A jaki tu jest dystans założony?pistenbully pisze: ↑10 sie 2022, 19:51Są gusta i guściki, możecie wyrobić sobie zdanie patrząc na before i after w tym temacie:
Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- pistenbully
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 10th Anniversary
To pytanie do @Sachim , bo to jego Anni się tak błyszczyScyzor pisze: ↑11 sie 2022, 7:46A jaki tu jest dystans założony?pistenbully pisze: ↑10 sie 2022, 19:51Są gusta i guściki, możecie wyrobić sobie zdanie patrząc na before i after w tym temacie:

- tomasz01
- Donator
- Model: NA
Nie no - jasna sprawa, każdy sam wie najlepiej co Mu odpowiada, ja tylko zwracam uwagę na ten szczegół.pistenbully pisze: ↑10 sie 2022, 19:51
@Scyzor
Są gusta i guściki, możecie wyrobić sobie zdanie patrząc na before i after w tym temacie:
viewtopic.php?t=32738
![]()
Ja u siebie w NA kiedyś taki zabieg poczyniłem i w mojej opinii wyglądało to gorzej niż seria.
Po obejrzeniu zdjęć z linka swoją opinię podtrzymuję również w przypadku NB

- niezalogowany
- Model: NC
- Wersja: szybki ponton
Panowie, trochę mi ruda podżera miejscami mój ponton, więc muszę się zabrać za "zaprawki". W planach zdarcie do żywego, rust converter, podkład no i oczywiście baza i klar. To ostatnie z uwagi na warunki w puszce...
I tu pojawia się pytanie: Czy lepiej kupić ori mazdowe spraye, czy dobrać kolor w mieszalni?
Czy dobrze mi się wydaje że ori spraye są dobrane pod kolor raczej nowego auta, a mieszalnia dobierze mi kolor zgodny z rzeczywistością na aucie?
I tu pojawia się pytanie: Czy lepiej kupić ori mazdowe spraye, czy dobrać kolor w mieszalni?
Czy dobrze mi się wydaje że ori spraye są dobrane pod kolor raczej nowego auta, a mieszalnia dobierze mi kolor zgodny z rzeczywistością na aucie?
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
Mieszalnia dobierze kolor wg wzornika czyli tak jak do nowego auta. No chyba że faktycznie powiedzą ci żebyś przyszedł z lakierowanym elementem. Wyciągną lampę i przygotują próbne natryski na wytłoczkach - słyszałem że tak się robi ale nigdy nie spotkałem nikogo kto by faktycznie tak robiłniezalogowany pisze: ↑11 sie 2022, 19:10Panowie, trochę mi ruda podżera miejscami mój ponton, więc muszę się zabrać za "zaprawki". W planach zdarcie do żywego, rust converter, podkład no i oczywiście baza i klar. To ostatnie z uwagi na warunki w puszce...

Jak drzesz rudą do gołego metalu to nie używaj konwertera - nie będzie się trzymał czystego metalu.
- niezalogowany
- Wersja: szybki ponton
- tomasz01
- Donator
Nie no - jak pojedziesz do dobrej mieszalni to dobiorą dokładnie pod kolor tego co masz na samochodzie, niezależnie od koloru fabrycznego.
Miałem NA polakierowaną w kolor niefabryczny i jeszcze do tego z klarem to w naprawdę dobrej mieszalni dobrali perfekcyjnie - a nie mieli pojęcia co jest na samochodzie...
Miałem NA polakierowaną w kolor niefabryczny i jeszcze do tego z klarem to w naprawdę dobrej mieszalni dobrali perfekcyjnie - a nie mieli pojęcia co jest na samochodzie...
- Hookie
- Donator
- Wersja: 2.0T
Halogeny OEM w NBfl -> żarówka to H3? Żeby wymienić nałatwiej odpiąć fragment nadkola?
2011-12: NB 1.8 '98 10th Anni 2260 - Miatulka
2013: NA 1.6 '90 - Babcia
2015-17: NBfl 1.6 '04 - Furia
2019: NBfl 1.8 '01 - Hejka 2.0
2018-22: ND 2.0 '16 Club - Kocur
2022-25: NBfl 1.8 '03 - Żaba
2025-? NC 2.0T '06 - 7
2013: NA 1.6 '90 - Babcia
2015-17: NBfl 1.6 '04 - Furia
2019: NBfl 1.8 '01 - Hejka 2.0
2018-22: ND 2.0 '16 Club - Kocur
2022-25: NBfl 1.8 '03 - Żaba
2025-? NC 2.0T '06 - 7
- janux
- Donator
- Wersja: Sport
Ja jak potrzebowałem koloru żeby pomalować ducktaila to zostawiłem klapkę wlewu paliwa w mieszalni na kilka godzin i dobrali mi kolor bardzo dobrzeniezalogowany pisze: ↑11 sie 2022, 19:10Panowie, trochę mi ruda podżera miejscami mój ponton, więc muszę się zabrać za "zaprawki". W planach zdarcie do żywego, rust converter, podkład no i oczywiście baza i klar. To ostatnie z uwagi na warunki w puszce...
Podobno jest gdzieś na forum temat o tym ale grzebię i nie mogę znaleźć
Ma ktoś może link to posta o przerabianiu jednego ze świateł cofania na przeciwmgielne? Po 8 latach wypadało by w końcu to zrobić 

