Wycięcie tłumika środkowego

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
asiamaster
Model: NB

23 kwie 2017, 22:29

NB 1.6

Cześć! To mój pierwszy post w dziale technicznym, miło was poznać ;) sprawa jest taka:

Coś mi wpadało w wibracje w wydechu, po dokładnym osłuchaniu wyszło, że to chyba coś lata w środkowym tłumiku. Dzisiaj rozcięłam puszkę, wyciągnęłam to, co wpadało w wibracje, ale spawanie elektrodami nie poszło tak dobrze i teraz mam trochę dziurawy wydech, no ale zapewne jeszcze kilka godzin spawania ciągle przegrzewającą się spawarką elekrodową (eh) i będzie ok. Tak czy inaczej z tego powodu powstał pomysł, żeby wyciąć ten tłumik i wspawać tam po prostu rurkę. Czy ktoś z Was tak robił? Jak to wpłynie na dźwięk? Polecacie, nie polecacie? Mam jeszcze obawy, że może okazać się, że w końcowym też coś lata i jego też będę musiała rozcinać - może macie na to jakieś patenty?

Z góry dzięki za podpowiedzi!
rrutek
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 1.6 '92

24 kwie 2017, 8:17

Na pewno będzie troszkę głośniej, barwa teoretycznie nie powinna się mocno zmienić.

Asia, w zasadzie dobrym pytaniem jest jaki masz cel - jeżeli chcesz uzyskać coś zbliżonego do OEM to osobiście bym się nie bawił tylko kupił środkowy Ferroza lub podobnej marki - pożyje na pewno te 2-3 lata a kosztuje grosze (<100zł, kilka miesięcy temu kupiłem do NBka komplet środkowy + końcowy za okolice 150zł).
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
ODPOWIEDZ