Błąd p420
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- thekingisback
- Model: NB FL
- Wersja: Sportive
Witam od kilku tygodni pojawia mi się błąd P420, który by sugerował że zapchany jest kat, tyle że 3miesiace temu wkladalem nowy sportowy katalizator 200psi. Czy możliwe że uszkodzona jest sonda? Dodam że błąd pojawił się z 2 miesiące po włożeniu kąta,. Auto jeździ normalnie, spalanie takie jak było.
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."
- andred
- Donator
- Wersja: Memories
thekingisback pisze:Witam od kilku tygodni pojawia mi się błąd P420, który by sugerował że zapchany jest kat, tyle że 3miesiace temu wkladalem nowy sportowy katalizator 200psi. Czy możliwe że uszkodzona jest sonda? Dodam że błąd pojawił się z 2 miesiące po włożeniu kąta,. Auto jeździ normalnie, spalanie takie jak było.
U mnie jest podobny problem. Jak kupowałem w zeszłym roku swoją miatę, to sprzedający przekazał mi, że pali się lampka błędu ponieważ jest jakiś problem z sondą lambda. Poprzedni właściciel sondę wymienił i błąd się nie pokazywał, aż do czasu. Ja po zakupie samochodu i totalnej renowacji wymieniłem sandę, wprawdzie na używkę ale całkiem OK. Przez 1200 km było dobrze, a teraz znowu się zapaliła. Analiza pokazuje błąd P420. Oczywiście błąd wykasowano i teraz czekam kiedy znowu się pojawi. Pojawienie się błędu w ogóle nie wpływa na pracę silnika, a jak na spalanie czy analizę spalin?.....tego jeszcze nie sprawdziłem.
Poradźcie co z tym zrobić.....jak z tym żyć?

- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Mozna zainstalowac druga sonde lambda na tulejce dystansowej
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
- andred
- Donator
Alex pisze:Mozna zainstalowac druga sonde lambda na tulejce dystansowej
Właśnie problem z tym, że ja chyba mam zainstalowane właśnie dwie sondy....ale głowy nie dam, muszę to sprawdzić.
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
No wlasnie masz dwie sondy, pierwsza i druga. Pierwsza zostaw w spokoju odsun druga
pozdrawiam
Alex
182HP/242Nm
Alex

- andred
- Donator
Alex pisze:No wlasnie masz dwie sondy, pierwsza i druga. Pierwsza zostaw w spokoju odsun druga
OK, dzięki. Sam tego nie zrobię ale zasugeruję fachowcom

- thekingisback
- Wersja: Sportive
Ja tak zrobiłem zainstalowałem emulator sondy to zaczęło pokazywać że sonda wogole nie działa i wyskakiwal inny błąd. Po urlopie spróboje coś z tym zrobić.
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."