Błąd p420

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
thekingisback
Model: NB FL
Wersja: Sportive

09 cze 2017, 18:09

Witam od kilku tygodni pojawia mi się błąd P420, który by sugerował że zapchany jest kat, tyle że 3miesiace temu wkladalem nowy sportowy katalizator 200psi. Czy możliwe że uszkodzona jest sonda? Dodam że błąd pojawił się z 2 miesiące po włożeniu kąta,. Auto jeździ normalnie, spalanie takie jak było.
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."
Awatar użytkownika
andred
Donator
Donator
Wersja: Memories

01 sie 2017, 13:37

thekingisback pisze:Witam od kilku tygodni pojawia mi się błąd P420, który by sugerował że zapchany jest kat, tyle że 3miesiace temu wkladalem nowy sportowy katalizator 200psi. Czy możliwe że uszkodzona jest sonda? Dodam że błąd pojawił się z 2 miesiące po włożeniu kąta,. Auto jeździ normalnie, spalanie takie jak było.

U mnie jest podobny problem. Jak kupowałem w zeszłym roku swoją miatę, to sprzedający przekazał mi, że pali się lampka błędu ponieważ jest jakiś problem z sondą lambda. Poprzedni właściciel sondę wymienił i błąd się nie pokazywał, aż do czasu. Ja po zakupie samochodu i totalnej renowacji wymieniłem sandę, wprawdzie na używkę ale całkiem OK. Przez 1200 km było dobrze, a teraz znowu się zapaliła. Analiza pokazuje błąd P420. Oczywiście błąd wykasowano i teraz czekam kiedy znowu się pojawi. Pojawienie się błędu w ogóle nie wpływa na pracę silnika, a jak na spalanie czy analizę spalin?.....tego jeszcze nie sprawdziłem.
Poradźcie co z tym zrobić.....jak z tym żyć? ;-)
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

01 sie 2017, 16:52

Mozna zainstalowac druga sonde lambda na tulejce dystansowej

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Awatar użytkownika
andred
Donator
Donator

01 sie 2017, 18:51

Alex pisze:Mozna zainstalowac druga sonde lambda na tulejce dystansowej

Właśnie problem z tym, że ja chyba mam zainstalowane właśnie dwie sondy....ale głowy nie dam, muszę to sprawdzić.
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

01 sie 2017, 18:53

No wlasnie masz dwie sondy, pierwsza i druga. Pierwsza zostaw w spokoju odsun druga

pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Awatar użytkownika
andred
Donator
Donator

01 sie 2017, 19:07

Alex pisze:No wlasnie masz dwie sondy, pierwsza i druga. Pierwsza zostaw w spokoju odsun druga

OK, dzięki. Sam tego nie zrobię ale zasugeruję fachowcom ;-)
Awatar użytkownika
thekingisback
Wersja: Sportive

03 sie 2017, 18:45

Ja tak zrobiłem zainstalowałem emulator sondy to zaczęło pokazywać że sonda wogole nie działa i wyskakiwal inny błąd. Po urlopie spróboje coś z tym zrobić.
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."
Awatar użytkownika
MichaU
Donator
Donator
Model: NC FL

08 sie 2017, 9:47

U mnie też pojawił się ten błąd, więc postanowiłem wymienić sondę. Czy ktoś może wyciągnąć jakiś numer OEM tej pierwszej sondy tak, żebym wiedział co kupić? Macie może jakieś sprawdzone zamienniki?
ODPOWIEDZ