[połączony] Jakie spalanie w MX-5
jak bardzo paliwozerne sa silniki w waszych miatkach
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
JA mam 1,6 90 km i pali zdecydowanie na szczęście mniej. w trasie udało mi się zejść do 7,5l/100km a w mieście maks to 14l/100km, no i jeżdżę na 95 z shella.
- Konrad
- Model: NA
- Wersja: BRG TAN
- Kontakt:
U mnie ostatnio jakieś przepały są. Zwykle jest koło 10l, ale się waha pomiędzy 8 a 12. Na dobrej benzynie i w spokojnym ruchu spada poniżej 7. A teraz, to ja 310km przejeżdżam i 42 litry tankuję... Ale to taka szybka trasa po bardzo krętej drodze była;)
ALWAYS BLUE SKY !!!
2004-2019 1.6 NB '99 Bandit
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
Wiesz, przykladem "niby" moze byc Honda Accord z silnikiem 2.0 - w miescie pali 8.5 - 9.5L/100km (nie mowie tutaj o jezdzie w Warszawie, gdzie generalnie jezdzi sie ostrzej/szybciej). Problem tylko w tym, ze samochod o ktorym pisze jest nowy - a Miaty o ktorych tutaj mowa maja juz pare lat - osobiscie w tym szukalbym tlumaczenia. Badz co badz, technika troche poszla do przodu, silniki teraz sa duzo bardziej ekonomiczne.
kamil pisze:to kup honde.s-back pisze:przy takich mocach i silnikach 1.6 samochody w mieście potrafią 8 spalić przykładem mogą byc hondowskie silniki
takie posty są żenujące wiem co mam kupować więc nie pie.... mi tu takich zeczy nic nie wnoszących do rozmowy...
fakt faktem moze nie dokońca wiek ale napewno stan auta może byc jedna z przyczyn wzrostu spalania, ale opisywane samochody chyba w najgorszym stanie nie są a przedmówcy piszą ze ponad 12 potrafi zjeść......
-
- Kontakt:
Nie mozna kupowac samochodu patrzac TYLKO pod kątem spalania. Rok czasu jezdzilem 18-to letnim Jaguarem XJ40 ktory po miescie wciągał 17-19 litrów :] komfort byl, klasa byla, 230 koni bylo... A gazu nigdy tam nie wrzucilem bo uwazam to za karygodne... Niektore auta mają swoją dusze i nie kupuje sie ich patrząc na samo spalanie... A jak lubisz honde to idz do salonu i kup
przeciez nikt nikomu MX-5 nie karze kupic...

jesli dla ciebie spalanie na poziomie 10 w miescie i 8 na trasie przy spokojnej jezdzie to duzo, to nie ma o czym rozmawiac.s-back pisze:kamil pisze:to kup honde.s-back pisze:przy takich mocach i silnikach 1.6 samochody w mieście potrafią 8 spalić przykładem mogą byc hondowskie silniki
takie posty są żenujące wiem co mam kupować więc nie pie.... mi tu takich zeczy nic nie wnoszących do rozmowy...
fakt faktem moze nie dokońca wiek ale napewno stan auta może byc jedna z przyczyn wzrostu spalania, ale opisywane samochody chyba w najgorszym stanie nie są a przedmówcy piszą ze ponad 12 potrafi zjeść......
kup honde. ile pali honda o podobnej mocy i masie?
xxx
nie sugeruje sie spalaniem przy zakupie bo nie mam zamiaru kupowania ani hondy ani zadnego innego samochodu więc koniec z tym kupowaniem, chodzi mi o po prostu o stosunek spalania do pojemności nie jest to w tym przypadku najlepszy wynik a co do hondy to np D16Z6 przy mocy 125km w miescie 8,5 litra i to nie są tylko puste dane producenta bo w praktyce jest tak samo a koledzy piszą ze mx-sami to na trasie udaje sie do 7,5 zejść....
-
- Kontakt:
Jesli mowisz o stosunku pojemnosci i mocy do spalania:
Co powiesz na to - Nissan 200SX silnik 1,8 16V na turbinie wciągał mi 17 litrów po mieście? Dziwne ale prawdziwe, wiec sadze ze spalanie Mazdy jest na poziomie przy tej mocy i osiagach...
Co powiesz na to - Nissan 200SX silnik 1,8 16V na turbinie wciągał mi 17 litrów po mieście? Dziwne ale prawdziwe, wiec sadze ze spalanie Mazdy jest na poziomie przy tej mocy i osiagach...
Miatka - konstrukcja z lat 80-tych, tylny napęd, przeważnie dość agresywna jazda na wysokich obrotach, aerodynamika z otwartym dachem porównywalna do busa, z zamkniętym nieco lepiej - te czynniki z pewnością wpływają na wyższe spalanie, niż by na to wskazywała pojemność i masa.
W nowszych silnikach, gdzie przy projektowaniu głównie uczestniczą ekolodzy i księgowi ważne są inne czynniki. Co z tego, że nowoczesna Honda czy VW będą palić mniej - w zimie wezmą znacznie więcej na krótszych (miejskich) trasach, bo są tak wyżyłowane, że bardzo późno osiągają optymalną temperaturę pracy.
I nie ma sensu porównywać nowoczesnych, aerodynamicznych nadwozi zamkniętych z roadsterem z lat 80-tych/90-tych. To zupełnie inne światy, jeśli chodzi o aerodynamikę.
W nowszych silnikach, gdzie przy projektowaniu głównie uczestniczą ekolodzy i księgowi ważne są inne czynniki. Co z tego, że nowoczesna Honda czy VW będą palić mniej - w zimie wezmą znacznie więcej na krótszych (miejskich) trasach, bo są tak wyżyłowane, że bardzo późno osiągają optymalną temperaturę pracy.
I nie ma sensu porównywać nowoczesnych, aerodynamicznych nadwozi zamkniętych z roadsterem z lat 80-tych/90-tych. To zupełnie inne światy, jeśli chodzi o aerodynamikę.
Pozdrawiam - Maciek
kamil pisze:akurat d16z6 to dosyc stary silnik. jeszcze z civica 5. generacji (1991-95).
5 gen honda civic to 92-95

