Ksenony vs. Halogeny
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- Peecer
- Donator
- Model: ND
- Wersja: 100th Anniversary
zoharek pisze:Czy ksenonowe lampy podchodzą plug & play do auta z halogenowymi lampami, zakładając że będą razem z przetwornicami? Czy czegoś może brakować?
IMO Kwestia jeszcze ustrojstwa samopoziomującego jakie wymagane jest i stosowane przy ksonanach

-
- Donator
- Model: NB MSM
Nie we wszystkich autach z xenonami jest samopoziomowanie, więc jak się dobrze światła ustawi to raczej nie ma problemu z oślepianiem, w końcu po załadowaniu bagażnika Miatka jakoś zasadniczo nie dzwiga się w górę 

daxxx pisze:Nie we wszystkich autach z xenonami jest samopoziomowanie, więc jak się dobrze światła ustawi to raczej nie ma problemu z oślepianiem, w końcu po załadowaniu bagażnika Miatka jakoś zasadniczo nie dzwiga się w górę
Przepisy kodeksu ruchu drogowego wymagaja spryskiwaczy automatycznych i samopoziomowania, wiec nie pisz takich rzeczy.
Z zasady jest czujnik na wahaczach i centralka, ktora tym zarzadza. Obawiam sie ze z tego powodu okablowanie bedzie zupelnie inne.
-
- Donator
- Model: NB MSM
wojteks pisze:daxxx pisze:Nie we wszystkich autach z xenonami jest samopoziomowanie,
Podaj przykład.daxxx pisze:więc jak się dobrze światła ustawi
Nie ja się będę miśkom/diagnoście tłumaczył w razie czego.
Z nowych auto np Skoda Rapid, ograniczyli nieco ich jasność aby nie łamały przepisów i są aktualnie w salonach bez samopoziomowania i spryskiwaczy.
daxxx pisze:wojteks pisze:daxxx pisze:Nie we wszystkich autach z xenonami jest samopoziomowanie,
Z nowych auto np Skoda Rapid, ograniczyli nieco ich jasność aby nie łamały przepisów i są aktualnie w salonach bez samopoziomowania i spryskiwaczy.
No to fajnie bo lampa jest inna i ma na to homol.
W NC nie wystepuja ksenony homologowane bez poziomowania.
- Peecer
- Donator
- Model: ND
- Wersja: 100th Anniversary
daxxx pisze:wojteks pisze:daxxx pisze:Nie we wszystkich autach z xenonami jest samopoziomowanie,
W większości tańszych aut gdzie są zastosowane ksenony o wartości 2000 lm nie stosuje sie spryskiwaczy natomiast systemu samopoziomującego nie mozesz pomijać gdyż jest wymogiem o czym sporo amataorów samoróbek zapomina i oślepia tych z naprzeciwka
Obowiązkowe spryskiwacze stosowane są gdy lampa ksenonowa wytwarza, w zależności od swojej temperatury barwowej, około 3200 lm.
-
- Model: Inny
- Wersja: Subaru Outback H6
zoharek pisze:Odkąd mają odcięcie linii światła
ree pisze:Amerykanskie fury maja lampy symetryczne
Bullshit, nie wszystkie.
wojteks pisze:Tak samo jak migające jako kierunkowskaz czerwone stopy?
Nie wiem, nie mam.