Zmęczony życiem tylny most

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

MaciejG
Donator
Donator
Model: NC

16 paź 2017, 9:58

Mój tylny most zaczął coraz bardziej huczeć - po zakupie myślałem, że to norma, ale potem przekonałem się, że raczej nie...

Po rozbiórce okazało się, że po uderzeniu tyłem (7 lat temu ktoś jeszcze w Szwajcarii 'zawinął tyłem' - mam dokumentację), prawdopodobnie most dostał przez półoś i coś jest odrobinę nieosiowo, a wraz z przebiegiem zęby zaczęły się ścierać.

Regeneracja, polerowanie, i osadzenie z powrotem osiowo wycenione na 1500 zł, więc szukam używanego.
Na allegro są od 300 do 800 zł, ale nie chciałbym trafić na minę.

Czy ktoś może polecić dobrego dostawcę używanych części albo ma taki zalegający? :)

NC 1.8 2007 126 KM
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

16 paź 2017, 10:14

MaciejG pisze:Mój tylny most zaczął coraz bardziej huczeć - po zakupie myślałem, że to norma, ale potem przekonałem się, że raczej nie...

Po rozbiórce okazało się, że po uderzeniu tyłem (7 lat temu ktoś jeszcze w Szwajcarii 'zawinął tyłem' - mam dokumentację), prawdopodobnie most dostał przez półoś i coś jest odrobinę nieosiowo, a wraz z przebiegiem zęby zaczęły się ścierać.

Regeneracja, polerowanie, i osadzenie z powrotem osiowo wycenione na 1500 zł, więc szukam używanego.
Na allegro są od 300 do 800 zł, ale nie chciałbym trafić na minę.

Czy ktoś może polecić dobrego dostawcę używanych części albo ma taki zalegający? :)

NC 1.8 2007 126 KM

napisz do Brożyna
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator
Model: NA

16 paź 2017, 21:51

Nie słyszałem, żeby komuś dyfer wysiadł. Raczej są to pancerne elementy, bierz używany, mała szansa, że coś będzie nie tak- z tego też powodu kupiłbym jeden z tych tańszych.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
MaciejG
Donator
Donator
Model: NC

20 paź 2017, 17:48

Dzięki za odpowiedzi!

Dyfer wymieniony - 500 zł od użytkownika MK - dzięki!

Niestety odgłos, który spowodował, że w ogóle ktoś zaglądał do mojego nie ustał, ale o tym założę osoby wątek, bo po wymianie łożyska w piaście i dyfra skończyły mi się koncepcje gdzie szukać...
ODPOWIEDZ