majkel_c pisze:Każdy tam sobie miesza co lubi i teorię do tego dorabia. Tak czy inaczej wątki olejowy i oponowy to moje ulubione od zawsze...
Po
eM
Bo co każdy kierowca to fachowiec

Pozdro
w nawiązaniu do pytania jakie Wam zadałem
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
majkel_c pisze:Każdy tam sobie miesza co lubi i teorię do tego dorabia. Tak czy inaczej wątki olejowy i oponowy to moje ulubione od zawsze...
Po
eM
Wojak pisze:Lotos semisynthetic 10w40
Bardock pisze:Szczupak skąd brałeś olej?
Wojak pisze:I najważniejsze czy 3,8l to na pewno wchodzi?Bo w katalogu widziałem 3,2l więc troszkę się zmyliłem.
Lucas Z pisze:Temat i mnie dotknął, od zakupu moja mazda miała zalany półsyntetyk 10w 40 i teraz pytanie warto przechodzic na syntetyk 5w 40 myślałem o valvo max life 5w40 lub motul x-clean 5w40 czy ktoś kto zdecydował się na taki krok żałuje?
Dodam jeszcze że to 1.6 nbfl z 2001, obecny przebieg 161 k, jeżdżona raczej spokojnie, póki co oleju nie ubywa.
Lucas Z pisze:Temat i mnie dotknął, od zakupu moja mazda miała zalany półsyntetyk 10w 40 i teraz pytanie warto przechodzic na syntetyk 5w 40 myślałem o valvo max life 5w40 lub motul x-clean 5w40 czy ktoś kto zdecydował się na taki krok żałuje
Lobo pisze:Potencjalne korzyści są bardzo niewielkie, a problemy dosyć prawdopodobne duże. Zostań na półsyntetyku.
Lobo pisze:Lucas Z pisze:Temat i mnie dotknął, od zakupu moja mazda miała zalany półsyntetyk 10w 40 i teraz pytanie warto przechodzic na syntetyk 5w 40 myślałem o valvo max life 5w40 lub motul x-clean 5w40 czy ktoś kto zdecydował się na taki krok żałuje
Ja przeszedłem na valvo max life 5w40 z nie wiem co było zalane wcześniej i żałuję. Potencjalne korzyści są bardzo niewielkie, a problemy dosyć prawdopodobne duże. Zostań na półsyntetyku.
'99 1.6, 180k przelatane
seba1433 pisze:Przede wszystkim niekorzystna jest różnica cenowa, a do jazdy na codzień po mieście czy zalejesz 10w40, czy 5w40 to i tak różnicy nie zauważysz. Różne kombinacje z olejami mają sens przy silnikach mocno wysilonych, po znacznych modyfikacjach i używanych w sporcie
seba1433 pisze:Wiosna idzieWiem, że w teorii tak jest, ale w praktyce tego nie zauważam. Nawet Maluch zalany 10w40 odpala po mroźnych nocach bez problemu, a co dopiero Mazda. Jak dla mnie nie warto przepłacać, ale każdy robi jak uważa
h8r pisze:W przypadku MX5 to myślałem, że zasadnicza różnica polega na tym, że dobre oleje dają świetne smarowanie w przedziale 85-120C, a słabe 90-100, chociaż nie wiem czy w MX5 da się zagotować olej do tej temp (w lato robiąc kółka po rondzie)?