Smarowanie antenki
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
Ciężko chodzi w sensie że wolno czy widzisz że sie przycina przy rozkładaniu?
generalnie chodzi bardziej o to żeby ją utrzymywac w czystości. Jeżeli Twoja wygląda na brudna to weź szmatkę, spryskaj obficie wd40 albo zmywaczem do hamulców i wytrzyj dokładnie rozłożoną antenę. Jak już bedzie czysta to papierowym ręcznikiem do sucha. Ja na koniec smaruję smarem silikonowym a potem wycieram jeszcze raz antene tak żeby tylko trochę smaru zostało w miejscu łączenia segmentów. Niektórzy mówią żeby zostawić niesmarowaną bo łapie brud i sie zaciera. Ja swoja czyszcze i smaruje przy każdym myciu auta więc nic się nie zdąży przylepic.
generalnie chodzi bardziej o to żeby ją utrzymywac w czystości. Jeżeli Twoja wygląda na brudna to weź szmatkę, spryskaj obficie wd40 albo zmywaczem do hamulców i wytrzyj dokładnie rozłożoną antenę. Jak już bedzie czysta to papierowym ręcznikiem do sucha. Ja na koniec smaruję smarem silikonowym a potem wycieram jeszcze raz antene tak żeby tylko trochę smaru zostało w miejscu łączenia segmentów. Niektórzy mówią żeby zostawić niesmarowaną bo łapie brud i sie zaciera. Ja swoja czyszcze i smaruje przy każdym myciu auta więc nic się nie zdąży przylepic.
Żeby wymienić smar na nowy lub uzupełnić jego brak trzeba rozebrać mechanizm składania. Smarowanie od zewnątrz samego bata nic nie daje poza właśnie łapaniem brudu. Smar stały biały PTFE do mechanizmów z tworzywa sztucznego.
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
https://www.youtube.com/watch?v=VvqJRR7iBLE
to jest filimik z wymiany. w drugiej częsci jest pokazany mechanizm. nie jest to dokładnie to o co pytasz ale powinno pomóc ogarnąć temat
to jest filimik z wymiany. w drugiej częsci jest pokazany mechanizm. nie jest to dokładnie to o co pytasz ale powinno pomóc ogarnąć temat
- PuszekOkruszek
- Model: NB
- Wersja: Stock
Kij wyczyść zmywaczem do hamulców i utrzymuj suchy i czysty, Jeśli się zacina/chodzi ciężko możesz lekko przesmarować np wazeliną techniczną, kilkakrotnie zwinąć i rozwinąć antenkę i zetrzeć cały widoczny smar szmatką.
Mechanizm warto raz na kilka lat rozebrać, udrożnić wężyk który odprowadza wodę i nasmarować smarem PTFE.
Robiłem tak w 626, działało rewelacyjnie, kiedy kupiłem Mx'a niestety było już za późno :/
Mechanizm warto raz na kilka lat rozebrać, udrożnić wężyk który odprowadza wodę i nasmarować smarem PTFE.
Robiłem tak w 626, działało rewelacyjnie, kiedy kupiłem Mx'a niestety było już za późno :/
- PuszekOkruszek
- Model: NB
- Wersja: Stock
Wiec mechanizm utracił smarowanie i nie ma siły przepchnąć anteny. Ściągnąć, rozebrać, wyczyścić brake cleanerem i ponownie nasmarować