Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 1.6
Czy filtr na odmę z wejściem 12mm będzie pasował do silnika 1.6 nb ? Jeśli nie, to ile mm?
hej, ktoś może montował uniwersalną krótką antenę zamiast oryginału?
na przykład taką?
http://allegro.pl/antena-vw-seat-skoda- ... 16820.html
podejdzie:)?
na przykład taką?
W nbflu pasowała 

kammich pisze:W nbflu pasowała

Do nbfla taką kupiłem za 20 zł. W NA też się ciągle przymierzam tylko tak tanich znaleźć nie mogę 

kammich pisze:Do nbfla taką kupiłem za 20 zł. W NA też się ciągle przymierzam tylko tak tanich znaleźć nie mogę
http://www.c-t-s.pl/produkty/anteny-i-b ... niwersalne
ta jest za 30dychy:)
- nick.es
- Moderator podróży
- Model: NB FL
A czy przypadkiem Wojti nie ma podobnej?chbr pisze:hej, ktoś może montował uniwersalną krótką antenę zamiast oryginału?
na przykład taką?

viewtopic.php?p=367880#p367880
nickesh v2.0 pisze:A czy przypadkiem Wojti nie ma podobnej?chbr pisze:hej, ktoś może montował uniwersalną krótką antenę zamiast oryginału?
na przykład taką?
viewtopic.php?p=367880#p367880
on ma z aliexpress chyba plus kombinowal z uniwersalną podkładką
ta za 30 zł powinna być P&P, cena już lepsza
może w końcu się zbiorę w sobie i kupię 

- flatline
- Donator
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom+Recaro
- Kontakt:
Najwygodniej zdjąć plastik wewnątrz nadkola i działać od tamtej strony. Są 3 śruby do odkręcenia przy fabrycznym tow hooku- zarezerwuj sobie wieczór na tą zabawę. Po tym montaż tego z ZG to jakieś 3 minuty 

"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Tsundere - pocket-sized fastback
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
- flatline
- Donator
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom+Recaro
- Kontakt:
Da się bez zdejmowania, łatwiej zdjąć. Ogólnie patentów jest trochę, poczytaj na miata.net.
"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
Pytanie za 100 pkt. Czy kola pasowe pompy wody i alternatora sa zamienne w silnikach na i nb?Sęk w tym, ze potrzebuję u siebie w nb kola na pasek klinowy zamiast standardowego wielorowkowego. Pytanie czy te kola maja takie same mocowanie i rzecz jasna srednice.
flatline pisze:Da się bez zdejmowania, łatwiej zdjąć. Ogólnie patentów jest trochę, poczytaj na miata.net.
Jak masz małe rączki to da radę bez żadnych demontaży przez wlot w zderzaku (u siebie tak zrobiłem ale w NBFL).
wojteks pisze:Koło pompy wody będzie ciężko przełożyć, jest na wcisk. Może prościej zamienić koło pasowe wału na wielorowkowe?
Dzieki za info.Stety niestety mam juz powiekszone kolo pasowe na pasek klinowy ale wyglada na to, ze faktycznie bede musial wytoczyc nowe na wielorowkowy.
-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.6 '92
wojteks pisze:Koło pompy wody będzie ciężko przełożyć, jest na wcisk. Może prościej zamienić koło pasowe wału na wielorowkowe?
Przecież jest przykręcane, 3 śrubki i masz koło pompy wody w ręce. Na moje oko powinno się dać przełożyć kółka na pompie wody, ale czy na pewno - nie wiem.
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
Faktycznie dopiero teraz zerknalem na zdjecia i wyglada na to, ze z demontazem nie bedzie problemu. Kojarzysz moze jakie sa srednice kol na alternatorze i pompie w na?rrutek pisze:Przecież jest przykręcane, 3 śrubki i masz koło pompy wody w ręce. Na moje oko powinno się dać przełożyć kółka na pompie wody, ale czy na pewno - nie wiem.
- tomasz01
- Donator
Szybkie pytanie car-audio. Mam zamontowane radio Alpine z kostką ISO. Chce zamontować oryginalne z Nb jednak dzisiaj po zajrzeniu w konsolę, nie znalazłem żadnej wtyczki pasującej do radia z Nb. Potrzebuję jakiś specjalny kabel? 

Chyba potrzebujesz tego: http://allegro.pl/show_item.php?item=5774473676
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Jest NA 1990.
- meewosh
- Model: ND
- Wersja: 2.0 '15
Druga wtyczka w instalacji chyba była do ori zegarka, Ja kupowałem przejściówkę do radia z NBFL i w sumie zamontowałem na stałe (uciąłem stare wtyczki i wlutowałem nowe bo 2 din gdzies mi się nie mieściło z dużą ilością wtyczek 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Moja latka nie pali!
Zapłon, silnik pracuje,
parę sekund później wyłączam zapłon i ponownie po paru sekundach
zapłon, podświetlenia radia przygasa, żadnego kręcenia alternatorem - kompletnie nic, cisza.
Co to może być? Rozrusznik się zablokował czy co?
MazdaMX-5, 1.6, 2000r.
Zapłon, silnik pracuje,
parę sekund później wyłączam zapłon i ponownie po paru sekundach
zapłon, podświetlenia radia przygasa, żadnego kręcenia alternatorem - kompletnie nic, cisza.
Co to może być? Rozrusznik się zablokował czy co?
MazdaMX-5, 1.6, 2000r.
historycznie: 370Z Roadster, 986 Boxster, NB 1.6
obecnie "bezmiatowy"
obecnie "bezmiatowy"
-
- Donator
- Wersja: 1.6 '92
sophisty pisze:Faktycznie dopiero teraz zerknalem na zdjecia i wyglada na to, ze z demontazem nie bedzie problemu. Kojarzysz moze jakie sa srednice kol na alternatorze i pompie w na?rrutek pisze:Przecież jest przykręcane, 3 śrubki i masz koło pompy wody w ręce. Na moje oko powinno się dać przełożyć kółka na pompie wody, ale czy na pewno - nie wiem.
Niestety nie, ale mogę dla Ciebie jutro pomierzyć koło pompy wody i alternatora z NA, bo i tak będę rozbierał silnik.

m1k0, IMO dobrze kombinujesz.
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM