Nie odpala po montażu Rollbara

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
MarekJ
Model: NB FL

03 mar 2017, 21:55

Nigdy bym nie wpadł na to, że montaż rollbara spowoduje unieruchomienie auta, a jednak...

Auto przez rozgrzebaniem pod montaż rolki normalnie jeździło, wszytko było ok. Zabrałem się w końcu za montaż rollbara od Cybula. Robiłem to po pracy jak miałem czas więc auto stało rozgrzebane przez ok dwa tygodnie (nie obylo się bez problemów z samym montażem łącznie z wymianą rollbara - stąd tyle to trwało).

Dzisiaj w końcu złożyłem wszystko do kupy i chciałem przewietrzyć Mazdę. Ale nigdzie nie ruszyłem...
Auto odpaliło na ok 1 sekundę i zgasło. Teraz tylko kreci rozrusznikiem, ale nie chce zaskoczyć.

Sprawdzałem i wszystkie złączki, które rozłączałem (a były ich tylko dwie po stronie kierowcy - jedna duża żółta i jedna mała biała) są zapięte. Żadne kable nie są przycięte.

Jakieś pomysły?
pawel66

04 mar 2017, 0:09

Strzel plakiem w dolot, jeśli nie ruszy to zapłon. Rollbar to RACZEJ przypadek :D PS. Jeśli zapłon szukaj usterki w immo/cewce.
$eb@
Donator
Donator
Model: NA

04 mar 2017, 4:13

Też miałem problem z rollbarem i odpaleniem auta. U mnie problemem okazało się zamontowanie rollbara na przewodzie od pompki paliwa :facepalm: okazało się, że oparcie się o rollbara powoduje zwarcie przez co palił się bezpiecznik kostkowy pod maska :l

Ja miałem pecha, że stało mi się to na stacji benzynowej podczas tankowania gdy chwaliłem mazde przed fanem bmw...
Mazda opuściła stacje na lince holowniczej na szczęście nie było to w trasie tylko niedaleko domu :P
Pozdr $eb@
Awatar użytkownika
MarekJ

04 mar 2017, 10:48

Pompa paliwa podaje, żadne kable nie są uszkodzone, ani przytrzasniete. Bezpieczniki całe.
Awatar użytkownika
MarekJ

04 mar 2017, 14:46

Żyje!

Dzięki wielkie dla emixfajf'a za pomoc i telefoniczne wskazówki. Bez Ciebie nic bym nie zdziałał.

Okazało się, że w sumie to do końca nie wiem co było:D Podopinałem jeszcze raz wtyki, sprawdziłem bezpieczniki i pogmerałem przy głównym przekaźniku za radą emixfajfa. Pewnie pomogło to ostatnie.

Mx5 zagadała wypluła z siebie chmurę dymu (pewnie wcześniej trochę ją zalałem) i jeździ. Własnie wróciłem z 40km przejażdzki i wszystko jest ok.
blazej

06 mar 2017, 10:17

a ten montaż rolla to faktycznie mordęga? drugi raz też byś sam montował? pytam bo się zastanawiam czy samemu montować czy jednak zapłacić
Awatar użytkownika
MarekJ

06 mar 2017, 16:27

Zapraszam do mnie, mam już wprawę :D

Ja mam trochę "zaburzony" obraz bo pierwszy roll jaki do mnie przyszedł okazał się źle pospawany i nie dało się go zamontować. (I tutaj pokłon w stronę jakości serwisu Cybula, bo po tej informacji od razu wysłany został do mnie drugi rollbar. Ten pierwszy czeka na odbiór kuriera ode mnie. Wszystko załatwiane przez firmę Cybuala, ja tylko potwierdzam terminy). Drugi przyszedł i już jest ok. Ale siłą rzeczy temat mi się przeciągnął. A że robiłem to pierwszy raz to nie obyło się bez wpadek i tak jak już skręciłem wszystkie śrubki i zacząłem składać wnętrze zorientowałem się, że nie wpiął kabelków do mechanizmu pasów:D i znowu podnoszenie auta, rozkręcanie, podpinanie, skręcanie itd. A na koniec jeszcze nie zagadał. Więc znowu rozbieranie, podnoszenie, sprawdzanie itd. :D

Miałem dość, to prawda :D
Ale teraz jak już wszystko jest ok, to drugi raz bym też sam zakładał. Tym bardziej, że wiem na co zwracać uwagę i poszłoby na pewno sprawniej.
AGENt
Model: NA
Wersja: oryginalna

06 mar 2017, 17:49

Blazej, jedno popoludnie, troche narzedzi i sam dasz rade
blazej

10 mar 2017, 11:39

:)
dzięki za odpowiedź,
wiara we własne umiejętności i na pewno dam radę
ODPOWIEDZ