Przezroczysty windshot.
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Muszę dobrać windshot do Memories'a z 2001 roku i tak mi się zdaję, że ciekawą opcją jest ten z PVC, przeźroczysty.
Czytałem wszystko co o nim znalazłem na forum (że mlecznieje po paru sezonach i że można samemu sobie go poczynić).
Zastanawia mnie tylko czy dobrze mi się zdaje, że zamówienie takiego jest bardziej opłacalne, funkcjonalne (prawda to, że lepiej odwiatrowuje niż te z meshu czy te oryginalne? + mniejsze ryzyko, że bedzie sie słabo komponować z wnętrzem Memories'a niż jakiś czarny, ciemny lub co gorsza inny odcień, z innego, mniej lub bardziej zjechanego, utrzymanego Mem?)?
Jakieś inne ciekawe, użyteczne info które powinienem brać pod uwagę przy jego zamawianiu?
Czytałem wszystko co o nim znalazłem na forum (że mlecznieje po paru sezonach i że można samemu sobie go poczynić).
Zastanawia mnie tylko czy dobrze mi się zdaje, że zamówienie takiego jest bardziej opłacalne, funkcjonalne (prawda to, że lepiej odwiatrowuje niż te z meshu czy te oryginalne? + mniejsze ryzyko, że bedzie sie słabo komponować z wnętrzem Memories'a niż jakiś czarny, ciemny lub co gorsza inny odcień, z innego, mniej lub bardziej zjechanego, utrzymanego Mem?)?
Jakieś inne ciekawe, użyteczne info które powinienem brać pod uwagę przy jego zamawianiu?
- Maciej76
- Model: NB
- Wersja: NARDI TORINO
bjorm pisze:Muszę dobrać windshot do Memories'a z 2001 roku i tak mi się zdaję, że ciekawą opcją jest ten z PVC, przeźroczysty.
W jakiej cenie masz oryginał ? To ci powiem czy się opłaca robić samemu

„Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców”
(ś.p. Colin McRae)
(ś.p. Colin McRae)
Oruginał Memoriesa pewnie jakieś 300-350zł, PVC u Pietrygi pewnie jakieś 350-400zł, wykonanien samemu (zlecenie do firmy w plikiem projektu od Dżunior'a (o ile nim dysponuje i chętny będzie się nim podzielić)) - zapewne jakieś 200zł.
Właśnie zamawiam sobie windshita pod rollbar clear view od Yapa.
O ile sam prosty kawałek plexi o grubości 6mm kosztuje niewiele, tak wycięty pod rysunek z CADa, z wygładzonymi krawędziami, dziurkami na tyrtytki i pasy szelkowe będzie kosztował 255 PLN.
Będę mógł się oczywiście podzielić rysunkiem, jak tylko dostanę już wycięte plexi i okaże się, że jest ok
O ile sam prosty kawałek plexi o grubości 6mm kosztuje niewiele, tak wycięty pod rysunek z CADa, z wygładzonymi krawędziami, dziurkami na tyrtytki i pasy szelkowe będzie kosztował 255 PLN.
Będę mógł się oczywiście podzielić rysunkiem, jak tylko dostanę już wycięte plexi i okaże się, że jest ok

- Maciej76
bjorm pisze:Muszę dobrać windshot do Memories'a z 2001 roku i tak mi się zdaję, że ciekawą opcją jest ten z PVC, przeźroczysty.
Podpinam się pod temat jak kolega bjorm proponował. Mój windshot robiłem metodą prób i błędów tzn. Szkic zerżnięty ze styl bara, skan 1:1, projekt w Corel draw, pleksi gr. 8 mm, 990x330 mm, wycinanie laserem CO2, trytki i okno gotowe

(ś.p. Colin McRae)
(ś.p. Colin McRae)
- Maciej76
bjorm pisze:posiadasz jeszcze te pliki? =)
Jutro poszukam pliki... Koszty za wycinanie laserem w Jarocinie 11 zł za mb. Wiec masz punkt wyjścia

(ś.p. Colin McRae)
(ś.p. Colin McRae)
jerzj pisze:Właśnie zamawiam sobie windshita pod rollbar clear view od Yapa.
Tez bym sie uśmiechnął o plik

Są:
Cradle (ND, 2018, SkyFreedom)
Focus ST (2017,
family car)
Były:
Emka (NBFL 1,8, 2001, MC SPEC 1)
Karminowa (RX8, 2006. Revolution Reloaded)
Cradle (ND, 2018, SkyFreedom)
Focus ST (2017,

Były:
Emka (NBFL 1,8, 2001, MC SPEC 1)
Karminowa (RX8, 2006. Revolution Reloaded)
dajcie znać czy normalnie się wam otwiera i czy pliki są czytelne bo mi jakoś z problemami się otwiera i nie wiem czy plikia wygladają tak jak powinny wyglądać.
- Załączniki
-
- plexa.zip
- (3.43 MiB) Pobrany 53 razy
- Maciej76
bjorm pisze:dajcie znać czy normalnie się wam otwiera i czy pliki są czytelne bo mi jakoś z problemami się otwiera i nie wiem czy plikia wygladają tak jak powinny wyglądać.
Bjorm, jakiego masz Corela? Jak masz starszego to zapisze w starszej wersji
(ś.p. Colin McRae)
(ś.p. Colin McRae)
nie mam zadnego, nigdy go nie mialem i nie wiem nawet z czym to sie jeMaciej76 pisze:bjorm pisze:dajcie znać czy normalnie się wam otwiera i czy pliki są czytelne bo mi jakoś z problemami się otwiera i nie wiem czy plikia wygladają tak jak powinny wyglądać.
Bjorm, jakiego masz Corela? Jak masz starszego to zapisze w starszej wersji

U mnie się pięknie otworzyło, a mam starą wersje 9.0
Wydaje mi się, że spokojnie można zrobić to z cieńszej plexi typu 4 /5 mm , a już najlepiej użyć do tego litego poliwęglanu. Spróbuje coś takiego u siebie stworzyć, niestety nie mamy u siebie lasera więc krawędzie po frezie będą matowe, ale za to można walnąć jakiś "designerski" grawer
Wydaje mi się, że spokojnie można zrobić to z cieńszej plexi typu 4 /5 mm , a już najlepiej użyć do tego litego poliwęglanu. Spróbuje coś takiego u siebie stworzyć, niestety nie mamy u siebie lasera więc krawędzie po frezie będą matowe, ale za to można walnąć jakiś "designerski" grawer