problem z hamulcami, objawy jak przy zapowietrzonym
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Cześć, mam taki problem w swojej mx5 że hamulec ma objaw jakby był zapowietrzony, ale gdy odpowietrzam powietrze nie leci, także podejrzewam pompę hamulcowa. Na zgaszonym silniku pedał hamulca jest wysoko i jest twardy, ale po odpaleniu silnika zaczyna łapać dopiero głęboko i na dobrym asfalcie nie jest w stanie zablokować kół. Jeden z tłoczków mam skorodowany i zamierzam zrobić regeneracje zacisków ale płynu nie ubywa ani trochę więc wg mnie nieszczelności chyba na nim nie ma. Nie wiem nawet w jakiej kolejności podejść do tego, czy najpierw pompa czy ogarnięcie zacisków? Czy może problemu szukać gdzie indziej, może przewody elastyczne do wymiany? Będę mega wdzięczny za pomoc bo straciłem kompletnie pomysły co może być nie tak Nowa pompa to koszt około 700zł, a nie chce wydać na marne takich pieniędzy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Taniej będzie zacząć od zacisków, niż pompy, zdecydowanie 
Możesz pójść drogą akademicką, i zbadać jakie ciśnienie płynu wytwarza pompa oraz czy je trzyma - to da Ci odpowiedź odnośnie sprawności tego elementu.

Możesz pójść drogą akademicką, i zbadać jakie ciśnienie płynu wytwarza pompa oraz czy je trzyma - to da Ci odpowiedź odnośnie sprawności tego elementu.
chętnie bym to zrobił tylko nie mam manometru do układu hamulcowego ani nie wiem kto mógłby mi pożyczyć czy też zmierzyć 

W przypadku diesla przy takim opisie miałbym takie same odczucia, ale w przypadku benzyny stawiam na pompę. Spróbuj zacząć od wymiany uszczelnien w pompie, powinno to kosztować kilkanaście złotych i trochę własnej pracy. Mało naukowa metoda, ale ogarnąłbym to razem z zaciskiem, żeby uniknąć paprania się z płynem hamulcowym x2. Ile lat mają elastyczne przewody hamulcowe?
Przewody są raczej od nowości, czyli jakieś 13 lat
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
No właśnie jest problem bo ja mam tą większą do bb 15/16"sophisty pisze:Zdecydowanie stawiam na pompę. Używkę z serwo bez problemu ogarniesz za 100-150 zł
W każdej NBFL taką znajdziesz
w takiej z midbrejkami również

Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, 11:34 przez rogI, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale nikt nie sprzedajerogI pisze:W każdej NBFL taką znajdziesz

Są angole, ale one się nie nadają do swapu bez modyfikacji. Zestaw naprawczy od Mazdy jest już nie produkowany, można kupić poszczególne części, choć nie wszystkie. Sam jestem na etapie regeneracji mojej pompy 
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mwlodarr pisze:Ale nikt nie sprzedajerogI pisze:W każdej NBFL taką znajdziesz
Jak nie sprzedaje jak chociażby tydzień temu kupiłem taką znajomemu na forum

- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
sophisty pisze:Z angola podejdzie bez większych problemów, trzeba nieco inaczej poprowadzić przewody.mwlodarr pisze:Ale nikt nie sprzedajerogI pisze:W każdej NBFL taką znajdziesz
trzeba dorabiac nowe czy da sie wygiac ori?
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Trzeba odrabiać Napewno bo ori są stalowe i się nie wyginaja wg mnieAlex pisze:sophisty pisze:Z angola podejdzie bez większych problemów, trzeba nieco inaczej poprowadzić przewody.mwlodarr pisze:Ale nikt nie sprzedajerogI pisze:W każdej NBFL taką znajdziesz
trzeba dorabiac nowe czy da sie wygiac ori?
Wpadła używana pompa z anglika i pomogło