EGR
zostawić czy wywalić
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Tak się ostatnio zastanawiałem czy nie wywalić tego zaworu, jedna z pewnych korzyści to że nie zasywia kolektora dolotowego, no i że jak już po doświadczeniach innych nie ma błedu w kompie jak go wywalimy. Czy jeżeli go się pozbędziemy to możemy liczyć np na mniejsze spalanie i jakiś mały konik. Ma ktoś jakieś może już doświadczenie z tym tematem.
Raczej nic się nie zmieni poza mniejszym zawalaniem kolektora
Koniki uzyskiwało się w nissanach - tam EGR ładnie przyblokowywał silniczek - nie zauważyłem jakichkolwiek zmian po wywaleniu

Koniki uzyskiwało się w nissanach - tam EGR ładnie przyblokowywał silniczek - nie zauważyłem jakichkolwiek zmian po wywaleniu

110@???KM
134@???Nm
134@???Nm
-
:neutral: a ja pierwsze slysze o EGRze w benzynie w dieeslu tak ale w benzynie moze kiepski ze mnie mechanik i tyle
EGR w benzynie norma xD miałem go nawet w micrze z 92 roku:)
w sumie w benzyniakach EGR do szcześcia nie potrzeny robi tylko za psełdo ekologie
zaś Diesel to już zupełnie inna liga, przez to że pracuje głównie na ubogich mieszankach wytwarza duzo rakotwórczych tlenków azotu zaś EGR skutecznie pomaga je redukować
w sumie w benzyniakach EGR do szcześcia nie potrzeny robi tylko za psełdo ekologie

zaś Diesel to już zupełnie inna liga, przez to że pracuje głównie na ubogich mieszankach wytwarza duzo rakotwórczych tlenków azotu zaś EGR skutecznie pomaga je redukować

Mazda mx5 NB 1,8 00r
-
no ale w benzynie, po co EGR (Exhaust Gas Recirculation - recylkulacja spalin) w benzynie skoro nie jest tak szkodliwa jak ON a tymbardziej w samochodzie z 92 roku gdzie wtedy w benzyniakach juz w wiekszosci bylo EURO3, no mniejsza musze sie doksztalcic moze tylko, wracajac do tego czy cos da czy nie no to wedlug mnie to plus bo spaliny sie nei dostaja do kolektora ssacego o za tym idzie czystsza mieszanka + temperatura mieszanki jest nizsza a wiec wiecej mozna jej zmiescic w cylindrze
dobrze mowie?
dobrze mowie?
Krystian i Snafu, prośba o poszanowanie dla języka narodowego i innych użytkowników forum. Poproszę o edycję postów i poprawienie błędów. Polskie znaki są również po to, aby je używać. Z góry dziękuję.