Hej, panowie i panie.
Kupiłem sprężyny Eibach do swojej kozy MX5 NC 2011.
Wymieniłem dopiero przednie. Dość szybko poszło i bez przygód. Amortyzatory zostały seryjne czarne.
Śruby górnego i dolnego wahacza i śrubę dolnego mocowania amortyzatora zostawiłem luźno.
Postawiłem auto kołami na ziemi.
Gleba śliczna w porównaniu do kozy.
Tylko matematyka mi się teraz nie zgadza.
Na seryjnych sprężynach odległość od środka piasty do rantu nadkola wynosiła 37 cm. Po wymianie wyszło 32 czyli auto siadło 5 cm.
Sprężyny natomiast powinny obniżyć auto o Ok 3,5 cm czyli po wymianie powinno być 33,5 cm.
Teraz pytanie.
Zostawić tak jak jest i dokręcić śruby od tulei czy ustawić na 33,5?
Tylko wtedy nie będzie to wartość spoczynkowa dla tulei i będą już lekko naprężone.
[NC] Wymiana sprężyn
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- meewosh
- Model: ND
- Wersja: 2.0 '15
Może wcześniej wahacze były skręcone "w powietrzu"?
U mnie zawsze przód mniej siadał niż tył i to w NB i NC.
Weź pod uwagę ze to jeszcze zazwyczaj siada po paru dniach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
U mnie zawsze przód mniej siadał niż tył i to w NB i NC.
Weź pod uwagę ze to jeszcze zazwyczaj siada po paru dniach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Ustawiłem geometrię na sznurek. Okazało się, że po wymianie sprężyn koła pochyliły się mocno i zrobiły się bardzo zbieżne na tyle i rozbieżne na przodzie.
Teraz wysokość zmieniła się na 34 cm z tylu i na 33 z przodu. Na takiej skręciłem wszystkie śruby.
Teraz wysokość zmieniła się na 34 cm z tylu i na 33 z przodu. Na takiej skręciłem wszystkie śruby.
Hej, mieszkam w dojczlandi, kraju zakazów i pozwoleń, dlatego nic co „custom made” nie wchodzi w grę, ale dzięki za propozycje
Czekam na dostępność amortyzatorów Koni, także na ten moment padło na taki setup (ze sprężynami Eibacha)
Btw. wie ktoś czy mocowania górne amortyzatorów przednich są takie same w NC i ND?

Czekam na dostępność amortyzatorów Koni, także na ten moment padło na taki setup (ze sprężynami Eibacha)
Btw. wie ktoś czy mocowania górne amortyzatorów przednich są takie same w NC i ND?