL

09 mar 2010, 23:28

do prania zdejmowałeś wykładzinę? Nie było w jednym miejscu więcej tego zanieczyszczenia, żeby zlokalizować skąd ono się bierze ?
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

10 mar 2010, 7:59

tmx89 pisze:Pocenie bagaznika objawia sie dziwnym smarem ( tluszczem ) na rzeczech ktore w nim leza...Mysle tez na wywierceniem jakiejs dziurki ktora moze odpowietrzy bagaznik ... bo juz naprawde mi brak pomyslow HELP

Czy masz w bagazniki jakies maty bitumiczne? ew mata bitumiczna podklejona filcem? Jesli tak to wydzila sie z nich ze starosci smoła/olej/tłuszcz nazwij to jak chcesz :P mam tak pod tylnim siedzeniem w lagunie i dlugo nie moglem dojsc skad tam to mazidło sie bierze.
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
Awatar użytkownika
tmx89

10 mar 2010, 8:21

DieSpinnePL pisze:do prania zdejmowałeś wykładzinę? Nie było w jednym miejscu więcej tego zanieczyszczenia, żeby zlokalizować skąd ono się bierze ?

przewaznie poci mi sie w tym zaglebieniu , gdzie jest trojkat apteczka itp, zawsze wszystko jest umazane brazowa mazia ...

Fiveopac pisze:Czy masz w bagazniki jakies maty bitumiczne? ew mata bitumiczna podklejona filcem? Jesli tak to wydzila sie z nich ze starosci smoła/olej/tłuszcz nazwij to jak chcesz mam tak pod tylnim siedzeniem w lagunie i dlugo nie moglem dojsc skad tam to mazidło sie bierze.

No wlasnie jak kupilem auto to pod ta wykladzina nie mialem zadnego filca a z tego co wiem powinnen byc , byl za to jakis stary silikon ktory wydrapalem i zabezpieczylem przed dalszym poceniem bo myslalem ze to on sie poci. Wykladzina tez byla podklejona tak jakby silikonem ale bardzo dokladnie to zdrapalem i dalej nic ... nie jest to czasem jakas skraplajaca sie wilgoc czy cos ?? chcialbym sie wrescie z tym jakos uporac ;/
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Kontakt:

10 mar 2010, 9:06

No wlasnie jak kupilem auto to pod ta wykladzina nie mialem zadnego filca a z tego co wiem powinnen byc , byl za to jakis stary silikon ktory wydrapalem i zabezpieczylem przed dalszym poceniem bo myslalem ze to on sie poci. Wykladzina tez byla podklejona tak jakby silikonem ale bardzo dokladnie to zdrapalem i dalej nic ... nie jest to czasem jakas skraplajaca sie wilgoc czy cos ?? chcialbym sie wrescie z tym jakos uporac ;/

Ale to ni o filc chodzi tylko o bitum - taką twardą smołe. Zobacz czy wykaldzina bagaznika nie jest od spodu nią podklejona. Z reguly z wierzchu jest material a od spodu nieprzemakalny bitum/guma.
Less roof, more fun!
Obrazek
Awatar użytkownika
tmx89

10 mar 2010, 9:10

Fiveopac pisze:Ale to ni o filc chodzi tylko o bitum - taką twardą smołe. Zobacz czy wykaldzina bagaznika nie jest od spodu nią podklejona. Z reguly z wierzchu jest material a od spodu nieprzemakalny bitum/guma

no byl ale zdrapalem i z wykladziny i z blachy ... a wykladzine wypralem normalnie karcherem i w pralce i dalej sie poci ... ;/
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Kontakt:

10 mar 2010, 9:14

Wyjmij tapicerke z bagaznika i zobacz czy nadal ci sie poci heheh ;)
Less roof, more fun!
Obrazek
Dizajer
Kontakt:

10 mar 2010, 10:08

tez stawiam na ten bitum, pewnie nie masz osłony nad tłumikiem i od jego ciepła podgrzewa sie podłoga bagażnika topiąc te masę bitumiczną
Awatar użytkownika
tmx89

10 mar 2010, 13:57

Fiveopac pisze:Wyjmij tapicerke z bagaznika i zobacz czy nadal ci sie poci heheh

no poci sie poci ;/

Dizajer pisze:tez stawiam na ten bitum, pewnie nie masz osłony nad tłumikiem i od jego ciepła podgrzewa sie podłoga bagażnika topiąc te masę bitumiczną

a oslone tlumika mam ... to moze tlumik mam gdzies od gory nieszczelny ?? jset taka opcja ??
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tmx89

11 mar 2010, 20:53

??
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tmx89

03 lip 2010, 12:45

??
Obrazek
Obrazek
Skrzypul

03 lip 2010, 14:50

wjedz najlepiej na kanał kawałkiem szmaty zatkaj wydech i jak się dobrze wsuchasz i przyłozysz ręke bedziesz wiedział czy szczelny czy nie tylko staraj się to robić na zimnym silniku ...... sprawdzone na paru autach :wink:
SUZUKI GSX-R 2002R
A TERAZ YAMAHA R1 2003R
soprano131

04 lip 2010, 3:21

to ja CI powiem zebys sprawdzil odpraowywanie z akumulatora oparow, sprawdz czy wezyki masz podlaczone do akumulatora czy nie sa zatkane. to jest jedyny powud ktory powoduje to pocenie, u mnie po przeczyszczeniu i podlaczeniu nie ma zadnego nawet najmniejszego oznaku mazi.
Awatar użytkownika
tmx89

04 lip 2010, 17:19

no mam podlaczone juz wezyki nowe :) od dawna i dalej sie troche poci no chyba ze wykladzina nasiakla i teraz oddaje to wszystko ;/
Obrazek
Obrazek
soprano131

07 lip 2010, 11:48

no to zrob tak jak kolega mowi;, wyciagnij wykladzine i sprawdz czy sie dalej poci:)
Awatar użytkownika
tmx89

07 lip 2010, 11:56

no jakby mniej :) a wykladzine wypralem z tego wszystkiego zobaczymy jak bedzie :)
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