"Enjoy little things"
Odziedziczyłem po poprzednim właścicielu urwaną „szpilkę osłony skrzyni biegów” (Brace bar, under floor chassis cross member) w NBFL Sportive. Pytanie:
Czy to jest wykręcana szpilka? Wtedy można spróbować ją wykręcić.
Czy też to szpilka nie wykręcana?
Co wtedy radzicie? Próbować spawać?
Dzięki za porady.
W załączeniu zdjęcie urwanej szpilki, drugiej strony osłony oraz poglądowe zdjęcie osłony
Dzięki za porady.
W załączeniu zdjęcie urwanej szpilki, drugiej strony osłony oraz poglądowe zdjęcie osłony
- Załączniki
-
- 5EE75517-330B-4767-AA15-C79FECB28971.jpeg (168.93 KiB) Przejrzano 2130 razy
-
- 221CA1E1-11AB-4ABA-BD99-0CFE25E16E6E.jpeg (1.8 MiB) Przejrzano 2130 razy
-
- 47A10B92-F3E0-459E-BB53-64DBC59AC1D1.jpeg (1.59 MiB) Przejrzano 2130 razy
- pistenbully
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 10th Anniversary
Kochani wszechwiedzący jedno z moich aut dziś od rana ma nową szybę czołową. W ramach zaleceń pokontrolnych usłyszałem żeby przez 2 dni nie myć SZYBY, a chciałbym możliwie szybko położyć na niej warstwę hydrofobową. Czy nie mycie wynika z braku chęci do kontaktu z wilgocią czy też tej szyby po prostu nie należy dotykać i naciskać?
-
- Donator
Musisz poczekać aż klej zwiąże IMO chodzi o to żeby nie dotykaćpistenbully pisze: ↑25 sie 2022, 15:51Kochani wszechwiedzący jedno z moich aut dziś od rana ma nową szybę czołową. W ramach zaleceń pokontrolnych usłyszałem żeby przez 2 dni nie myć SZYBY, a chciałbym możliwie szybko położyć na niej warstwę hydrofobową. Czy nie mycie wynika z braku chęci do kontaktu z wilgocią czy też tej szyby po prostu nie należy dotykać i naciskać?
-
- Donator
Z tego co pamiętam to trzeba to wspawać od strony kabiny po demontażu fotela i dywanówniuniek28 pisze: ↑23 sie 2022, 19:50Odziedziczyłem po poprzednim właścicielu urwaną „szpilkę osłony skrzyni biegów” (Brace bar, under floor chassis cross member) w NBFL Sportive. Pytanie:
Dzięki za porady.
Mam wrażenie, że ostatnio ten hak zrobił się głośniejszy niż był wcześniej. Przy końcowej fazie zamykania dachu, hak "klika (1x)" dosyć głośno, mam wrażenie że wcześniej, w ogóle nie było go słychać. Sprawdziłem na oko cały mechanizm, łącznie z linką i jest OK. Czy coś tam trzeba przesmarować? 
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Kto na forum zajmuje się odbudową podwozi samochodowych (wspawanie elementów podłogi)? Potrzebny kontakt (nie dla mnie), najlepiej na Śląsku ale niekoniecznie.
Pytanko 
Mam taką dziwną przypadłośc w swojej NB ‘99. Coś się dzieje z kierunkowskazami.
Raz działają, a raz nie.
Przykład:
Jade sobie jadę, dojeżdżam do świateł. Chce skręcić, włączam kierunkowskaz. Działa przez 5-10 sekund i nagle przestaje. Awaryjne wtedy też nie działają. Potem ruszam, przejadę kawałek i kierunkowskazy działają znowu. I tak w kółko.
Chyba można wykluczyć bezpieczniki skoro czasem działają. Co to może być?
Dodam, że auto w tym roku przechodziło komplety SWAP silnika, więc wszystko było rozebrane