A co do spalania to rozumiem kolege co sie tak dziwi,ze mazda duzo pali.
Jeszcze do niedawna posiadalismy w swoim zbiorze honde del sol z silnikiem D16Z6 125 KM i honde civic silnik D16A9 130 KM i powiem wam ze faktycznie honda ma silniki fenomenalne!!! Osiagi sa bardzo dobre,a spalanie jak w dieslu

Nasz rekord jadac del solem to 5,3l na 100km w trasie. Na jednym baku udalo sie przejechac ponad 800km co bylo dla mnie szokiem!!!
I faktycznie spalanie przy takich mocach jest extra,ale....
Po pierwsze:
Nasza miata zjada oba te auta na swiatlach bez mydla!!!!
Zjada tez mocniejsze hondy,mocniejsze nawet od miaty

Po drugie:
Tyl naped + szpera!!!! Mozna troche pomachac kuprem

Po trzecie:
Real cabrio,prawdopodobnie najlepszy rodster na swiecie!!! cudowne prowadzenie w zakretach!
Po czwarte:
Postaw sobie seryjna honde civic obok miaty i kolejne punkty same sie napisza...

itd itd....
Ta fura robi robote poprostu i tyle

- LeszekMX5
- Moderator
- Model: NC
- Wersja: 3RD
Na co dzień używam Hondę i mogę potwierdzić spalanie około 8 w mieście ( tak pokazuje komputer ) W Miacie nie mam komputera, a poruszając się nią nigdy nie myślę o spalaniu ( chyba jak większość z nas ) Zacznę się tym interesować jak wskazówka zacznie spadać niepokojąco szybko, co mogło by wskazywać na jakąś usterkę.
"Z wiatrem w zawody" - pozdrawiamy - Leszek i Lidka
NA & NC
NA & NC
Wczoraj podliczylem dokladnie ile pali moja miata - od poczatki kiedy ja mam spisuje sobie licznik i dzieki temu moje obliczenia sa w miare dokladne. Srednia wyszla dokladnie 10,5 (zima, lato, trasa, miasto, samemu i z innymi osobami, jazda boulvarem i przeprowadzka - wszystko znaczy sie bylo). Co ciekawe moim poprzednim samochodem byl Civic 3d z 1998 - zwykle 1,4 is, gdzie robilem identyczne obliczenia i (przynajmniej mi) wyszla srednia.... 11,4 

7 zima z MX-5
- Konrad
- Model: NA
- Wersja: BRG TAN
- Kontakt:
Slots123 pisze:Potwierdzam za moj Civic 1.4 (1998 sedan) pali w miescie ok 8 litrow, a dosc czesto zmieniam biegi przy 5 tys obr.
Ale co z tego .... i tak nie moge sie doczekac kiedy zamienie go na Miatke
To ja zrobię update informacji o moim smoku. W sobotę Łódź-Poznań-Łódź czyli 400km autostradą. Przy otwartym dachu i mocno nieprzepisowej prędkości - 15l
Dziś zrobiłem trasę Łódź-Warszawa-Łódź i mocno się spinałem, żeby jechać bez szaleństw (do 150 jakoś tak) i wyszło 10, czyli w normie. Też top-down oczywiście, tyle że szyby też były w dole - upał nie do zniesienia.
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN