Do BB za hamulce dalem:
DB1755 89zl brutto
DB1600 159zl brutto
Textary po 105/ szt.
Moze komuś sie przyda - wciśnięty pedal hamulca powoduje nie wylewanie sie plynu i.. Rozladowuje akumulator

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Dokładnie. Takie "wżerki" to chyba najgorsze, co może się przytrafić tłoczkowi - wypadałoby wymienić.R.E.D. pisze:Kwietniu pisze:Chodzi mi raczej o stan tego tłoczka bo bede pierwszy raz regenerowal zacisk oraz czesto jest tak że lepiej sie sprawdza uzywany oryginał niz nowy zamiennik.
powloki raczej nie zregenerujesz i w tym przypadku jesli rozmiar sie zgadza - lepiej kupic nowy tloczek niz uzywany
nickesh v2.0 pisze:Dokładnie. Takie "wżerki" to chyba najgorsze, co może się przytrafić tłoczkowi - wypadałoby wymienić.R.E.D. pisze:Kwietniu pisze:Chodzi mi raczej o stan tego tłoczka bo bede pierwszy raz regenerowal zacisk oraz czesto jest tak że lepiej sie sprawdza uzywany oryginał niz nowy zamiennik.
powloki raczej nie zregenerujesz i w tym przypadku jesli rozmiar sie zgadza - lepiej kupic nowy tloczek niz uzywany
polokokt pisze:jakoś lata mi w głowie, że ktoś miał kiedyś taki problem ( Patryk_ ?), po całkowitym spuszczeniu płynu. I potem długo musiał odpowietrzać zanim całość zaczęła prawidłowo działać.
Z tego co ostatnio czytałem (przygotowuje się do własnoręcznej wymiany przewodów hamulcowych) to po całkowitym spuszczeniu płynu należy odpowietrzyć każde koło tak jak normalnie radzą przy wymianie samego płynu (metodą dolewek do zbiorniczka - filmów pełno na Youtube). A potem po kilkakrotnym odpowietrzeniu każdego koła, należy autem kilka razy zahamować ostrzej, tak aby wymusić działanie pompy ABS. I po takich kilku hamowaniach podobno znów trzeba powtórzyć kilkukrotne odpowietrzanie każdego koła (w tym temacie na jakimś innym forum co ja czytałem, gość pisał, że nawet do 8 razy odpowietrzał koła już po ostrzejszych hamowaniach).
Pytałem wyżej jest w przy[padku MXa, ale na razie nikt nie opisał jakiejś sprawdzonej procedury.
ree pisze:Odpowietrzanie zapowietrzonego abs-u to tragedia będziesz to robił mnóstwo razy. Lepiej zacisnąć przewody szybko wymienić i potem przelać nowym płynem.
rrutek pisze:Ze zdjęć wynika, że te tłoczki są takie drogie, bo są z nowym mechanizmem autoregulacji ręcznego. Da się go przełożyć ze starego tłoczka.
Poszukaj w katalogu FRENKITa, na pewno znajdziesz analogiczny tłoczek w dużo niższej cenie
Kubski-KN pisze:Dzięki za podpowiedzi, będziemy próbować z mechanikiem.
rowerblazeja pisze:W normalnych autach jest układ x-diagonalny