Mam taką dziwną przypadłośc w swojej NB ‘99. Coś się dzieje z kierunkowskazami.
Raz działają, a raz nie.
Przykład:
Jade sobie jadę, dojeżdżam do świateł. Chce skręcić, włączam kierunkowskaz. Działa przez 5-10 sekund i nagle przestaje. Awaryjne wtedy też nie działają. Potem ruszam, przejadę kawałek i kierunkowskazy działają znowu. I tak w kółko.
Chyba można wykluczyć bezpieczniki skoro czasem działają. Co to może być?
Dodam, że auto w tym roku przechodziło komplety SWAP silnika, więc wszystko było rozebrane

Czy wymieniacie profilaktycznie (po 10 latach) płyn wspomagania (nic się u mnie nie dzieje niedobrego)? W instrukcji napisane jest, że nie ma takiej konieczności. Jaki płyn zastosować: Dextron III, Mobil ATF 320, Mazda ATF M III czy może jeszcze coś innego (może być polski producent)?
-
- Donator
Ja w nbfl wymieniłem bo się zaczął pienićmonkahead pisze: ↑20 wrz 2022, 17:35Czy wymieniacie profilaktycznie (po 10 latach) płyn wspomagania (nic się u mnie nie dzieje niedobrego)? W instrukcji napisane jest, że nie ma takiej konieczności. Jaki płyn zastosować: Dextron III, Mobil ATF 320, Mazda ATF M III czy może jeszcze coś innego (może być polski producent)?
Dzisiaj wymieniałem klocki z przodu, co to za dziwne blaszki, są tylko od strony tłoczka? W zestawie z klockami Textar miałem jedynie 2 szt. i jeszcze nie pasowały (potrzeba po 2 szt. na każdy klocek od strony tłoczka), także wyczyściłem i przełożyłem ze starych klocków. Sporo elementów (blaszki, etc.) jest na tych klockach w NCFL.
- Załączniki
-
- 20221015_160509.jpg (371.85 KiB) Przejrzano 1728 razy
- KyRy
- Moderator
- Wersja: Chiquita
- Kontakt:
Akustyczny czujnik zużycia klocka 
Jak się kończą klocki to ma szorować po tarczy.
Tylko jedna sztuka na parę klocków i do montażu od strony tłoczyska bo ten klocek wcześniej powinien się skończyć...

Jak się kończą klocki to ma szorować po tarczy.
Tylko jedna sztuka na parę klocków i do montażu od strony tłoczyska bo ten klocek wcześniej powinien się skończyć...
Są: Chiquita | 93LE | Błękitna Laguna
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
Tylko u mnie było po 1mm klocka i nic nie szurało, więc nie wiem czy to do końca czujnik akustyczny. Klocki miały numery OEM Mazdy, także wymieniane były przez poprzedniego właściciela w ASO, dziwne że na każdym wewnętrznym klocku, były po 2 takie blaszki, góra i dół, zazwyczaj jest tylko jedna. Czy tak ma faktycznie być? Na tylnych klockach są na stałe przytwierdzone blaszki i to są na pewno czujniki akustyczne.
Tutaj (5:07s) gościu twierdzi, że te małe blaszki to kasowniki luzu, OK, tylko wciąż nie rozumiem czemu ASO założyło 2 kasowniki na klocek od strony tłoczka, a żadnego na drugi ...
https://youtu.be/dcyc5AJG67Y?t=307

Tutaj (5:07s) gościu twierdzi, że te małe blaszki to kasowniki luzu, OK, tylko wciąż nie rozumiem czemu ASO założyło 2 kasowniki na klocek od strony tłoczka, a żadnego na drugi ...
https://youtu.be/dcyc5AJG67Y?t=307

- luki_92_92
- Donator
- Wersja: PRHT '08 2.5
- Kontakt:
Wg strony hella są to faktycznie blaszki prowadzące klocek
https://www.hella.com/techworld/pl/ti/B ... owe-10520/
To jest co innego, te blaszki które pokazałeś MUSZĄ być zainstalowane, inaczej klocek będzie latał jak szalony. Ja piszę o dodatkowych mniejszych blaszkach (zaznaczona wyżej na czerwono). Zmieniłem ich ustawienie, teraz jest po 1 szt. na każdym klocku, na dole.luki_92_92 pisze:Wg strony hella są to faktycznie blaszki prowadzące klocek