fen pisze:jak padał deszcz to można było zauważyć jak z maski lekko paruje woda, ten typ tak ma czy należy coś z tym zrobić?
Ten typ tak ma

pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
fen pisze:jak padał deszcz to można było zauważyć jak z maski lekko paruje woda, ten typ tak ma czy należy coś z tym zrobić?
Tetryk pisze:Panowie, czy te świece świadczą o zbyt ubogiej mieszance paliwowej?]
mutra pisze:Kolejne pytanie laika: Widziałem ostatnio kilka NBFL z lat 2002-2005. Bardzo mnie zaskoczył stan zawieszenia: sprężyny, amortyzatory, stablizatory WSYZSTKO pordzewiałe. W ostatnim egzemplarzu te małe śruby do regulacji zbieżności były dosłownie zlane w całość z podkładką. Nie mówię tu o nalocie rdzy tylko o purchlach i płatkach odpadających z elementów zawieszenia.
czy to jest normalne? czy po prostu trafiam na kiepskie egzemplarze? Jeżeli to normalne to co z tym fantem zrobić po zakupie?
Alex pisze:moze nie do konca na temat ale kompresje sprawdziles? I kiedy zawory byly regulowane?
Tetryk pisze:Panowie, czy te świece świadczą o zbyt ubogiej mieszance paliwowej? Samochód NBFL 1,8, świece NGK BKR6e-11 mają przejechane ok 500km. Z silnikiem mam problem opisany w innym wątku- m. in. brak podwyższonych obrotów po odpaleniu na zimnym, brak podbicia obr po włączeniu klimy, lekkie falowanie obrotów na postoju, poszarpywanie i brak mocy podczas jazdy zaraz po odpaleniu zimnego silnika (szarpanie trwa ok 3 min, powyżej 3tys obr nie występuje). I ogólnie chyba trochę za mała moc jak na ten silnik.
Szukam winowajcy i postanowiłem sprawdzić świece.
fen pisze:Druga sprawa to klapka zasłaniająca miejsce na kubek. Jedna działa dobrze - daje lekki opór a w drugiej urwała się chyba sprężynka bo lata ta klapa i sama się otwiera podczas jazdy, jak działać w tym temacie, gdzie mogę dostać taki element?
Z góry dzięki za pomoc.
Tetryk pisze:Alex pisze:moze nie do konca na temat ale kompresje sprawdziles? I kiedy zawory byly regulowane?
Ale czy to mogłoby odpowiadać za brak podwyższonych obrotów po odpaleniu zimnego silnika? Nie sprawdzałem tych rzeczy, ale szukając po forum info o regulacji zaworów w NB to nic prawie nie ma, nikt tego tu nie robi?
SPAM pisze:Są dwa uszczelniacze na misce olejowej przód i tył, reszte robisz uszczelniaczem.
Zrobiłbym uszczelniacze na zaworach, ja miałem jeszcze fabryczne.
Filtr paliwa ale to mozesz pozniej.
Olej w skrzyni i tam też są podobno uszczelniacze którą lubią paść.
Nie znam twojego doświadczenia, ale jako amator prawdopodobnie amatorowi radzę wkładaj z skrzynią.
daxxx pisze:Wie ktoś jaki jest rozmiar lub jakieś oznaczenie spinek do nadkoli w NB?
Daxxx
SponeR pisze:pod zawieszenie![]()
wachacze/wózek
brońcieboże progi albo podłużnice
luki_92_92 pisze:SponeR pisze:pod zawieszenie![]()
wachacze/wózek
brońcieboże progi albo podłużnice
A jak podnosić auto podnośnikiem takim w kształcie trapezu (ten oryginalny mazdowy z bagażnika)? Też pod wahacze czy coś, czy taki tylko pod próg (zakładając, że próg jest zdrowy, bo póki co zdrowych nie mam ale muszę zrobić)?
Najczęściej spotykane przeze mnie uszkodzenie progu polega na zagięciu "pionowej" blachy przez podkładanie w tym miejscu różnych "żab".
Alan pisze:Dzwonić po magika od otwierania zamków?